Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (3. 5. 2000)

3. 5. 2000
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) Open Source softwaru.
Pondělí 1. 5.

Uniformita aplikací je dnes poměrně významným kamínkem v mozaice uživatelské přítulnosti systému. Jenže Linux, to je především možnost zvolit si vše od aplikací až po grafický toolkit, který má na svědomí vzhled tlačítek, zaškrtávátek, posuvníků, menu a bůhvíčeho ještě. A tak holt některé aplikace vypadají tak a jiné onak. Naštěstí pro ty, kdo preferují stejnorodost, existují témata, která dokáží ovlivnit vzhled ovládacích prvků tak, že by je ani vlastní matka nepoznala :). Tento trend sleduje od prvopočátku také Java, ovšem její emulace vzhledu Motiffu je sice poměrně zdařilá, nicměně působí poněkud archaicky, vzhledem k ústupu této knihovny. Vývoj Javy se ovšem nezastavil a nové třídy Swing přinesly konečně do světa tohoto jazyku pohledné uživatelské rozhraní a hlavně témata, která nejsou natvrdo zakompilovaná v JVM. A tímto obsáhlým úvodem jsem se dostal konečně k tomu, o čem jsem chtěl původně napsat – k přídavnému tématu (v terminologii Javy se používá výraz pluggable look and feel neboli PLAF) GTK/Swing , které změní vzhled javových aplikací k obrazu Gtk+.
Linuxu sice stále ještě chybí některé možnosti, které by jej umožnily řadit do oblasti enterprise, ale situace se rapidně zlepšuje. Například systém Ultra Monkey umožňuje vytvářet škálovatelné serverové systémy (typicky třeba webové farmy), které si v mnohém nezadají s komerčními prostředky. UM sám o sobě neimplementuje funkční části, ale zastřešuje tři Open Source systémy – Linux Virtual Server, Heartbeat a Ldirectord. Tato kombinace obsáhne jak systémy pro rozdělování vytížení (load balancing), tak systémy s vysokou dostupností (high-availability) pro kritické aplikace, případně i kombinaci obou prvků. V dokumentaci najdete i pěkně zpracované příklady obvyklých instalací.
Zvuková data jsou ve špičkové kvalitě stále poměrně objemná a jejich zpracování je často problematické, neboť ceny paměťových modulů dosud ještě neklesly tak, jak bychom si všichni přáli (ba co víc, kvůli vzestupu dolaru se zase dokonce vyšplhaly o něco výš). A tak zmixovat tři nebo čtyři delší audio stopy už může znamenat složitý problém. Pokud ovšem nepoužijete mixážní program MixMagic, který pracuje s daty uloženými na pevném disku, a tudíž není problém mixovat zdroje o takřka libovolné velikosti. Program zvládne neomezené množství stop s neomezeným množstvím vzorků, je napsán multithreadově a disponuje celkem pěkným grafickým rozhraním určeným pro Gnome. Naopak slabší jsou ostatní funkce – zatím nečekejte zázraky, ale snad budou rychle přibývat.

Neděle 30. 4.
AirTraffic je docela zajímavá hra, i když mnoho příznivců si nejspíš nenajde. Hráč na sebe bere nelehkou úlohu, neboť jeho úkolem je řídit letový provoz a bezpečně navést letadla přilétávající ze všech možných směrů na přistání a zabránit haváriím. Nečekejte žádnou převratnou grafiku, v podstatě jde spíše o logicko-strategickou hru, která umožní alespoň nahlédnout pod pokličku letové kontroly :)
I další příspěvek se týká hry. Jmenuje se Eldritch Dreams a jistě probudí nostalgii v každém, kdo někdy hrál hry jako Wizardry, Black Crypt, Eye of the Beholder a podobné. Ano, jde opravdu o políčkový dungeon vyvedený ve 3D, přesně ve stylu zmíněných legend. Program není zdaleka kompletní, ale částečně již funguje, takže nedočkavci už mohou zkoušet. Grafika není nijak omračující, ale je poměrně pohledná. Když nic jiného, tak si můžete užívat rozlišení více než dvojnásobné, oproti uvedeným hrám pro DOS :)
Ačkoliv ICQ v podstatě dobylo svět, nemusí jít zdaleka o konečný stav. Zejména proto, že na scénu již zvolna přichází Jabber. Jde o velice promyšlený systém pro skoro-realtimovou komunikaci ve stylu ICQ, AOL Instant Messengeru a jim podobných. Autoři Jabberu se totiž hlavně poučili z chyb ostatních, a tak je tenhle systém rychlý, pružný a rozšiřitelný. Narozdíl od ostatních centralizovaných služeb je založen na distribuované síti serverů, které může provozovat opravdu kdokoliv. Navržená struktura by měla zajistit, že programátoři nebudou muset za rok přemýšlet „jak tam ještě přibastlit to či ono“. Kromě toho obsahuje Jabber transparentní podporu ostatních komunikačních protokolů – ICQ, AIM, Yahoo Messenger, M$N a třeba i IRC či SMTP. A aby těch pozitiv nebylo málo, vše je šířeno pod licencí GPL. Poslední verze je již označena jako první release candidate verze 1.0.

Sobota 29. 4.
Malá utilitka WMKeyboard slouží k pohodlné konfiguraci a přepínání klávesnice přímo z doku Window Makeru. Kromě vlastní volby jedné ze dvou klávesových map umožňuje také definovat vlastní mapy, a to velice pohodlně v grafickém rozhraní. Pokud nemáte čas nebo chuť si „uplácat“ rozložení podle vlastních potřeb, můžete použít jednu ze třech hotových českých map – qwerty, qwertz a programátorskou.
Vyšla již třetí alfa verze Apache 2.0, která převážně opravuje chyby z verzí minulých. Mimochodem, víte, že Apache má za sebou již pět let vývoje? To to letí :)
TimeTrack je nástroj, který ocení všichni ti, kdo potřebují vykazovat (či z jiného důvodu měřit) dobu strávenou na různých projektech. Zvládá až padesát projektů (autor bude asi tak trošku megaloman, protože se mu to zdá málo a chce tenhle limit odbourat :). V dohledné době by měl program umět generovat i detailnější statistiky.
Na teletextu se občas najdou užitečné informace, ale komu by se chtělo chodit od počítače k televizi, že? A právě proto existuje prohlížečka teletextových stránek TeleGNOME, která ke svému běhu nepotřebuje nic jiného, než připojení k Internetu (tedy ona samozřejmě potřebuje Xka a podobně, ale nevyžaduje žádný speciální hardware :). Budete se možná divit, ale ačkoliv program pochází původně z Holandska, podporuje i teletext České Televize, takže je v pohodě použitelný i pro našince.

Pátek 28. 4.
Jméno phpMyChat prozrazuje na svého nositele téměř vše: jde o webový chat (pro jistotu, kdyby někdo náhodou nevěděl co to je, což nepředpokládám, chat znamená pokec v reálném čase) napsaný v PHP s využitím MySQL. Název už ale neprozrazuje, že podpora databází se rozrostla ještě na PostgreSQL a ODBC, že program podporuje více místností, včetně možnosti nechat uživatele zakládat své vlastní.
Libovolnou aplikaci dostane do doku Window Makeru prográmek Wmswallow. Je ovšem pravda, že omezený prostor dokované ikonky není zrovna optimální pro „zakotvení“ prohlížeče, ale třeba různé hodiny, přepínače virtuální obrazovky, klávesnice či rozlišení nebo aplikace, které jsou určeny pro „zaparkování“ v jiných prostředích (KDE, Gnome, …) takto fungují velice pěkně. Sám používám pod Wmswallow klipper (historie clipboardu) z KDE a všechno funguje hladce.

Čtvrtek 27. 4.
Trpíte-li paranoiou, případně pracujete-li s citlivými daty, která by se neměla dostat do nepovolaných rukou, potřebujete utilitku srm. Ta tři písmenka značí Secure ReMove a program sám o sobě je plně kompatibilní náhražka za běžné un*xové rm, která před smazáním přepíše obsah souborů na disku, což výrazně snižuje možnost jejich „vyšťourání“ někým nepovolaným. Záměrně říkám snižuje možnost obnovy a nikoliv znemožňuje. Pokud vás tato problematika zajímá, doporučuji přečíst si dokument Secure Deletion of Data from Magnetic and Solid-State Memory – možná se budete divit :)
Type1 utilities je soubor nástrojů pro práci s vektorovými fonty ve formátu Type 1, který umožňuje konvertovat fonty vzájemně mezi binární a ASCII podobou, převádět je z a do formátu pro Macintosh a v neposlední řadě je dokáže i dissasemblovat, tedy převést do lidsky čitelného tvaru a zpět. Díky poslední zmíněné funkci je možné font upravit podle vlastních potřeb (pozor na autorská práva), ovšem pokud nevíte něco o principech tvorby vektorových fontů obecně, zřejmě příliš neuspějete.
Jednou z možností, jak rozšířit možnosti Apache o podporu XML je balíček The Apache XML Delivery Toolkit. K jeho provozu budete potřebovat mod_perl, což už napovídá, že celý systém je v Perlu napsaný. AXDTK používá pro konverzi XML do HTML (či jiných formátů) skriptovací jazyk XPathScript, který kombinuje dotazovací jazyk XPath s bloky kódu ve stylu ASP.

root_podpora

Středa 26. 4.
Paket sniffer, neboli nástroj pro poslouchání šumu na síti, není jenom hračka pro crackery, ale také důležitý nástroj pro správce sítí a serverů, který dokáže hodně pomoci při hledání problémů, odhalování bezpečnostních chyb či případných nekalých živlů. Na serverech sice Xka obvykle nejsou, ale snad si své uživatele najde i sniffer KSnuffle pro KDE. Jeho některé funkce jsou totiž opravdu unikátní. Kromě běžných funkcí, jako je filtrování paketů, jejich logování či ukládání do souboru pro pozdější analýzu, umí také používat tzv. triggery, tedy události, které spustí či zastaví logování, generuje grafy a obsahuje šablony paketů různých protokolů, které umožňují zobrazit data v přehledné stromové struktuře. A to jsem zmínil jenom to, co mi připadalo nejzajímavější, funkcí je mnohem více.
Projekt Lazarus si klade za cíl vytvořit nástroj, který by umožňoval stejně jednoduchý vývoj aplikací, jako jsou ve Windows Delphi. Lazarus rovněž používá Pascal (konkrétně Free Pascal), stejně jako jeho vzor a hlavně pro něj implementuje knihovny, které umožní vzájemnou (i když pochopitelně ne stoprocentní) přenositelnost kódu s Delphi! Pro vývoj uživatelského rozhraní lze použít teoreticky libovolný toolkit, přičemž stoprocentně podporované je Gtk+, čerstvě také QT a pokud pracujete ve Windows (Free Pascal je k dispozici pro mnoho platforem), použije se nativní Win32 GUI. Lazarus zdaleka není na konci své cesty, možná není ani v polovině, ale rozhodně se v něm rýsuje další velice zajímavý Open Source projekt.
Nové lilo 0.21.4.2 snad konečně definitivně vystrnadí z myslí uživatelů noční můry o tisícímdvacá­témčtvrtém cylindru disku. Díky rozšíření BIOSu, zvaném EDD, dokáže nahrát jádro z libovolného místa na disku až do rozsahu dvou terabajtů.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku