Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (26. 3. 2003)

26. 3. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme zajímavý multiplatformní textový editor, automatizovaný systém pro odstraňování reklam z video nahrávek, desktopově orientovanou distribuci na bázi Red Hat Linuxu a mnoho dalšího.

Obsah

Poměrně zajímavým (ovšem komerčním) produktem je word processor TextMaker. Jeho proklamovanou předností jsou zejména rychlost a nízké hardwarové nároky. Tomu by se dalo i věřit, neboť TextMaker je multiplatformní program a existuje i ve verzi pro kapesní počítače s WindowsCE, která se těší mezi uživateli PocketPC velké popularitě. TextMaker umožňuje všechny obvyklé operace s textovými dokumenty od formátování písma přes použití stylů až po vkládání obrázků. Obsahuje spellchecker, tezaurus a dělení slov (čeština zatím chybí, ale údajně se s ní počítá). TextMaker je schopen načítat různé formáty včetně MS Word DOCu (6.0 až XP), RTF či HTML. Linuxovou variantu si lze zatím vyzkoušet v podobě první betaverze. Otázkou do budoucna je cena – pokud bude přijatelná, mohl by se TextMaker uchytit například na méně výkonných počítačích a zejména pak v případech, kdy je požadováno multiplatformní nasazení Win/Linux/PocketPC.

Pokud používáte počítač i jako náhradu video rekordéru, možná se vám bude hodit nástroj Spot Cleaner, který dokáže automaticky z nahrávky ve formátu DivX odstranit reklamní spoty. Program je založen na skutečnosti, že každému spotu údajně předchází krátká série několika prázdných snímků (frames) a že obvykle navíc mají společnou vlastnost, kterou je délka zarovnaná na celé vteřiny nebo dokonce na násobky pěti vteřin. Účinnost Spot Cleaneru je údajně okolo 95 %, což je na takto jednoduchý detekční mechanismus poměrně dobré. Do budoucna se prý můžeme těšit i na další vylepšení, jako je třeba odstraňování bloků dosazených před a za reklamu provozovatelem kanálu. Spot Cleaner není samostatný program, ale patch pro video editor Avidemux.

Oxine je jednoduché GUI pro multimediální přehrávač Xine, které se od ostatních podobných projektů odlišuje tím, že využívá výhradně schopnosti Xine zobrazovat na výstupním zařízení (On Screen Display – OSD). Díky této vlastnosti funguje například jak v X11, tak při zobrazování na framebuffer či dxr3. Připočteme-li k tomu spolupráci s lirc (podpora dálkového infračerveného ovládače), je jasné, že Oxine je ideální například v případě nasazení počítače s Xine coby diskového rekordéru a přehrávače. Pokud použijete Oxine přímo na počítači, můžete samozřejmě vše ovládat z klávesnice nebo myší. Oxine kromě základního ovládání podporuje například procházení souborovým systémem, vlastní „záložky“, playlisty, výběr audio stop na CD a podobně.

Prozaickým názvem obdařil autor linuxovou distribuci LinuxInstall.org, která je postavena na Red Hat Linuxu a cílena zejména na méně zkušené uživatele a pro desktopové nasazení. Tomu odpovídá i základní softwarová výbava, ve které nechybí například Mozilla, Evolution, OpenOffice.org, Acrobat Reader, Real Player, Xine, Xmms, True Type fonty a podobně. Důraz je kladen také na jednoduchou instalaci, která je v maximální možné míře automatizovaná. Měla by si poradit s detekcí hardwaru, rozdělením disků či konfigurací duálního bootu s podporou FAT32 i NTFS. Jistou zvláštností je způsob distribuce – autor podle svých slov nemá možnost uploadovat ISO image, takže jedinou cestou, jak LinuxInstall.org vyzkoušet, je objednat si CD. Cena je ovšem i pro mezinárodní objednávky slušných 10 dolarů.

LinPacker je zajímavý program, který dokáže vyřešit problém co nejefektivnějšího rozložení zadaných obdélníků v definované obdélníkové ploše. Jakkoliv to nezní příliš užitečně, může LinPacker najít celou řadu uplatnění, například při optimalizaci využití skladovacích prostor. Pravda, to asi přeci jenom není tak časté, ale LinPacker lze použít i pro menší úkoly – třeba kutilové tak mohou najít způsob, jak ideálně využít materiál :)

Možná jste nezaznamenali, že nadmíru zajímavý renderovací systémRadiance byl před časem uvolněn pod otevřenou licencí podobnou té, kterou používá Apache Foundation. Radiance narozdíl od „obyčejných“ raytracerů pracuje se zvláštními metodami, které umožňují reálně analyzovat a vizualizovat chování světla se zahrnutím objektů ve scéně a jejich materiálech. To je velmi důležité například pro architekty, kteří tak mohou dopředu vyhodnotit světelné podmínky interiérů při denním i umělém osvětlení (nebo třeba jejich kombinaci), a dopředu tak eliminovat chyby v návrhu. Tyto pokročilé možnosti jsou samozřejmě bonusem navíc a nic vám nebrání využívat Radiance „jenom“ jako kvalitní renderer.

Vyznavače Pythonu možná potěší projekt Soya3D, jehož cílem je vytvořit vysokoúrovňový, objektově orientovaný grafický 3D engine určený zejména pro účely programování her. Jak už je v Linuxu zvykem, 3D grafika se i v tomto případě realizuje přes OpenGL, a to ve spolupráci s knihovnou SDL. Součástí distribuce je i několik tutoriálů, které vám usnadní první kroky s tímto enginem.

root_podpora

Kuriozitka týdne

Malá zařízení (především telefony) stále častěji podporují „mobilní“ variantu Javy (J2ME), o které si nemálo lidí díky masáži operátorů myslí, že je dobrá hlavně pro přidávání dalších her. Ve skutečnosti je ale J2ME dostatečně vybavena i pro serióznější programy. V nabídce midletů, jak se takovým aplikacím říká, nechybí například emailové programy, webové prohlížeče, faxovací programy, tabulkové kalkulátory, slovníky a podobně. A tímto obsáhlejším úvodem se dostáváme k dnešní kuriozitce, kterou je VNC klient pro J2ME zařízení nazvaný J2ME VNC. Na kuriozitu jsem se ho rozhodl pasovat spíše kvůli tomu, jaký je poměr obvyklého rozlišení obrazovky u běžného počítače (kde nejspíš poběží VNC server) a typického J2ME zařízení, ale to nicméně nijak nesnižuje uznání, které si autor projektu zaslouží.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku