Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (29. 11. 2000)

29. 11. 2000
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru.

Pondělí 27. 11.
Běžná un*xová práva k souborům a adresářům mohou být v určitých situacích poněkud limitující (a některé složité kombinace s nimi nejsou vůbec řešitelné nebo jenom s velkými obtížemi). Proto existuje několik pokusů, jak tuto situaci změnit. Jedním takovým pokusem je projekt Linux Trustees. Jak název prozrazuje, jde výhradně o linuxovou záležitost, což konec konců není nic zvláštního, neboť podobné systémy fungují obvykle na úrovni jádra. Trustees nejsou kompatibilní s POSIX ACL (Access Control List), což může být na jednu stranu nevýhoda, ale na straně druhé to umožňuje něco, co ACL neumí – dědičnost práv z nadřazených adresářů. Informace o právech si drží modul v paměti, takže vyhodnocování by mělo být dostatečně rychlé. Další výhodou by měla být slušná stabilita, podle autora jsou Trustees používány již dlouhou dobu v ostrém provozu bez vážnějších problémů.
Všechny příznivce Visual Basicu by měl potěšit projekt Gnome Basic. Je to projekt, který původně vznikl s hlavním cílem – umožnit použití VBA (Visual Basic for Applications) maker v Gnumericu. Později se jeho ambice rozrostly na pokus o vytvoření pokud možno co nejkompatibilnější náhrady za Visual Basic, včetně přidružených jazyků, jako je již zmíněný VBA nebo VBScript (včetně použití v ASP). S nástupem komponentové architektury Bonobo se tak počítá s možností použití VB ve libovolných GNOME aplikacích. Zajímavé je, že autoři slibují podstatně vyšší bezpečnost a odolnost proti makro virům.
Původem ze Slovenska pochází program Tuneroid, nebo-li univerzální počítačová ladička hudebních nástrojů. Nejde o poslechovou ladičku, ale o program, který „poslouchá“ buď přes mikrofon (v případě akustických nástrojů) nebo přímo na linkovém vstupu zvukové karty (v případě elektrických instrumentů) a zobrazuje odchylku zvoleného tónu od optimální hodnoty.

Neděle 26. 11.
Midnight Commander, ač je zřejmě nejpoužívanějším textovým rozhraním nebo, chcete-li, souborovým manažerem na mnoha un*xech, má poměrně hodně odpůrců. Což konec konců není úplně od věci, neboť konkurence jest dobrá věc, a kdyby nebylo nespokojenců, nevznikaly by asi ani různé alternativy. Jednou z nich si nárokuje v budoucnu být i program Not A Commander. Jeho cílem není znovu vynalézat kolo, a tak se na první pohled od Midnight Commanderu (či Norton Commanderu, půjdeme-li důsledně do historie) příliš neliší. Podstatný rozdíl by ale měl být v práci s příkazovou řádkou. NAC chce totiž co nejlépe spojit sílu shellové příkazové řádku s dvoupanelovým designem, aniž by jedno omezovalo druhé, naopak by se tyto dva koncepty měly co nejlépe doplňovat. Na běžné použití NACu ale asi zatím raději zapomeňte, projekt je teprve v plenkách. Spíše je to další projekt, který, pokud bídně nesejde na úbytě, bude zajímavý za několik měsíců (či v horším případě let :)
Program IceMC usnadňuje editaci hlavního menu poměrně populárního window manageru IceWM. Jednotlivé položky lze jako kopírovat a vkládat, tak přetahovat pomocí metody drag and drop. Rozhraní programu je poměrně jednoduché, ale pěkné a účelné.
Nastavení optimálních parametrů monitoru s cílem dosažení vhodné obnovovací frekvence pro vybrané rozlišení není žádná procházka růžovým sadem. Pokud si netroufáte na ruční laborování nebo pokud prostě nejste schopni ani po mnoha hodinách dosáhnout uspokojivých výsledků, můžete zkusit program read-edid. Ten totiž využívá pokročilých vlastností nových grafických karet a monitorů a dokáže optimální hodnoty získat přímo z hardwaru. Podmínkou je, aby váš grafický adaptér měl rozšíření EDID VBE a monitor musí disponovat DDC kanálem. Splňujete-li (respektive váš hardware) obě podmínky, měli byste mít vyhráno – read-edid udělá zbytek práce.

Sobota 25. 11.
Získávání informací o počasí z různých zdrojů je hitem sezóny. Snad pro každý window manager existuje program, který umístí aktuální stav do menu, docku a bůhví kam ještě. Pokud by vám ale ty hotové věci nestačily, můžete si napsat vlastní aplikaci. Třeba s pomocí perlového modulu Geo::Weather. Zdrojem informací je webový server weather.com.
USB je mimo jiné celkem ideálním rozhraním pro komunikaci počítače a digitálního fotoaparátu. Kromě ucházející rychlosti a dnes již velkého rozšíření je zde ještě jedna zajímavá věc. Narozdíl od sériových a paralelních modelů zde existuje standard Picture Transfer Protocol (zkratka PTP ovšem v našich krajích bude zřejmě evokovat úplně něco jiného, než tok bitů a bajtů), takže by v budoucnu snad mohlo být použití digitálních aparátů na výrobcem nepodporovaných platformách daleko jednodušší. Již dnes existuje javová aplikace jPhoto, která PTP podporuje. Poněkud slabší je zatím podpora tohoto protokolu ze strany výrobců fotoaparátů (podle domovské stránky jPhota existuje zatím jenom jeden přístroj od Kodaku, který PTP „umí“), ale na druhou stranu je údajně PTP podporován ve Windows ME, což, ať se nám to líbí nebo ne, bude zřejmě pro producenty kamer dostatečným stimulem.
Minulý týden jsem se tu rozepisoval o (ne)bezpečnosti protokolu FTP a o možných náhradních řešeních, obvykle na bázi SCP. Krátce poté jsem byl informován o tom, že pohodlně a bezpečně přenášet soubory mohou i uživatelé Windows. Potřebný program se jmenuje WinSCP a je tuzemské provenience (existuje ale i anglická verze) a je částečně založen na populárním SSH klientovi PuTTY. Design programu je založen na klasickém dvoupanelovém konceptu, přičemž klávesové zkratky odpovídají většinou Norton Commanderu. Kromě samotného přenosu souborů (pochopitelně oběma směry) je zde možnost mazat soubory a vytvářet adresáře (na vzdáleném i lokálním počítači) a měnit práva a skupiny souborů (pouze na vzdáleném počítači). Zmíněné operace mohou být prováděny i rekurzivně na celé adresářové stromy. Program je freeware, ale na požádání by podle autora mělo být možné i získání zdrojových kódů.

Pátek 24. 11.
Další perlový modul pro snadné zahrnutí stavu počasí do vlastních aplikací se jmenuje Geo::METAR. Jeho název prozrazuje, že zdrojem dat je v tomto případě systém METAR, který tvoří síť meteorologických stanic a shromažďuje z nich údaje. Není tak problém získat na jednom místě údaje o počasí v Praze i New Yorku. Každá stanice dodává například údaje o teplotě, vlhkosti, tlaku, větru a rosném bodu.
Minimálně o jednom klonu populární hry Atomix jsem zde již psal. Dalším je pak hra Marbles, kterou má na svědomí stejný autor, jako hry LTris a LBreakout, o nichž jsem se zde již rovněž zmiňoval. V praxi to znamená zejména to, že hra disponuje přitažlivou grafikou, což není u Open Source her (bohužel) příliš časté. Pro ty, co neznají Atomix, připomínám, že cílem hry je složit z kuliček (atomů) předem určenou strukturu (molekulu) v prostředí nevelkého bludiště. Úkol komplikuje fakt, že atom uvedený do pohybu se zastaví teprve teprve když narazí na stěnu nebo jiný atom. Navíc jsou v bludišti různé překážky (nebo pomůcky, jak se to vezme), jako například teleporty, jednosměrky a podobně.
Rodinu MIDI sequencerů pro Linux rozšířil program MIDIMountain. Nabízí většinu očekávaných funkcí, jako je editace MIDI souborů na úrovni stop, událostí, i v podobě „pianoroll“ a lze měnit i vlastnosti souborů a stop. Jenom mi z popisku není jasné, zda program podporuje nahrávání.
Skript rh-errata je dalším pokusem o usnadnění správy linuxového systému, v tomto případě na bázi distribuce Red Hat Linux. Tento program stahuje updatované balíčky a vytváří pro správce report, z nějž je jasné, jaké balíčky je nutné upgradovat. Rh-errata má jistou „inteligenci“, takže nestahuje balíčky, které jsou již instalované a kontroluje také integritu staženého souboru. V případě, že není v pořádku, download opakuje.

Čtvrtek 23. 11.
Na tvorbu dynamických generovaných obrázků je možné jít různými způsoby. Nejčastěji se používá „objektový“ přístup, kdy je obrázek tvořen sekvencí příkazů typu „nakresli čtverec“, „vlož text“ a podobně. To je často optimální přístup, vhodný zejména pro generování grafů, informačních panelů atd. Někdy je ale vhodnější generovat celou bitmapu bodík po bodíku (pěkným příkladem může být například teplotní mapa území, či záznamy výstupů z různých přístrojů). A právě pro tyto účely je možné použít program zimg, který zpracovává textový vstup hodnot pro každý pixel a generuje PNG nebo JPG obrázek.
Chcete-li přijímat a číst newsové diskuzní skupiny, nemusíte nutně spoléhat na „velké“ newsové servery v Internetu. Můžete si vybrané skupiny stahovat k sobě a číst je lokálně. Jedním z programů, které se o to dokáže postarat je sn, neboli Small News system. Podle autora je vhodný pro menší sítě nebo dokonce domácí použití a maximálně několik stovek skupin. Výhodou sn je jednoduchá konfigurace, rychlost (paralelní stahování), úsporné ukládání stažených zpráv (možnost komprese, ukládání po deseti zprávách na soubor, malá velikost metadat, aliasy na cross-postované zprávy) a možnost zakládání skupin, které nejsou šířeny na upstream servery. Nevýhodou naopak může být pro někoho nutnost číst skupiny přes NNTP, neboť sn nepoužívá žádný standardizovaný formát spoolu.
Navzdory svému jménu není skript lynx2links určen pouze ke konverzi bookmarků z Lynxe do Linkse, ale i opačně, a navíc si poradí i se záložkami z Navigatoru. Pokud střídáte některé ze zmíněných prohlížečů, může se vám tato utilitka docela hodit.
Hledáte-li cestu, jak v reálném čase převádět video do formátu MPEG (třeba pro webové vysílání), podívejte se na tuto stránku. Najdete tam ovladač pro speciální kartu vyvinutou přímo pro Linux, která dokáže převádět kompozitní nebo s-video signál do komprese MPEG-1 nebo MPEG-2 až do toku 30 Mib/sec. Karta zvládá vstup v PALu, SECAMu i NTSC a samozřejmě podporuje i audio.
PonG je další systém pro tvorbu GNOME aplikací pomocí XML definic rozhraní. Podle vzorových kódů se zdá být jeho použití velmi snadné a nejnovější verze dokonce obsahuje i GUI editor.

root_podpora

Středa 22. 11.
I když už dnes není zvuková karta ničím neobvyklým, přesto se najde stále dost počítačů, kde se nenachází a přesto je žádáno občasně „zazvučení“. V případě PC se logicky nabízí použití integrovaného reproduktorku. Jenže jak jej donutit k něčemu rozumnějšímu, než je pípnutí na „echo -en ‚\07‘“? Třeba s pomocí programu Ditty, který přehrává uživatelsky definované melodie právě pomocí PC speakeru. Ke svému provozu nepotřebuje nic moc extra – stačí mu konzole s podporou ovládání zvuku (tedy třeba běžná linuxová konzole) a seznam not, které má přehrát. Své příznivce si Ditty určitě najde. Představte si třeba, že sice máte zvukovku, ale ta od rána do večera přehrává „empétrojky“, váš hardware nepostačuje k smysluplnému použití esd a přesto chcete nějakým zvukovou signalizaci příchozí zprávy na ICQ. Pro tyto případy je Ditty to pravé.
Příznivci kolových strategií by si do bookmarků měli přidat domovskou stránku hry Attal: Lords of Doom. Tedy, abych byl upřímný, zatím si nejspíš moc nezahrajete, opět jde o rodící se projekt, ale kdo ví, třeba zrovna Attal bude tím počinem, který v budoucnu příjemně překvapí. Provedení je inspirováno populární hrou Heroes of Might and Magic 3.
GNU Parted je nástroj pro práci s diskovými oddíly – dokáže je mazat, vytvářet, přesouvat, zmenšovat a podobně. Někomu ale může vadit rozhraní příkazové řádky. A právě na tyto uživatele je nepochybně zaměřen projekt nParted, který, cituji, „umožňuje kopírování, přesouvání a změnu velikosti diskových oddílů pouze s pomocí kurzorových kláves“. nParted sám s disky nic nedělá, na to používá samozřejmě Parted, ale celou manipulaci usnadňuje díky rozhraní napsanému pro konzoli s pomocí knihovny Newt. Opět cituji: „představte si Partition Magic pro konzoli“.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku