Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (3. 8. 2016)

3. 8. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes se podíváme pod kapotu Lua IDE, převedeme obrázky do bezeztrátového FLIFu, vytvoříme font a nakonec přehrajeme čipovou hudbu.

ZeroBrane Studio

Klasické integrované vývojové prostředí pro ty, kteří holdují jazyku Lua. Tento multiplatformní pomocník programátorům nabízí standardní výbavu IDE. Ne dlouho byste museli hledat a všimnout si kompletace zdrojového kódu, zvýraznění syntaxe, podpory debugování, živého kódování, formátování komentářů pomocí Markdown, interaktivní konzole pro testování snippetů, vyhledávání v souborech nebo interaktivních výukových materiálů pro začátečníky.

studio.zerobrane.com/, 1.30

UGUI: FLIF

Nástroj s grafickým uživatelským prostředím pro uživatele, kteří se rozhodnou z nějakého důvodu používat bezeztrátový souborový formát pro ukládání obrázků – FLIF. Podle slov vývojářů svými vlastnostmi, zejména kompresním poměrem, překonává PNG a bezeztrátové varianty formátů WebP, BPG, JPEG2000 a JPEG XR. Samotný program pak poskytuje obousměrný převod mezi FLIFem a PNG, PAM či PNM. Hodnotným doplňkem je i vestavěný prohlížeč náhledů.

flif.info/UGUI_FLIF/, 0.3.5

TruFont

Editor fontů pro vytváření a přizpůsobování UFO (Unified Font Object) souborů obsahujících grafické návrhy znaků a metadata. Aplikace je kromě editace uzpůsobená také k tvorbě UFO typefaců úplně od nuly. Prací s rozměry a pomocí dostupných nástrojů lze navrhnout vlastní sadu znaků a symbolů. V oddílu pro modifikaci metadat nechybí možnost nastavení názvu rodiny, stylu, jména autora, výrobce, copyright textu nebo licence.

github.com/trufont/trufont, 0.4.0

ZXTune

Sada přenosných multiplatformních aplikací, ať už ve formě CLI nebo GUI, určených pro přehrávání čipové (8bitové) hudby, čili chiptune. Pomocí nástrojů lze vyhledávat hudbu ve velkých datových sadách. K dispozici je podpora nemalého množství formátů typických pro ZX Spectrum, Commodore64 SID, Amiga, Acorn nebo Atari.

root_podpora

zxtune.bitbucket.org/, r3410

Blbinka

Pokud se vám zdá házení pokéballu příliš obtížné a chcete i tak získat více XP, můžete si pořídit pouzdro vytištěné pomocí 3D tiskárny, se kterým budete zaručeně přesní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku