Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (29. 10 2008)

29. 10. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na konfiguraci sítě pro cestující notebookáře, jeden specifický shell, usnadníme si generování bezpečných hesel, zmíníme grafické modelování a nakonec nástroj pro vyhledávání na desktopu. Nebude chybět ani tolik oblíbená blbinka.

netgo_ng

netgo_ng je GUI nástroj pro zjednodušení přístupu k sítím hlavně notebookářům. Dá se tak považovat za alternativu mnohem známějšího Network Manageru. Podporuje jak statickou, tak dynamickou konfigurace (DHCP), a pro bezdrátové sítě samozřejmě zabezpečení. Zajímavou možností je spouštění vlastních prekonfiguračních a postkonfiguračních skriptů. Od verze 0.2.0 je k dispozici i šablona jazykových mutací pro překladatelské nadšence. Nativní jazyk je totiž německý.

netgo_ng

www.kde-apps.org/conten­t/show.php/net­go_ng?content=88232, 0.2.0, GPL

Rush

Rush je zkratka pro Restricted User Shell. Důležité slovo je tady Restricted, tedy omezený. Výhodně ho použijete právě tam, kde není žádoucí, aby uživatel měl více oprávnění, než je nezbytně nutné – například SVN nebo GIT repozitáře, či omezení uživatele pouze na kopírování souborů přes scp. Prostředí lze velice jemně upravit pomocí konfiguračního souboru. Kompletní popis direktiv najdete v rozsáhlé dokumentaci, pro první ilustraci doporučuji Quick Start.

puszcza.gnu.or­g.ua/software/rush/, 1.3, GPLv3

pwgen

Nedávno jsem byl nucen změnit si hesla. A co čert nechtěl, chvíli po tom znova. Vždy se snažím, aby heslo bylo nejlépe náhodné a při tom zapamatovatelné a silné. Když už mi došly nápady, byl jsem odkázán na pwgen. Najdete ho prakticky v každé distribuci a vlastní použití je jednoduché – stačí pouze spustit. Má ale také velice zajímavou funkci skrytou pod přepínačem -H  – generovat pseudonáhodná hesla založená na hashi daného souboru + seed (např. adresy serveru). Přesné instrukce najdete v manových stránkách nebo v online archívu manových stránek přímo zde na Rootu. Nakonec otázka do diskuse – jak tvoříte hesla vy a jaké nástroje k tomu používáte?

sourceforge.net/pro­jects/pwgen, 2.06, GPL+

Zhu3D

Zhu3D je interaktivní modelovací program pro OpenGL. Lze tak vizualizovat funkce, parametrické systémy a iso povrchy (isosurfaces). Podporuje přibližování, škálování, rotaci o nasvícení. Jelikož o grafice toho moc nevím, nechám na laskavém čtenáři detaily. Více najdete na domovských stránkách projektu a také na KDE-Apps.org.

zhu3d

sourceforge.net/pro­jects/zhu3d/, 4.1.4, GPL

Recoll

Recoll je fulltextový vyhledávač založený na jádře Xapian nejenom pro váš desktop. Umí procházet textové soubory, HTML, PDF, Dvi, PostScript, OpenOffice.org, Lyx, Scribus, Word/Excel/PPT, Abiword, Kword, Wordperfect, RTF, djvu, Gaim a také maildir a mailbox včetně příloh. Pokud se soubor komprimovaný umí jej před samotným indexováním rozbalit. Vlastní vyhledávání se provádí pomocí jednoduchého GUI postaveného na knihovně Qt. Nakonec už jen otázka do diskuse – používáte vyhledávání na desktopu?

root_podpora

recoll

www.lesbonscom­ptes.com/reco­ll/, 1.11.0, GPL

Blbinka

Dnes komiks na téma jak se zaměstnání podepíše na osobnosti a bezpečný přenos dat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.