Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (27. 5. 2015)

27. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se pokusíme o realizaci anti-spamové a anti-virové brány, vyzkoušíme nástroje pro analýzu binárek, pomocí Wipe Free Space přepíšeme volný prostor na disku a nakonec nastavíme monitorování změn v souborovém systému. Nebude chybět ani blbinka.

MailCleaner

Anti-spamová, anti-virová a load-balancingová brána s uživatelským a administrátorským webovým rozhraním. Brána pracuje jako samostatný server. Používá Bayes, RBL, SpamAssassin, MailScanner a ClamAV. Obahuje kompletní GNU/Linux OS a grafické webové prostředí. K dispozici je jako ISO soubor, dostupný instalátor je plně automatizovaný. Brána je kompatibilní s SMTP mailovými servery. Součástí je denní, týdenní či měsíční report karantény.

www.mailcleaner.org/, 2014.10

pev

Multiplatformní toolkit pro práci s PE (Portable Executable) soubory. Hlavním účelem tohoto softwaru je poskytnout dostatečné množství nástrojů pro analýzu binárek, zejména těch podezřelých. Je založený na knihovně libpe, poskytuje podporu pro PE32 a PE32+ soubory, vytváří formátovaný výstup v čistě textové podobě nebo v CSV. Jednotlivé nástroje jsou pak popsány na stránkách produktu.

http://sourceforge.net/projects/pev/, 0.70

Wipe Free Space

Wipe Free Space bezpečně přepíše volný prostor na disku, aby znemožnil případnou obnovu již odstraněných citlivých dat. Dokáže pracovat s různými souborovými systémy, jmenovitě s Ext2/3/4, NTFS, XFS, ReiserFSv3/4, FAT12/16/32, MinixFS1/2, JFS, HFS/HFS+ a OCFS. Poskytuje dva režimy, jeden tichý a druhý s podrobným vypisováním provedených akcí. Jedná se o přenosné řešení a dostupné napříč různými unixovými systémy.

http://wipefreespace.sf.net/, 2.0

another file integrity checker

Afick je bezpečnostní nástroj, velmi podobný známějšímu projektu pod názvem tripwire. Umožňuje monitorovat změny v souborových systémech (nové, smazané, modifikované soubory) a detekovat narušení integrity. Na SourceForge lze najít jak GUI pro desktop, tak webmin modul pro práci ve webovém prostředí.

root_podpora

http://afick.sourceforge.net/, 3.5.0

Blbinka

LG dláždí cestu nové generaci ultratenkých televizorů. Novou ohýbající se OLED TV si budete moci „nalepit“ na zeď už na podzim.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku