Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (29. 6. 2016)

29. 6. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes se seznámíme s vizualizací molekul pomocí PyMOL, vyzkoušíme aplikaci pro stahování souborů, podíváme se na správce fotografií a nakonec zmíníme minimalistický přehrávač.

PyMOL

Jak značí první část názvu, jedná se o software napsaný v programovacím jazyce Python. PyMOL je multiplatformní software s open source licencí sponzorovaný samotnými uživateli, sloužící ke grafickému zobrazování molekul. K vykreslování používá OpenGL Extension Wrangler Library (GLEW) a Freeglut. Své využití nachází v biochemických oborech zabývajících se strukturou biopolymerů (DNA, RNA, proteiny). Jednou z nejpoužívanějších databází molekulárních dat je databáze Protein data bank, která již obsahuje více než 118 000 struktur.

www.pymol.org/, 1.8.2.2

aria2

Na systémové prostředky nenáročná aplikace obsluhovaná z příkazové řádky, která uživateli umožňuje stahovat soubory z různých zdrojů a za použití různých protokolů (HTTP/HTTPS, FTP, Metalink a BitTorrent). Kromě Linuxu podporuje i operační systémy Android, Mac OS X a Microsoft Windows.

aria2.github.io, 1.24.0

Shotwell

Vyšla nová verze správce fotografií Shotwell. Ten v roce 2010 nahradil F-Spot co by základní software pro správu fotografií pro linuxové distribuce, používající Gnome jako výchozí prostředí. Shotwell umí importovat fotografie a videa přímo z digitálního fotoaparátu nebo kamery a automaticky je seřadit do skupin podle data pořízení. Obsahuje také základní funce na úpravu, umožňující uživateli fotografii zvětšit, zmenšit, oříznout, odstranit červené oči, a nastavit vyvážení jasu a barev (je možné to provést jak manuálně, tak automaticky). Shotwell také umožňuje uživatelům publikovat jejich fotky a videa na Facebooku, Flickru, Picase, Piwigu a YouTube.

wiki.gnome.org/Apps/Shotwell, 0.23.2

mpv

Tento multimediální přehrávač je forkem mplayeru2 a jeho vývoj začal v roce 2012. Cílem projektu je osvobodit se od historických závislostí a vytvořit software s čistým kódem. Výsledkem je velice minimalistický přehrávač s možností přehrávání i z příkazové řádky. Je dostupný pro Linux, Windows, macOS i pro operační systémy z rodiny BSD.

root_podpora

mpv.io, 0.18

Blbinka

Tak jako se v antickém Řecku stavěly sochy atletů a ve středověké Evropě sochy svatých, tak dnes se staví sochy lidem fotícím selfie. Pocta tomuto fenoménu naší doby stojí v Texasu a už vyvolala řadu bouřlivých reakcí po celém světě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.