Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (3. 7. 2002)

3. 7. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme stabilní verzi Next Generation POSIX Threading, velmi zajímavý server-side skriptovací jazyk, pěkný nástroj pro vyznavače internetových aukcí a mnoho dalšího.

Pondělí 1. 7.
Pakliže provozujete maškarádu na bázi iptables, jistě jste postřehli, že se změnil způsob přístupu k informacím o aktivních spojeních – jejich seznam je nyní dostupný přes /proc/net/ip_­conntrack. Pokud si jej ale prohlédnete třeba pomocí cat, zjistíte, že to příliš přehledné není – seznam je spíš vhodný pro další zpracování, a to právě děla perlový skript Conntrack Viewer, který jej převede do o poznání čitelnější formy. Jednoduché, leč praktické.
Moto je velmi zajímavý projekt, který rozhodně stojí za pozornost. Jde o server-side skriptovací jazyk principiálně podobný PHP, ovšem s jedním velmi zajímavým rozšířením – kromě interpretovaného běhu ve stylu PHP umožňuje i kompilaci do nativního binárního modulu pro Apache. Jinak řečeno, pro zvýšení výkonu či jednodušší distribuci můžete celý dynamický web překompilovat do jediné dynamicky linkované knihovny. Jazyk Mota obsahuje objekty a funkce pro správu sessions, konektivitu na MySQL, pomocné třídy, jako jsou například seznamy, asociativní pole, řetězce a podobně a navíc lze Moto pomocí definovaného API rozšiřovat o další funkce. V neposlední řadě pak stojí za zmínku, že všechny objekty existují v segmentu sdílené paměti, takže bez problému mohou přežívat i mezi jednotlivými požadavky.

Neděle 30. 6.
Tři důvody měl autor projektu

MultisessionX k jeho napsání. Chtěl, aby při vzdáleném přístupu k Xserveru fungovaly flashové animace, aby se mohl znovu přihlásit k dříve otevřenému sezení a aby mohl kontrolovat, co provádějí uživatelé (no, ten poslední důvod není zrovna nejušlechtilejší, ale budiž :) MultisessionX je shellový skript, který se při přihlášení k Xserveru optá, jestli má jít o rezidentní nebo nerezidentní sezení. Rozdíl mezi nimi je jediný – rezidentní sezení zůstane v paměti i po odhlášení a lze se k němu opět připojit, a to přes VNC. Zajímavé je také to, že jeden uživatel může mít otevřených i více rezidentních sezení.

Sobota 29. 6.
Pokud na to máte nervy, jsou internetové aukce zajímavou cestou, jak lecos levně pořídit – vyplatí se to zejména u věcí, které se třeba v našich končinách těžko shánějí. Jenže vyhrát takovou aukci není nic jednoduchého, protože zájemců bývá více a také proto, že většina aukcí založených v zámoří končí pro našince v poněkud nevhodných časech (třeba ve čtyři ráno a podobně). Naštěstí si můžete pomoci některou utilitkou, jako je například JBidWatcher. Ten podporuje různé aukční servery (samozřejmě i ty nejznámější, tedy eBay a Yahoo), umožňuje monitorování aukcí, přihazování a obsahuje i funkci snipe (překlad do češtiny mi není znám, ale jde o přihození načasované těsně před konec aukce). Zajímavá je také funkce multisniping – načasování přihazování v závislosti na jiných aukcích. Díky tomu nemůže nastat, že byste náhodou vyhráli třeba dvě aukce na stejné či podobné zboží, přihazování totiž skončí po první vyhrané aukci.
PXES Linux Thin Client je minimalistická distribuce určená k instalaci tenkých klientů schopných přihlášení na Xserver (XDM) a nebo Microsoft Terminal Server (RDP). Klienty lze konfigurovat pomocí přiloženého grafického rozhraní, v němž lze měnit základní volby a také parametry připojení na server.

Pátek 28. 6.
Všichni vývojáři vám jistě potvrdí, že každý nový projekt sebou nese hromadu otravné práce – zejména napsání toho nejzákladnějšího kódu, jako jsou třídy reprezentující data. Pokud ale programujete v PHP nebo Javě databázové aplikace, můžete si notnou část této práce ušetřit díky programu

EasyORM. Ten slouží k vygenerování základních tříd podle struktury MySQL tabulek, přičemž plně podporuje transakce, cizí klíče, auto_increment pole, tabulky bez primárního klíče a podobně. Mezi další zajímavé funkce patří interní kešování, podpora ladění, možnost přenosu aplikace do clusterového prostředí nebo plná správa meziobjektových relací 1–1 i 1-M..
Začátkem devadesátých let vyvinul Sun experimentální programovací jazyk syntaxí podobný SmallTalku nazvaný Self. Nyní si můžete stáhnout linuxový port tohoto zajímavého jazyku nazvaný prozaicky Self for Linux.

Čtvrtek 27. 6.
Příznivce Javy a Emacsu asi potěší projekt Java Development Environment for Emacs. Z názvu je patrné, že jde o vývojové prostředí pro Javu založené právě na Emacsu. JDEE podporuje samozřejmě zvýraznění syntaxe javového kódu, inteligentní odsazování a doplňování, ale hlavně plně propojuje Emacs s nástroji JDK, takže lze přímo z Emacsu aplikace kompilovat, spouštět a ladit.
Nejeden administrátor poštovního serveru se jistě setkal se střetem dvou požadavků: uživatelé, které nelze identifikovat podle IP adresy, potřebují odesílat zprávy přes daný SMTP server a zároveň není z pochopitelných důvodů žádoucí povolit relay všem. Řešení jsou různá – od úplného zákazu posílání přes SMTP autentizaci až po metody typu SMTP-after-POP (též zvané POP-before-SMTP). Pop-before-exim je démon, který zajišťuje poslední zmíněný způsob povolení přeposílání primárně pro Exim. Jeho hlavní výhodou je to, že se neomezuje na jediný POP3 server. Momentálně totiž podporuje ipop3d, solid-pop3d a dokonce i uw-imapd, takže odesílání lze povolit i úspěšným přihlášením k IMAP serveru.

root_podpora

Středa 26. 6.
Na světě je nová stabilní verze Next Generation POSIX Threading 2.0.0. NGPT je nová implementace POSIX vláken pro Linux od IBM šířená pod licencí LGPL. Podle autorů může být bez problému s kompatibilitou použita jako náhrada dosavadních pthreads, které jsou součástí glibc.
Z českých luhů a hájů pochází skript RTF to HTML convertor, který dokáže konvertovat RTF dokumenty vytvořené ve Windows (tedy v CP1250) na HTML v kódování ISO-8859–2.
Chcete si inteligentně pokecat se svým počítačem? Žádný problém, tohle přesně zvládne Anna, systém umělé inteligence navrhovaný původně tak, aby prošel takzvaným Turingovým testem. Narozdíl od podobných jiných projektů se Anna prezentuje jako člověk, má minulost, osobnost a identitu, která se dále utváří. Mimochodem, je jí teprve dvacet let a momentálně žije v Atlantě, takže kdybyste měli cestu kolem… :))

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku