Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (29. 5. 2019)

29. 5. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si naprogramujeme pár mobilních aplikací, zkusíme si udělat stenografický zápis, vyzkoušíme nenáročný multimediální přehrávač a přidáme si do videa speciální efekty.

CrossMobile

Framework pro tvorbu nativních aplikací pro mobilní i desktopové operační systémy. Jako hlavní programovací jazyk používá Javu, takže kód stačí napsat jednou a použít na všech platformách. Kód je pak možné zkompilovat a odladit pro iOS, Android, Windows Phone, Linux, OS X a Windows 10.

crossmobile.tech, 2.5

Plover

V Pythonu napsaná aplikace běžící v pozadí a umožňující stenografický zápis. Díky němu si můžete vyměnit standardní klávesnici za stenografickou a psát rychlostí až 200 slov za minutu. Je součástí projektu Open Steno, který má za cíl poskytnou všechno, co je potřeba ke stenografického zápisu od školení přes software až po levnou klávesnici.

www.openstenoproject.org/plover, 4.0.0

Moonplayer

Nenáročný a jednoduchý multimediální přehrávač. Je založený na MPV, takže umí přehrát téměř všechny formáty. Je hodně minimalistický, takže například velikost balíčku pro Debian/Ubuntu činí asi 500 kB. Kromě přehrávání souborů z disku umí i otvírat internetové adresy s mediálními soubory.

github.com/coslyk/moonplayer, 2.7

Rebaslight

Jednoduchý nástroj na přidávání speciálních efektů do videí. Protože svobodný software neznamená, že je za všech okolností zdarma, tak nabízí neplacenou verzi s vodotiskem a placenou bez něj. Je určený pro přidávání efektů, které není zrovna snadné přidat ve standardních video-editorech, jako jsou blesky nebo lasery.

root_podpora

www.rebaslight.com, 3.6.0

Blbinka

Vypadá to, že v posledních letech jde všem jenom o lajky a jsou schopní pro ně udělat cokoli.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.