Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (29. 11. 1999)

29. 11. 1999
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Opět je tu oblíbená sonda do světa volně šiřitelných aplikací a programů.
Neděle 28. 11.
DFM

neboli Desktop File Manager je souborový manažer, který emuluje look and feel OS/2. Fanoušci tohoto operačního systému mu tak mohou alespoň částečně připodobnit svůj unix, když už ho IBM definitivně odepsala.
Objevila se nová verze modulu ip_masq_icq, který, jak už je zřejmé z jeho názvu, zajišťuje hladkou průchodnost protokolu ICQ skrz maškarádu. Verze 0.55 přidává podporu chatu a přenosu souborů v ICQ 98 a 99, přímá spojení v lokální síti a konfiguraci via proc filesystém. Pozor, pouze pro jádra z řady 2.2.

Sobota 27. 11.
Jednoduchých stříleček a skákaček už existuje pro Linux docela hodně. Dalším přírůstkem je hra Defendguin. Nejde o nic převratného. Létáte raketkou, zahraňujete hodné tučňáčky před zloduchem s tváří, kterou všichni známe. Ideální pro zarputilé odpůrce malé měkké firmy.
KBlade je grafické rozhraní, usnadňující převod wavů do MP3 audia s pomocí encoderu BladeEnc.
A zase hra, tentokrát pro změnu klon Tetrisu – jednoznačně nejlepší věci, která přišla ze Sovětského Svazu a jeho pohrobků v tomto století. Jmenuje se seatris a její výhodou je to, že je určena pro konzoli. I ti, co si nepotrpí na Xka, si občas chtějí hrát :)

Pátek 26. 11.
Majitelů karet umožňujících přijímat televizní signál utěšeně přibývá, a tak se pochopitelně objevuje i mnoho různých aplikací pro práci s nimi. Jednou z nich je i ggitv. Název prozrazuje, že tento program používá pro zobrazování knihovnu GGI, která má jednu výhodu: programátor se totiž nemusí zaobírat tím, na čem se budou data zobrazovat. Ggitv tak umožňuje sledovat vysílání v X11, přes frame buffer, SVGAlib, AA library a DGA. Zejména v kombinaci s knihovnou AA bych to docela chtěl vidět (pro ty, kdo neznají, AA je knihovna kompatibilní s SVGA lib, která ale vše zobrazuje pomocí ASCII znaků – až překvapivě kvalitně). (vida, stačilo kliknout na odkaz Download a obrázek ggitv s AA kmihovnou bych našel, jak mě upozornil jeden náš čtenář. Díky)
Xxl je tabulkový kalkulátor, který vznikl při univerzitě v Nice. Cílem bylo vytvořit jednoduchý program, který se bude snadno ovládat a uspokojí požadavky běžného uživatele. Pokud tedy potřebujete pouze tvořit a nejste příliš závislí na datech „zvenčí“, může být xxl pro vás to pravé.
Napster je služba, která umožňuje uživatelům zveřejňovat svoje archivy „empétrojek“ a vést nad nimi debaty s podobně hudebně zaměřenými lidmi. Napster se postará o to, aby prezentovaná data byla v daný okamžik opravdu dostupná. Nyní již existuje i linuxová verze klientské aplikace.

Čtvrtek 25. 11.
Jeden příspěvek z tuzemska. Mikuláš Patočka je autorem textového prohlížeče Links, jehož hlavním přínosem bude pro mnoho lidí dobrý rendering tabulek. Další zajímavé vlastnosti jsou stahování na pozadí, používání Keep-Alive konexí, podpora barev, pohodlné ovládání myší. Tak mě tak napadá, w3m umí dobře zobrazovat tabulky, Links umí dobře zobrazovat tabulky, Emacs/W3 umí dobře zobrazovat tabulky, tak proč to vlastně dodnes neumí Lynx? Že by jeho vývojáři nevěděli, že složitěji strukturovaná stránka je v něm totálně nepřehledná?
Behemot Graphics Editor je modelovací a vizualizační program, který umí docela zajímavé věci. Při modelování lze používat NURBS, bloby, booleovské operace. Můžete tvořit animace, renderovat (raytracing), exportovat scény do VRML a mnoho dalšího.

Středa 24. 11.
Vím, že se opakuji, ale zase jsem narazil na jeden klon Tetrisu. Jmenuje ptris a normálně bych ho asi ani nezaznamenal, ale zaujalo mě na něm to, že je napsán v jazyce pike a to na pouhých 28 řádcích (ovšem tak brutálně sprasených, že se v nich asi nevyzná ani sám autor).
Jelikož telefonní poplatky jsou stále poněkud vysoké (a s novým rokem bych zlepšení neočekával), uchyluje se mnoho lidí k offline brouzdání. Pokud patříte k nim, můžete zkusit program HTTrack. Uživatelům Windows bude možná toto jméno povědomé. Ano, jde opravdu o stejný program, jehož command line verze byla uvolněna pod licencí GPL. HTTrack slouží ke stahování celých webů pro pozdější prohlížení, což hlavně znamená, že při ukládání upravuje odkazy tak, aby neztratily platnost. Jinak celkem nenabízí nic převratného, co by neuměly podobné aplikace, jako je například Pavuk nebo wget. Takže je to spíše otázka osobní volby.

Úterý 23. 11.
GSwitchIt je indikátor aktuální klávesnice pro Gnome panel.
Staré dobré hry, známé z platforem jako je ZX Spectrum, C64 či Atari si určitě zaslouží, aby stále vznikaly jejich nové verze. TRONtium je jednou z nich. Jde o hru s naprosto jednoduchou ideou: každý hráč se pohybuje ve vymezeném prostoru zanechávajíce za sebou čáru své barvy, cílem je vydržet co nejdéle a nenabourat do zdí, své anebo soupeřovy čáry. TRONtium podporuje hru po Internetu, disponuje příjemnou grafikou a zvukovým doprovodem.

Pondělí 22. 11.
Webserver lze urychlit vypnutím převodu IP adres návštěvníků na doménová jména. Pro zpracování statistik je ale vhodné mít k dispozici i jména, a proto je například k Apachi přibalen program logresolve, který adresy převede na jména hromadně. Ip2host je podobný skript, ovšem údajně až desetkrát rychlejší a tím pádem je vhodnější zejména tam, kde logy dosahují velikostí několika set megabajtů a více.
Webgrep je sada pomůcek pro tvůrce HTML dokumentů. Obsahuje vyhledávač neplatných odkazů (relativních i absolutních), umožňuje vypsat seznam obrázků odkazovaných z dané stránky či vyhledávat konkrétní HTML tagy. Dále je zde jednoduchý prohledávač HTML souborů a pomůcka pro vytvoření tar archivu zvolených stránek se všemi potřebnými obrázky atd.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku