Hlavní navigace

Názor k článku Softwarová sklizeň (3. 6. 2009) od BLEK. - „nemyslim, ze existuje mezi lidma co delaji distribude...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 6. 2009 15:03

    BLEK. (neregistrovaný)

    „nemyslim, ze existuje mezi lidma co delaji distribude poptavka po podpore binarek chodici na vice distribucich bez rebuildu.“

    Existuje poptávka, lidi např. hodně fňukají, že se pro Linux nedělají hry nebo specializované profesionální programy. V těchto případech vývojář musí vyrobit binárku, co chodí na více distribucích bez rebuildu.

    „takova knihovna ma byt opravena“

    To je Sysifofská práce: tři špatné knihovny opravíš a další tři nové špatné se ti do distribuce dostanou. Tento proces nikdy neskončí. Existence nekompatibilních knihovnen se nezbavíš, můžeš se zbavit leda důsledků, a to např. tím, že nespolehlivé knihovny linkuješ staticky, že je dáš do speciálního adresáře /usr/lib/only-for-fedora-9 a zajistíš, že se s nimi nebude linkovat nic jiného než programy z distribuce „Fedora 9“ nebo že ty knihovny budeš přibalovat rovnou ke každému programu. A když ty zmiňované „Guidelines“ všechna tato řešení zakazují, tak pak máme takovou situaci, že binárka zkompilovaná na jedné distribuci nechodí na jiných distribucích.

    „moznost verzovani ABI, SONAME apod.“

    Což vede leda k tomu, že místo pádu v případě nekompatibilních rozhraní se ti program nespustí – je to lepší než segfault, ale podstatu problému to neřeší.