Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (28. 6. 2017)

28. 6. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na sofistikovaný prohlížeč CSV souborů, řekneme si něco o serverovém systému pro velké korporace, napíšeme si pár poznámek a vyzkoušíme program na úpravu 24bitových obrázků.

Tad

Šikovný nástroj na prohlížení a analýzu CSV souborů. Umí data zobrazit, seřadit, skrýt jednotlivé sloupce nebo vytvořit kontingenční tabulku pro lepší analýzu obsahu. Obsahuje i užitečné filtry, které umí například omezit hodnotu v tabulce, vynechat nebo zobrazit určitou hodnotu, používat nebo kombinovat funkce AND a OR.

github.com/antonycourtney/tad, 0.8.4

Univention Corporate Server

Na Debianu založený serverový linuxový operační systém navržený pro velké korporace. Nabízí předkonfigurované serverové prostředí vhodné pro menší firmy, korporace i neziskové organizace. Podporuje jak 32bitovou, tak 64bitovou architekturu a doba od vložení instalačního média do prvního použití by neměla být delší než 30 minut. 

www.univention.com, 4.2–1

Bijiben

Bijiben znamená v čínštině „poznámkový blok“. Jedná se o editor poznámek integrovaný do prostředí GNOME. Původně se tento software jmenoval GNOME Notes a byl poprvé vydán s prostředím GNOME 3.8. Nabízí uživatelsky přívětivé prostředí, které skutečně vypadá jako poznámkové bločky. Můžete v něm jednoduše vytvářet, upravovat a vyhledávat poznámky.

wiki.gnome.org/action/show/Ap­ps/Bijiben, 3.24.0

SidewinderPhotoColourBalancer

Jedná se o softwarový projekt běžící v Javě navržený jako základní editor obrázků s 24 bitovou barevnou hloubkou. Podporuje spoustu formátů včetně JPG, JPEG, PNG a BMP a je možné v něm provádět operace jako otáčení, zrcadlení, psaní textu do obrázku, úpravu kontrastu, světlosti a barvy, oříznutí obrázku a spoustu dalších. 

root_podpora

www.windsolarhybridaustra­lia.x10.mx/LinuxSideWinder­PhotoColourBalancer, F3-C17

Blbinka

Člověk občas čeká, až něco začne a čeká už tak dlouho, že si ani nevšimne, že to už vlastně začalo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.