Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (28. 10. 2015)

28. 10. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes vyzkoušíme (možná) schopnějšího nástupce Vimu, s BorgBackup budeme efektivně zálohovat data, využijeme integrované vývojové prostředí pro jazyky symbolických adres, a nakonec si necháme vizualizovat zvuk z mikrofonu nebo ze souboru.

Neovim

Neovim je textový editor, který v současné době kráčí o něco rychlejším tempem  než Vim. A proto se dá mluvit o jakémsi pokračování a rozšíření celého projektu Brama Moolenaara. Pokud jde o hlavní vlastnosti, určitě bychom se mohli bavit o zpětné kompatibilitě jako u Vim a zaměření na rozšiřitelnost využitím nových aplikací (vzdálené pluginy, integrace) a frontendů (uživatelská rozhraní). O co naopak vůbec nejde a sami vývojáři se tomu brání, je přeorientování Vimu do integrovaného vývojového prostředí.

neovim.io/

BorgBackup

Deduplikační zálohovací řešení, které volitelně umožňuje také kompresi nebo šifrování. Program je zaměřen na efektivní práci s dostupným prostorem, neboť využívá metodu deduplikace určenou pro snížení celkového množství uložených bytů. Kromě toho je třeba zmínit i možnost mountování záloh (jako souborových systémů), snadnou instalaci na různých platformách či rychlost, a to zejména díky implementaci kritického kódu v C/Cythonu, lokálnímu cachování souborových indexů a rychlé detekci nezměněných souborů.

borgbackup.readthedocs.org/, 0.28.0

SASM

Řešení pro vývoj a spouštění programů napsaných v jazycích symbolických adres typu NASM, MASM, GAS nebo FASM. IDE podporuje současné otevření a práci na více projektech. Nechybí podpora pro debugování, díky čemuž lze sledovat hodnoty proměnných a registrů. Stejně tak je možné nastavit breakpointy a pohybovat se napříč celým programem. Zatímco na Windows je k dispozici podpora pro všechny zmíněné jazyky, pro uživatele Linuxu chybí balíček k jazyku MASM.

dman95.github.io/SASM/english.html, 3.2.0

sndpeek

Aplikace pro animovanou 3D vizualizaci zvuku. Jako vstup lze použít mikrofon nebo soubor uložený v jedné z následujících přípon (wav, aiff, snd, raw, mat). Program zobrazuje časový průběh, poskytuje možnost otáčení nebo zvětšování vykreslování, stejně tak je třeba vyzdvihnout podporu zmrazení (pozastavení) vizualizace.

root_podpora

www.gewang.com/software/sndpeek/, 1.4

Blbinka

Kdy jindy se podívat na pořádný strašák, než o Halloweenu. Redaktoři z MakeUseOf sestavili šestici filmů pro dospělé (myšleno horory), jenž by mohly zaujmout převážně geeky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku