Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (29. 4. 2009)

29. 4. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes máme na programu kompresi, konverzi textu do HTML, jednoduché vypalování a přípravu prezentací v plaintextovém světe. Představím vám také systém pro logování v shellových skriptech a grafický nástroj zjednodušující správu SELinuxu. Pochopitelně nebude chybět ani blbinka.

Lzip

Lzip je nástroj pro bezztrátovou kompresi dat podobně jako bzip2 či gzip. Založený je na knihovně lzlib. Ta implementuje algoritmus na bázi LZMA komprese v paměti. Výhodou lzipu je mnohem preciznější kontrola integrity dat (ukládá jak velikost dat, tak jejich 32 bitový CRC kontrolní součet), přitom je ale stejně rychlý jako gzip a dosahuje lepších kompresních poměrů než bzip2. Ovládání je také velice podobné výše zmiňovaným nástrojům. K dispozici je kompletní manuál. Samozřejmostí je možnost přesměrování vstupu a výstupu, lzip lze tedy použít v kombinaci s dalšími nástroji jako tar a podobně.

www.nongnu.or­g/lzip/lzip.html, 1.6pre1, GPLv3

outl

Outl je textový procesor, který převádí libovolný plaintext do HTML. Výhodou je možnost nadefinovat si syntaxi. Ať už chcete vystavit IRC log či jenom naformátovat své vlastní poznámky, outl to umí. Například tento zdroj pomocí syntaxe vygeneruje tento výstup.

outl.sourcefor­ge.net, 0.55, GPL

simpleburn

Simpleburn je minimalistický nástroj pro vypalování médii v GUI. Jedinou volbu, kterou zde najdete, je výběr mechaniky. Nicméně nedá se říct, že by něco vlastně chybělo. Simpleburn umí extrahovat (vytvořit) ISO image a ten také vypálit, ale i pracovat s Audio CD a smazat přepisovatelné médium.

Simpleburn je součástí sady nástrojů Sallu. Jejich charakteristická vlastnost je minimální funkcionalita a jen malé závislosti. Většinou postačí shell (BASH) a Xdialog. Pár z nich (kam patří také Simpleburn) je napsáno v C a využívá grafickou knihovnu GTK+.

simpleburn

sallu.tuxfami­ly.org/Home, 1.2.0 beta1, Other Open Source Licence CeCILL nebo GPL

xsw

Chystáte-li se připravit prezentaci a nemůžete už Microsoft PowerPoint, OpenOffice.org Impress a další klony ani cítit, podívejte se na xsw. Podobně jak v Texu je zdroj prezentace obyčejný textový soubor, který lze jednoduše vyexportovat například do formátu PDF. Podporuje grafická pozadí, vzory (templates) a klasické formátování textu (font, velikost, styl). S xsw se pracuje opravdu jednoduše, jak demonstruje tento manuál.

xsv

code.google.com/p/xsw/, 0.3.1, GPLv3

log4bash

Log4bash je malý skript zprostředkovávající logování pro skripty v Bashi. Je volně inspirovaný log4j (Java). Podporuje různé úrovně logování a možnost zobrazovat hlášky v terminálu či logovat do souboru. Skript má jen něco málo přes 2 KB. Přibalený je také jednoduchý test, který zároveň slouží jako demo použití log4bash.

www.gossiplab­s.org/log4bash­.html, 1.0 Lesser GPL v2.1 (log4bash), MIT License (demo)

Segatex

Segatex je GUI nástroj, který má za cíl zjednodušit správu pravidel pro SELinux zvlášť pro běžné uživatele. Jedním klepnutím vytvoříte .te soubor, z kterého lze pak vytvořit modul a nahrát jej. Segatex také umí přes semanage spravovat login, port a fcontext.

UX DAy - tip 2

segatex

intrajp.no-ip.com/webon/, 7.73, GPL

Blbinka

Nedávno jsem narazil na pěknou řádku historek z telefonické podpory. Pár z nich je velice povedených, třeba sekce come again.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.