Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (27. 12. 1999)

28. 12. 1999
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Vánoční svátky a hektická doba těsně před nimi způsobily, že jedna z nejoblíbenějších rubrik tohoto serveru, tedy Softwarová sklizeň, nevyšla již téměř 14 dní. Tak to dnes napravme.
Pondělí 27. 12.

Není to zase až tak dlouho, co se objevila linuxová verze archivačního a komprimačního programu RAR (když předtím existovala pouze dekomprimační utilitka unrar). Na světě je ale už i první grafické uživatelské rozhraní X-RAR, které by mělo práci s RAR archivy usnadňovat. Vypadá poměrně spartánsky, ale svému účelu poslouží.
gLife je simulace umělého života, podobná originální hře life, ale s mnohem komplikovanějšími pravidly chování jedinců – počítáno je s vlivem prostředí, pohlavím jedince, jeho věkem. Každý člen společenství se může pohybovat či reprodukovat. gLife je zkrátka o něco blíže chování skutečného společenství.

Neděle 26. 12.
Projekt Gutenberg vznikl s cílem vytvořit cosi jako elektronickou knihovnu, ze které si bude moci uživatel zdarma stáhnout různá literární díla. Program KGutenbook je uživatelské rozhraní, které umožňuje archivy projektu efektivně prohlížet, získávat vybraná díla a hlavně je i prohlížet ve formě podobné tištěné knize, tedy zejména bez posuvníků, v dvoustránkovém formátu. KGutenbook je určen pro KDE, alternativou je program tkGutenbook, který poslouží stejně, jenom rozhraní je napsané v Perlu a Tk. Existuje i nativní verze pro Windows, vše najdete na stejném místě jako KGutenbook.
DeuTex je nástroj pro práci s WAD soubory z her jako je Doom či Heretic. Program umožňuje extrahovat bitmapy i zvuky z originálních WADů, vytvářet vlastní soubory a konvertovat běžně užívané formáty (např. PPM či AU) do interních formátů pro WADy.

Sobota 25. 12.
Prohlížečů obrázků ve stylu ACDSee existuje dnes již nepřeberná řada. Ale situace s přehrávači audio souborů je o něco horší. Poměrně novým přírůstkem je program Electric Ears, jehož název je evidentní variací na jméno prohlížečky Electric Eyes. Momentálně lze přehrávat WAV, AU, AIFF a AIFFC soubory a již existuje i základní podpora práce s clipboardem (copy, cut, paste). Samozřejmostí je i možnost záznamu zvuku nebo vizuální prohlížení vlny (nešikovný překlad anglického wave) v různém zvětšení.
Jedním z nejčastějších dotazů na software je, jestli existuje nějaký dobrý grafický mailový klient. O několika z nich jsme zde již psali, další se objevují. Ultimate Mail Tool není novinkou, ale spíše znovuvzkříšeným projektem. Jde o mailového klienta s podporou POP3, MIME a Secure MIME, vše se nastavuje a konfiguruje přímo v grafickém rozhraní, a to včetně filtrování příchozí pošty. Zatím je k dispozici beta, přičemž ostrá verze pro Linux má být zdarma.

Pátek 24. 12.
Štědrý večer nastal, koledu přichystal… Jenže vývojáři to asi nevědí a tak ani v tento den nebudete ošizeni o pravidelný přísun softwarových novinek.
Aplikační server Zope je stále oblíbenější a jeho rozšiřování jistě napomůže i existence modulu mod_pcg2 pro Apache. Ten totiž rozšiřuje možnosti tohoto HTTP serveru o podporu protokolu PersistentCGI, který používá právě Zope.
GNOME Transcript je grafický klient k různým SQL serverům. Jeho modulární struktura umožňuje teoretické použití s libovolným SQL serverem (aktuálně existuje podpora pro MySQL a PostgreSQL). Program obsahuje slušný nástroj pro tvorbu tabulek, který přejímá informace z patřičného modulu, takže není třeba přemýšlet nad tím, jaké ten či onen server zná typy sloupců a podobně.

Čtvrtek 23. 12.
Boson je dalším pokusem o vytvoření open source realtimové strategické hry ve stylu Dune II či WarCrafta. Projekt je v raném stádiu vývoje, ale disponuje znaky, které z něj dělají mého favorita pro budoucnost. Je to zejména fakt, že grafika je již dnes docela zdařilá a zároveň i měnitelná pomocí témat, zvuková témata budou podporována v příštích verzích. Dále je počítáno se síťovou hrou a editory témat a map (ten již existuje). Hratelná verze je plánována na začátek února příštího roku, v polovině března by měla být uvolněna první opravdu veřejná (rozuměj odladěná) verze.
Témata nebo též skiny hýbou světem a to, co nejde totálně vizuálně předělat bez rekompilace jako by snad ani nemělo právo na existenci. O tom, že tato mánie není výsadou pouze MP3 přehrávačů, svědčí i program Bashish. Věřte nebo ne, ale díky němu je témovatelný (fuj, to je ale ohavné slovo, ale přeložte nějak themeable) i bash, ksh, ash, zsh a mnohé další shelly. Je jasné, že vizuální možnosti shellu jsou poněkud chudší, než možnosti GUI programů, ale stejně se asi budete divit, co všechno lze s Bashishem dokázat.

Středa 22. 12.
Po NanoGUI se objevil další pokus o vytvoření grafického rozhraní pro malá zařízení s Linuxem – například kapesní počítače. Jeho jméno je DinX. Tyto projekty mají jedno společné – oba používají jako výstupní zařízení frame buffer z jader řady 2.2 a vyšších. Tím ale podobnost končí. Zatímco NanoGUI je založeno na kompatibilitě s X11, DinX se snaží jít vlastní novou cestou, kdy portování aplikací bude zřejmě realizováno na úrovni grafických toolkitů, jako je GTK+ či QT.
Zajímalo by vás, jak to vypadá „uvnitř“ hry Quake 1? Pak máte jedinečnou možnost, id Software uvolnil zdrojové kódy pod licencí GPL.

A to je pro dnešek vše. Další díl vyjde až v nadcházejícím roce 1900.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku