Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (26. 1. 2000)

26. 1. 2000
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Nyní již opět pravidelný výlet do světa free softwaru.
Úterý 25. 1.

O peníze jde až v první řadě, říká klasik, a tak se možná leckomu bude hodit program gAcc pro jednoduchou správu bankovních účtů. Program disponuje grafickým (QT i Gtk), textovým i neinteraktivním rozhraním, umí vést několik účtů a snadno se konfiguruje. Položky lze zařazovat do kategorií, s možností zobrazit pouze vybranou kategorii. A to všechno ve 40KB zapakovaných zdrojových kódů. gAcc má několik mušek, ale není to nic hrozného. Tu nejhorší z nich, totiž problém se vstupem českých znaků lze opravit přidáním řádku
gtk_set_locale();
před volání funkce gtk_init v souboru gAcc.c.
Pan je docela pěkný News klient pro Gnome. Kromě příjemného a přizpůsobitelného prostředí a většiny standardních funkcí, jako je řazení příspěvků do vláken (threads), filtrování či prohledávání nabízí i snadnou práci s binárními přílohami či možnost odpovědět emailem. Pokud by vám možnosti programu nestačily, můžete si zakoupit verzi Edition 2000, která má ještě něco navíc – třeba podporu KDE. Základní verze je samozřejmě GPL.
Nudí vás kupovat si každou chvíli (rozuměj jednou za rok :) nový kalendář? Tak si stáhněte pscal. Tento relativně jednoduchý shell skript vám vygeneruje pohledný kalendář ve formátu PostScript pro zadaný měsíc v roce dříve, než lusknete prsty. Výsledek je sice jednoduchý, ale plně postačující a ničí vkus rozhodně také neurazí.

Pondělí 24. 1.
Šikovnou pomůckou je applet pro Window Makera nazvaný WMFstatus. Jde o simulaci displaye, který může zobrazovat prakticky libovolný údaj. Data mu můžete zadávat buď manuálně nebo je lze generovat externím programem. Tím pádem nejste omezeni na to, co umí program sám – jak autor konstatuje, můžete si nechat zobrazovat skoro cokoliv, od počtu zpráv ve schránce až po počet nových příspěvků na Slashdotu.
Jednoduchý, ale praktický, je editor ikon pro Gnome, nazvaný prozaicky Gnome-iconedit. Program si poradí se soubory ve formátu XPM a PNG (ten první hlavně pro kurzory, druhý pak pro plnobarevné ikony s osmibitovým alpha kanálem). Podporuje různé kreslící režimy (normální, součet, odečtení či alpha), vyplňování či kreslení štětcem. Dokáže importovat a exportovat barevné palety ve formátu kompatibilním s GIMPem. Od programu tohoto typu nelze čekat nějaké ohromující funkce a možnosti, ale pro svůj účel je naprosto luxusní.
xxdiff je program, který umožňuje porovnávat dva textové soubory a výsledky porovnání si prohlížet pohodlně v grafickém prostředí. Změněné pasáže jsou barevně odlišeny, přičemž je pochopitelně zachováno řádkování, takže originální i změněný soubor můžete porovnávat řádek po řádku. xxdiff by měl být vizuálně i funkčně co nejvíce podobný programu xdiff, který se používá na platformě SGI.

Neděle 23. 1.
Příznivce hry Quake (ale nejenom jí), zejména v síťové podobě, asi potěší program XQF. Jde o grafický front-end k programu Qstat, který umožňuje procházet herní servery, zjišťovat pravidla hry či procházet seznamy hráčů a nakonec se ke hře i připojit. Program podporuje hry Quake 1 až 3, Hexen 2, Heretic 2, Half-life, Sin a Kingpin.
LDAP Explorer je webové rozhraní, které umožňuje pohodlně prohlížet položky z LDAP serveru v hierarchickém stromovém uspořádání. Program umí i přidávat, modifikovat či mazat položky či jejich atributy.
Pod názvem SOLO se ukrývá boot loader, který dokáže startovat různé operační systémy (ShagOS, Linux, Plan9, Brazil, Inferno a další) jak z „příkazové řádky“, tak z menu, obsahuje základní podporu framebufferu, umí rozpakovat gzipované soubory a v neposlední řadě by neměl mít problémy s velkými disky (nevyzkoušeno).
Příznivce BASICu by mohla zajímat informace o vývojovém prostředí XBasic, které funguje jak v Linuxu tak ve Windows. XBasic sestává z editoru, kompileru, debuggeru, knihoven funkcí a nástroje pro návrh rozhraní (GuiDesigner). To vše by mělo postačovat k tvorbě přenositelných 32bitových aplikací. Novinkou je licence GPL. Jinak si ale nemůžu pomoct, ale barvičky jsou asi mánií všech programátorů v BASICu. Tak jako bývalo na první pohled zřejmé, že aplikace vznikla ve Visual Basicu 3.0, bude asi nyní jasné, co bylo vytvořeno v XBasicu, soudě podle screenshotu (jeden známý mi kdysi říkal, že je to otázka, jak se k tomu programátor postaví, že ani s VB3 není problém psát seriózně vypadající aplikace a šel to zkusit; vrátil se za půl hodiny a konstatoval, že aniž by chtěl, udělal aplikaci, které by barvy mohla duha závidět :)

Sobota 22. 1.
Primitivní, ale o to úspěšnější hru Space Invaders, kterou snad hrál alespoň jednou v životě úplně každý, si nyní můžete užívat i na Linuxu a to dokonce ve 3D. XInvaders 3D nepřináší žádnou výraznou inovaci oproti svým předchůdcům, vyjma (rovněž velice primitivního) zapojení třetího rozměru. Pokud byste si náhodou nebyli honem schopni vybavit, o co ve Space Invaders šlo, tak vám to připomenu. Vaše raketka se pohybovala po spodním okraji obrazovky a shora se na vás řítilo čím dál tím více nepřátelských raketek a vy jste je zkrátka museli všechny zlikvidovat. No a v XInvaders se nepohybujete po dolním okraji obrazovky, ale po její celé ploše, jako by to bylo dno tunelu. Nepřátelé pak přilétají „zezadu“. Ehm, jak je možné, že o největších prkotinách toho vždycky napíšu nejvíce?
pi-address je grafické rozhraní pro práci s adresářem ve formátu pro kapesní počítače Palm. Program přímo podporuje formát PDB, který je v Palmech používán, přičemž nová verze už umí načítat a ukládat databázi přímo z/do Palma. Zajímavá je rovněž možnost exportu do formátu XML, což by mělo usnadnit případný přenos dat do jiných aplikací.
Pro majitele tiskáren Hewlet Packard řady 2100 je určena utilitka g2100config, která umožňuje využívat některé z funkcí doposud dostupných pouze s ovladačem pro Windows. Program umí nastavovat například rozlišení a hustotu tisku nebo zapnout úsporný režim.

Pátek 21. 1.
Elektronická komerce je zaklínadlo dnešní doby, takže je logické, že vznikají i otevřené systémy, jako je například OpenMerchant. Kromě toho, co je vidět navenek, nabízí i nástroje pro správu zboží, prodejců, zákazníků a objednávek a dokáže produkovat i statistiky. OpenMerchant je napsaný v Perlu a s distribucí získáte i demo-obchod, takže si můžete vyzkoušet, „co to vlastně umí“.
Dobrá zpráva pro všechno hráče: existuje linuxový port populární hry Descent 2 nazvaný D2X. Bohužel, na každou dobrou zprávu připadne dříve nebo později jedna zpráva špatná, tak tady je: ke hře potřebujete plnou verzi hry pro Windows (nebo to byl ještě DOS?). Ale nic není tak úplně ztraceno, podpora sharewarové verze prý bude. Hra momentálně obsahuje podporu grafiky (překvápko :), zvuků, OpenGL (takže by se měla znát k HW akceleraci 3D), joysticku, myši a CD audia. Zatím nelze přehrávat videa a nefunguje síťová hra.

Čtvrtek 20. 1.
Docela šikovným se mi jeví prográmek COMICQ. Jde o utilitku pro příkazovou řádku, která se dokáže připojit na ICQ server a poslat zprávu na zvolený UIN. Uplatnění pro podobné utility se najde třeba v monitorovacích softwarech – přeci jenom ICQ bývá pružnější, než email, takže se tak lze dozvědět o případném problému možná o něco rychleji.
Zase jedna zajímavost. Společnost MEMS Exchange vyvinula systém, který umožňuje pracovat s mikroskopem Leica INM200 či INS1000 odkudkoliv přes Internet. Ovládání s pomocí Java appletu, případně servletu, je podobné, jako třeba práce se scannerem, jenom povely se týkají pohybu objektivu, zvětšení a podobně. No a právě zmiňovaný ovládací software nazvaný jednoduše Remote Microscope je volně šiřitelný ve zdrojové podobě.
The Java Telnet Application/Applet je, jak název prozrazuje, implementace telnetu v Javě, a to i v podobě appletu, takže ji lze použít všude tam, kde jste z nějakého důvodu omezeni pouze na prohlížeč (třeba internetové kavárny). Možnosti JTA však nekončí u telnetu, s pomocí pluginů lze jeho funkce rozšířit, přičemž asi nejzajímavější je podpora SSH.

Středa 19. 1.
Existuje aplikace pro počítače s PalmOSem, která umožňuje, s patřičným pluginem, ovládat MP3 přehrávač WinAmp. Jednoho programátora ale tak štvaly Windows, že raději napsal patřičný plugin pro XMMS a nazval ho The PalmAMP for XMMS. Tak, teď mohou všichni šťastní majitelé Palma přes něj ovládat přehrávání XMMS, ale popravdě řečeno, co s toho? Napadá mě snad jenom jedno rozumné využití. Pokud by ten program na Palmu uměl pracovat i s infra portem (což by jít mělo), šlo by Palma používat jako dálkové ovládání k audio přehrávači „vyrobeným“ třeba z notebooku. Je to geniální způsob, jak degradovat dvě zařízení najednou :)
WMKeyboard je applet pro Window Makera, který slouží k přepínání klávesnicových map. To by nebylo zase až tak zajímavé, takových programů se najde hned několik. Zajímavé je to, že WMKeyboard obsahuje i grafický editor klávesnicové mapy, takže si můžete rozložení znaků nastavit naprosto individuálně. A nebo také můžete někomu bez jeho vědomí nastavit takovou mapu, že mu z toho půjde hlava kolem :)

A to je pro dnešek vše…

Vlastně ne! Na zvláštní přání bych se ještě rád zmínil o projektu FastGL, původem ze Slovenska. Jde o knihovnu, která obsahuje velice rychlé jádro pro kreslení základních 2D primitiv a nad ním pak API pro tvorbu okenních aplikací pro svgalib či VESA framebuffer. Zajímavé na FastGL je hlavně to, že umožňuje tvorbu a použití grafických, uživatelsky přítulných aplikací i tam, kde není možné nebo žádoucí používat Xka. Mimochodem, už jsem se zmínil o tom, že knihovna obsahuje také nástroj pro interaktivní generování kódu při návrhu GUI? A to vše samozřejmě zcela zdarma, licence je GPL… :)

Neodolám a přidám ještě něco, ačkoliv je to poněkud vulgární (pokud vám vadí sprostá slova, nečtěte raději dál). Při kontrole pravopisu mi ispell nabídl nádhernou náhradu za slovíčko „servletu“, které se vyskytuje výše v tomto textu:

ser vletu

root_podpora

Po přečtení této pobídky jsem dostal solidní záchvat smíchu :)

A teď už je to vážně úplně všechno…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku