Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (25. 11. 2015)

25. 11. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes vyzkoušíme experimentální program pro anonymní komunikaci, převedeme záznam z webkamery na ASCII kód, využijeme FUSE souborový systém s integrací gitu, a nakonec budeme tvořit statické webové stránky. Nebude chybět ani blbinka.

Ricochet

Experimentální druh IM komunikačního programu, který umožňuje dopisování bez sdílení jakýchkoli osobních informací (včetně IP adresy). Nikdo není schopen odhalit seznam vašich kontaktů nebo detekovat, kdy zrovna s někým komunikujete (nejsou využívána metadata). Součástí nejsou žádné servery ani subjekty, jenž by mohly k informacím přistupovat. Vše se děje díky peer-to-peer systému instant messagingu založeném na skrytých službách Tor Networku. Jak sám autor projektu několikrát zmiňuje, jde o experimentální software, na jehož služby pro anonymní komunikaci by se nemělo stoprocentně spoléhat.

github.com/ricochet-im/ricochet, 1.1.1

HasciiCam

Programů pro aplikování efektů na živý přenos zaznamenaný webkamerou je požehnaně. Většinou jde ale pouze o hrátky s jasem, kontrastem, odstínem, sytostí nebo vyvážením bílé barvy. HasciiCam na to šel jinak. Umožňuje převádět živé video na obraz složený pouze z ASCII znaků a dále jej sdílet využitím připravené HTML stránky nebo pouze zobrazit v samostatném okně. Pro přehrávání ASCII videa v reálném čase není potřeba žádná dodatečná aplikace, plugin, Java nebo další komponenty.

www.dyne.org/software/hasciicam/, 1.1

gitfs

FUSE souborový systém s lokální cache pamětí, který je plně integrován s gitem. K tomu není potřeba nic víc než namountování vzdáleného repozitáře, přičemž veškeré změny (vytvoření, aktualizace, odstranění) v souborech nebo úpravy metadat se automaticky projevují na vzdáleném stroji. Souborový systém je mountován jako uživatel nebo skupina. Celý vývoj projektu je navíc otevřen novým lidem s novými nápady.

www.presslabs.com/gitfs/docs/, 0.3.3

Wintersmith

Minimalistický generátor statických webových stránek postavený na node.js. Wintersmith neklade v podstatě žádná omezení na to, jak se s obsahem bude pracovat. Ovšem je možné to změnit využitím pluginů a strukturovat tak obsah k obrazu svému. Nechybí podpora práce se šablonovacími enginy, které jsou tvořeny komunitou vývojářů a jsou součástí Jade pluginu.

root_podpora

wintersmith.io

Blbinka

Na Kickstarteru se objevil zajímavý projekt, který by mohl vyřešit problémy lidí pracujících ve stoje. Wurf Board si dává za cíl udržovat lidské tělo v neustálém pohybu, aniž by sám člověk vynakládal jakékoli úsilí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku