Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (27. 5. 2009)

27. 5. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme jak na problémy s hudbou v uživatelsky přívětivém prostředí, ukážeme si jak na antivir v desktopovém podání, dále šikovný nástroj k sledování výkonu systému a na závěr jeden zvláštní "podvodník". Pochopitelně nebude chybět ani blbinka.

MP3 Diags

MP3 Diags je grafický nástroj pro desktopové prostředí KDE, který pracuje s MP3 audio soubory. Má hned 2 zajímavé funkce. První, tá obvyklejší, je možnost editace ID3 tagů a to i ve variantě ID3v2. Příjemnou funkcí je i schopnost dotáhnout chybějící informace či obaly alb z serveru MusicBrainz a Discogs. Ta druhá, méně obvyklá a upřímně asi i zajímavější funkce, je schopnost opravit poškozené části MP3 souborů. Zvládá opravit problémy v ID3 tagách, hlavičkách či samotném audiu, odstranit duplicitní informace (tagy), umí opravit nesprávně umístění tagů formátu ID3V2, ID3v1, LAME a Xing, doplnit chybějící VBR hlavičku a také doplnit chybějicí normalizační data. Chybí jen dodat, že napsaný je v C++ a k běhu budete potřebovat knihovnu Qt4. Pokud jste tedy neštastný vlastník MP3 souborů, v kterých nejde seekovat, ukazují nesprávnou délku či vykazují jiné potíže – MP3 Diags je to, co hledáte. Nebo znáte lepší nástroj? Nezapomeňte se o něm zmínit v diskusi pod článkem!

MP3 Diags

web.clicknet.ro/mci­obanu/mp3diag­s/index.html, 0.99.0.008, GPLv2

ClamTk

I když ve světě Linuxových desktopů neni antivirus absolutní nutností, není to špatná věc a občas přijde vhod. Technický zdatný uživatel asi sáhne po nástrojích v balíčku Clam Antivirus, méně zdatný či pohodlný desktopář možná využije ClamTk. Žádné překvapení se zde nekoná, opravdu je to GUI rozhraní k ClamAV napsané v Gtk2-Perl. Výhodou je přehlednost a hlavně jednoduchost. Nepožaduje po vás žádné nastavení nebo jiné složité operace, slouží jako rychlé rozhraní k skenování jednoho souboru či celého adresáře. Výsledkem je seznam zavirovaných a podezřelých souborů, ve kterém můžete záškodníky poslat do karantény, smazat či uložit dle své libosti. Nechybí ani schopnost aktualizovat virové definice. A co Vy, používáte na svém desktopu antivir?

ClamTk

clamtk.source­forge.net, 4.13, Perl License

Sysstat

Sysstat sice není žádná novinka, nicméně jedná se o balík užitečných nástrojů, o kterých se moc nemluví. Konkrétní nástroje sar, sadf, iostat, mpstat a pidstat zpracovávají informace z virtuálního /proc virtuálního souborového systému a podávají v přehledné formě uživateli. Pro úplnost dodám, že do terminálu. K tomu umí automatické aktualizace (vypsat čerstvé informace každých x sekund). Například iostat vám ukáže aktuální přenosové rychlosti virtuálních i fyzických disků, mpstat statistiku využití procesorů. V dalších nástrojích naleznete statisticky NFS serveru, procesů dle jejich PID, swapování, powermanagementu a mnohem více. Kompletní výčet vydá na celou obrazovku. Kvalitu nástrojů doplňují velice precizně zpracované manové stránky s podrobných popisem formátu infomací v lidské řeči. Pokud se rozhodnete data statisticky zpracovávat či generovat grafy nepřehlédněte možnost exportu do CSV či XML. Na závěr dodám, že nástroje z balíku sysstat jsou napsány v „Céčku“, jejich vliv na systém je tedy minimální.

Varianta pro Linux: pagesperso-orange.fr/sebas­tien.godard, 9.0.3. GPLv2
Varianta pro Solaris: www.maier-komor.de/sysstat­.html, 20090522, GPLv2

Fakeroot-ng

Fakeroot-ng je nástroj, který se spouští pod neprivilegovaným uživatelem. Ten pak spustí Vámi zadaný program a umí jej přesvědčit, že najednou běží se superuživatelskými oprávněními. Dělá to tak, že pokud se program pokusí o provilegovanou operaci, jako vytvoření blokového zařízení, je toto volání odchyceno a emulováno tak, že si program myslí, že vše proběhlo v pořádku. K vytvoření této „virtuální reality“ využívá ptrace, což je novinka v „ng“ variantě. K čemu může být takový nástroj v praxi dobrý – netuším. Víte to Vy? Podělte se prosím v diskusi pod článkem.

UX DAy - tip 2

sourceforge.net/pro­jects/fakeroot­ng, 0.15, GPLv2

Blbinka

Pokud máte pocit, že právě ta Vaše distribuce je ta pravá a nabízí všechny nástroje světa, podívejte se na seznam užitečných nástrojů, které určitě nainstalované nemáte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.