Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (25. 4. 2001)

25. 4. 2001
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru.

Pondělí 23. 4.
yads je bezesporu zajímavým systémem pro udržování dokumentace. Zdrojové dokumenty jsou ve formátu XML a výstupem může být buď HTML, nebo LaTeX (a tedy následně PostScript nebo PDF). Sympatické na yadsu je to, že se nemusíte starat o platnost odkazů nebo vytváření mapy dokumentů. Poradí si i s vícejazyčnými dokumenty, umožňuje vkládání vzorců (přímo v LaTeXu, pro HTML jsou konvertovány na PNG obrázky) a v neposlední řadě také během zpracování vygeneruje databázi slov, která umožňuje jednoduché, ale často plně vyhovující prohledávání obsahu dokumentů. Pro případ, že si nevystačíte s těmito možnostmi, můžete vkládat do zdrojových souborů i konstrukce v Perlu nebo Pythonu.
Pravidelní čtenáře Sklizně už jistě zaznamenali, že se poslední dobou množí projekty, které se snaží oddělit v PHP kód od HTML šablony. Marná sláva, to, co bylo původně považováno za největší výhodu, už dnes neletí. Dalším takovým systémem je PSPCooker. Jeho inspirací byly Java Server Pages (JSP). Ty fungují tak, že se při prvním požadavku zkompiluje šablona a kód do servletu, který pak generuje danou stránku. Pokud se šablona změní, zkompiluje se nový servlet. PSPCooker funguje v podstatě stejným způsobem, až na to, že pochopitelně negeneruje javový bajtový kód, ale PHP třídu.
CD labeler je perlový skript, respektive soubor několika skriptů, které se postarají o vygenerování LaTeXového souboru s obalem na CD. Program si poradí jak s datovými, tak s audio CD. Výsledkem je jednoduchý, ale pěkně uspořádaný přebal na CD, který obsahuje stromovou strukturu adresářů, respektive seznam skladeb a jejich délek v případě audio disku.

Neděle 22. 4.
Vyšla nová verze AbiWordu. Nevím, jestli se to událo v ní nebo už dříve, nicméně skutečnost je taková, že z velké části na vás bude česky mluvit a s českými fonty v něm lze česky psát i tisknout. Docela pozitivní zjištění :)
ObjectScript je nový skriptovací jazyk podobný JavaScriptu, ovšem s několika zásadními vylepšeními, jako je například podpora privátních metod, dědičnosti, výjimek nebo vláken. Jeho interpret je napsaný v Javě, což ve mně budí obavy, že asi nebude typicky využíván pro drobné skriptíky, ale spíš pro psaní komplexnějších aplikací nebo jako makro jazyk pro javové aplikace.
Pod názvem FreeMoney se ukrývá pokus o vytvoření účetnictví šířeného pod licencí GPL. Tento projekt starý sotva pár týdnů je založen na webovém rozhraní (skripty jsou psané v Perlu) a databázovém backendu (PostgreSQL). Zatím nabízí správu zákazníků, produktů, objednávek, pohledávek a peněžní deník.
Vývoj aplikací pro PalmOS je pod Linuxem poměrně snadnou záležitostí – všechny potřebné nástroje jsou k dispozici zdarma. Jediné, co by vývojář mohl postrádat, je vizuální návrhář rozhraní, ale i to už by se brzy mělo stát minulostí. Objevil se totiž program Guikachu, který přesně tuto poslední bolístku řeší. Zatím se teprve vyvíjí, ale již dnes jej lze úspěšně používat k návrhu rozhraní a editaci resourců vůbec, i když zatím nepodporuje všechny možné prvky. Najdete v něm editor formulářů (zatím „umí“ jenom widgety label, button a repeating button), řetězců, dialogů a menu. Program se podle všeho poměrně rychle vyvíjí, takže i jeho funkčnost bude doufejme v krátké době ještě lepší.

Sobota 21. 4.
Text::PDF::API je perlový modul pro generování PDF souborů s podporou TTF i Type1 fontů, obrázků a komprese (zlib).
Zejména pro účely testování a laborování je určen minimalistický web server mini_httpd. Ačkoliv jeho cílem není konkurovat Apachi nebo jiným „dospělým“ produktům, nabízí poměrně slušné spektrum funkcí, od podpory CGI přes virtuální servery až po SSL.
Po emailovém a news klientovi, webovém prohlížeči a buhvíčem ještě si mohou příznivci Emacsu obohatit svého miláčka o ICQ klienta. Jmenuje se eicq, je napsaný v kombinaci elispu a C++ a podporuje většinu očekávaných funkcí.
Nový modulární systém pro analýzu logovacích souborů nese jméno Lire. Neomezuje se na konkrétní typ dat, poradí si například s logy HTTP serveru, MTA (Sendmail, Postfix a Exim) nebo DNS serveru (Bind 8 nebo 9). Lze předpokládat, že postupně budou vznikat i další moduly rozšiřující možnosti Lire o schopnost analýzy i dalších formátů logovacích souborů.

Pátek 20. 4.
Ve světě kompresních algoritmů určených pro audio data začíná být poněkud nabito. Se svou „troškou do mlýna“ přichází projekt Bonk, který je založen na mnohem jednodušších principech než MP3 a spol, ale přesto je schopen nabídnout při ztrátové kompresi poměr až 16:1, což odpovídá zhruba 85 kbps pro CD kvalitu. Výsledek by přitom měl být takřka nerozeznatelný od originálu. Kromě toho nabízí Bonk také bezztrátovou kompresi s poměrem okolo 2,5:1.
Pdb2ldif je skript, který konvertuje databázi AddressBooku z PalmOS zařízení na ldif soubor. Ten lze pak snadno importovat do LDAP serveru nebo případně přímo do různých programů, jako je třeba Netscape Messenger nebo Lotus Notes.
Mikroplatby se zdají být hitem blízké budoucnosti. Uživatelé by leckdy raději zaplatili drobný obnos za službu bez reklamních bannerů nebo prostě jenom proto, že se jim třeba článek na zpravodajském serveru líbil. V těchto případech „obyčejné“ transakce nepostačují, protože by bankovní poplatky často několikanásobně přesáhly vlastní hodnotu transakce. Jedním ze systémů nabízejících mikroplatby je PayPal – a ppsend je pak un*xová utilita, která jej umožňuje využívat přímo z příkazové řádky bez nutnosti navštěvovat web zmíněné služby. Ppsend zatím podporuje pouze odesílání plateb, kontrolu stavu účtu a prohlížení historie transakcí, ale v budoucnu by měla i přibýt funkce pro přijímání plateb. Program je založen na wapovém rozhraní PayPalu a samozřejmě používá zabezpečenou komunikaci.

Čtvrtek 19. 4.
Pokud používáte „standardní“ syslogd a nevyhovují vám jeho možnosti filtrování zpráv, můžete zkusit pomocný program Syslog-Fifo. Ten využívá schopnosti logování do pojmenované roury, z níž čte jednotlivé záznamy a třídí je do zvláštních souborů na základě data, typu, jména počítače a případně i regulárních výrazů.
AbiWord sám o sobě podporuje export dokumentů do HTML, ale zejména v okamžiku, kdy je třeba překonvertovat větší množství dokumentů a/nebo lépe kontrolovat proces převodu, najde své uplatnění jistě i program abi2html. Protože AbiWord nativně používá XML, abi2html pracuje s XSLT transformačními šablonami, což sice klade jisté nároky na „obsluhu“, ale zase dává netušené možnosti ovlivnění výsledku konverze.
Mobile POP Relay Control je perlový framework pro realizaci tzv. systému SMTP after POP, který selektivně povoluje posílání zpráv přes SMTP server (relay) z IP adres, z nichž bylo úspěšně provedeno přihlášení k POP3 účtu. Tento systém je určen zejména pro mobilní uživatele, u nichž nelze dopředu určit, z jaké IP adresy se budou připojovat, a přesto je žádoucí umožnit jim posílání přes vaše SMTP – například proto, aby chudák uživatel nemusel měnit nastavení svého klienta pokaždé, když se připojí k Internetu :) Mobile POP Relay Control si klade za cíl vytvořit základ, na nějž se budou nabalovat moduly pro konkrétní POP3 a SMTP servery, nicméně zatím podporuje pouze Sendmail a ipop3d.

Cloud 24 - tip 1

Středa 18. 4.
Un*xové programy pro práci s mobilními telefony se v poslední době množí jako houby po dešti. Další pomůckou pro majitele telefonů Siemens S25 je program s prozaickým názvem S25 Manager 4 Linux. Narozdíl od konkurence jde o GUI program napsaný v Tcl. Umožňuje správu seznamů (na SIM kartě i v paměti přístroje), práci s SMS zprávami (zatím jenom archivace a čtení na desktopu, odesílání se plánuje) a nahrávání log (BMP nebo GIF) a melodií (MIDI). Program pracuje s propojením přes kabel i infra port.
Squelch je sympaticky vypadající přehrávač audio souborů ve formátu Ogg Vorbis. Nejzajímavější je na něm asi poměrně propracovaný playlist a také editor tagů (údajů o skladbě).
Pod roztomilým názvem Babygimp se ukrývá jednoduchý, ale praktický editor určený zejména pro editaci ikon a podobných malých obrázků. Jeho cílem není nahradit GIMP nebo se mu rovnat, naopak jde spíše o poskytnutí nástroje pro pohodlnou tvorbu ikonek s některými vymoženostmi „dospělých“ programů pro editaci bitmapových obrázků.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku