Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (30. 1. 2008)

30. 1. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na zoubek přehrávání a úpravě hudby, vyzkoušíme jeden webový kalendář, podíváme se na srovnávání wiki, na internetových tabletech Nokia pustíme Last.fm, vygenerujeme rychle statickou webovou galerii a nebude chybět ani blbinka.

Minirok

Minirok je malý hudební přehrávač pro prostředí KDE. Jak název napovídá, má jako vzor přehrávač Amarok. Nicméně ani sám autor se netají tím, že umí přesně to, co potřebuje. Nic víc, nic míň. Napsaný je v skriptovacím jakyce Python. Dále budete potřebovat PyQt a PyKDE, mutagen (audio metadata library) a gstreamer. Z těch méně samozřejmých věcí umí například odeslat seznam právě přehrávaných skladeb na server Last.fm či podporu skinů klasického Amaroku.

minirok

WebCalendar

Přiznivcům online plánování možná přijde vhod WebCalendar. Instalace je relativně jednoduchá, budete potřebovat pouze webový server, PHP a databázi. Podporované jsou MySQL, PostgreSQL, Orace, DB2, Interbase, MS SQL Server a OBDC. Sdílený kalendář si můžete také naimportovat do vašeho oblíbeného klienta, stačí, aby podporoval formát iCalendar nebo RSS. K dispozici je 30 lokalizací včetně české. Z pokročilých funkcí potěší pravidelné schůzky, import dalších kalendářů (také z formátů iCalendar, vCalendar nebo z PALMu), kontrola konfliktů, e-mailové notifikace a správa uživatelů.

Na domovské stránce se dočtete, že projekt má přes 57 000 řádek kódu a do jeho vývoje bylo investováno 14 člověkolet. Chcele-li posoudit, zda to mělo smysl, budete bohužel muset sáhnout k vlastní instalaci, online demo je krátkodobě mimo provoz.

WebCalendar

Kwave

Kwave je zvukový editor pro prostředí KDE. Samotný umí pouze základní operace – jednoduchá editace vícestopého záznamu, přehrávání a oprava poškozených WAV souborů. To hlavní se skrývá v pluginech. Dle autora je většina ve stádiu vývoje. Máme se tedy do budoucna na co těšit. Pokud nevíte kde začít, doporučuji Kwave handbook. Více na domovských stránkách projektu.

kwave

WikiMatrix

Nedávno jsem hledal pro kamaráda vhodnou wiki pro jeho vlastní projekt. Požadavky byly dost omezené kvůli možnostem hostingu. Prostě klasika, PHP, MySQL, nutnost nahrát přes FTP a jednoduchost konfigurace. Po cestě jsem narazil na výborné srovnání – www.wikimatrix­.org. Můžete vyhledávat dle různých parametrů, srovnávat několik wiki vedle sebe a vyhodnocovat konkrétní údaje. Například poslední release, licenci, programovací jazyk, podporu úložišť, bezpečnostní prvky, příklady syntaxe a mnohem mnohem víc. Data jsou aktuální, vybírat a porovnávat můžete celkem z 99 wiki! Která implementace se nejvíce líbí vám a kterou používáte? Nezapomeňte se podělit v diskusi!

Vagalume

Vagalume je Last.fm klient pro Gnome a Maemo. Je speciálně navržený tak, abyste si jej mohli spoustit na platformě Maemo, které používá například Nokia v telefonech 770, N800 a N810. Pokud si jej budete chtít vyzkoušet, poběží vám i na klasickém PC. Umí přehrávat streamy z Last.fm, označovat (tag) umělce, alba i skladby, přidávat skladby do vašeho playlistu, stahovat skladby a mnohem více. Doporučuju domovskou stránku projektu, kde se dočtete aktuální informace.

Děkuji Tomáši Bžatkovi za upozornění.

root_podpora

Lazygal

Lazygal je další generátor statických webových galerií, tentokrát psaný v Pythonu. Jedná se o klasickou jednoúčelovku o hmotnosti 50 KB kódu + šablony. Ovládání v CLI, podpora sub-galerií (generuje rekurzivně), EXIF informace a jako bonus od verze 0.2 RSS. Kromě Pythonu budete potřebovat Python imaging library, pyexiv2, Genshi a ElementTree nebo Python 2.5 a vyšší, pokud zatoužíte po RSS. Pokud vás zajímá, proč je v názvu lazy (líný), tak je to díky tomu, že lazygal se nepokouší znova generovat galerie, které už jednou existují. Ukázkové album vás pravděpodobně moc nenadchne, nicméně dle mého si laxygal svou šanci zaslouží. A co vy? Používáte statické galerie? Čím je generujete?

Blbinka

Dnes se podíváme na srovnání rychosti architektur a pár básniček.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.