Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (30. 10. 2002)

30. 10. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme šikovnou pomůcku pro digitální nebo digitalizující fotografy, zajímavý protokol pro sdílení disků po síti, novou (byť zatím nestabilní) verzi Galeonu a mnoho dalšího.

Obsah

S cílem usnadnit laikům přechod na Linux vznikl projekt XPde, který se snaží emulovat vzhled i některé funkce prostředí Windows XP v X11. Zajímavé je na něm zejména to, že oproti jiným podobným projektům poskytne člověku navyklému na Windows nejen stejné menu či dekorace oken, ale také některé standardní dialogy. K nerozeznání od Windows tak vypadá například dialog pro spouštění aplikací, nastavování preferencí obrazovky, asociace programu k zvolené koncovce nebo třeba vytváření ikonky na ploše.

Xenomorph Image Processor je zajímavá aplikace pro processing obrázků, která se zaměřuje striktně na přesnost výpočtů, které probíhají v plovoucí desetinné čárce, a nikoliv na jejich rychlost. Jde vlastně o sadu lineárních, polynomiálních a morfologických filtrů, kterou je navíc možné rozšiřovat o filtry vlastní. Údajně jde o jediný systém, který umožňuje cosi, čemu autoři říkají „morphologic volterra filters“, ovšem já bohužel nemám nejmenší tušení, co si za tím představit :)

Majitelé digitálních fotoaparátů i vyznavači klasického filmu a skeneru se jistě opakovaně setkávají s totožnými problémy, jako je třeba odstraňování šumu či záchrana podexponovaných snímků. UtilitkaImage Press je určena právě pro nešťastné fotografy a jejich pravidelné boje o kvalitnější fotografii. Dokáže například dávkově odstraňovat šum, kombinovat více obrázků do jednoho a simulovat tak delší expoziční časy či zvyšovat jas obrázku, aniž by došlo k barevnému posunu. Další užitečné funkce mají do finální verze tohoto prográmku napsaného v Javě ještě přibýt.

PythonCard je nástroj pro rychlý návrh multiplatformních GUI aplikací psaných v Pythonu a wxWindows. Pokud se tedy nechcete trápit s nevizuálním návrhem dialogů, je PythonCard pro vás to pravé, nicméně nabízí i některé další zajímavé funkce, jako například nástroj pro sledování událostí či prohlížeč jmenných prostorů. Součástí programu je i celá sbírka příkladů.

Pokud si vypalujete vlastní CD, zřejmě dříve nebo později zatoužíte po něčem, co vám usnadní vytváření obalů. Podobných aplikací existuje cela halda, ale cdlabelgense od většiny z nich odlišuje v některých drobnostech, které zaručeně potěší. Sympatická je například možnost generovat booklety jak pro normální, tak pro tenké krabičky. Pokud chcete ještě více šetřit místem, můžete dát před krabičkami přednost obálkám. Cdlabelgen si s tím hravě poradí – výsledek stačí vytisknout, vystřihnout a slepit a obálka s potiskem je hotová. Vzhled obalu je poměrně dobře ovlivnitelný, můžete měnit všechno od písma přes barvy až po obrázky, které mohou být umístěny buď v pozadí texu a nebo jako logo v rohu. Výstupem programu je buď PDF a nebo PostScript, který je kompatibilní s Ogonkify, takže se lze dobrat i přebalů s českými znaky. V neposlední řadě je také třeba zmínit možnost provozovat cdlabelgen jako CGI skript, takže generování přebalů může probíhat přes webové rozhraní, což si lze vyzkoušet i přímo na domovské stránce programu.

Velmi zajímavým se jeví být projekt nazvaný jednoduše a výstižně HyperSCSI. Jde o síťový protokol umožňující přenášet SCSI povely a data po ethernetu a umožnit tak pracovat s libovolným vzdáleným diskem jako kdyby byl fyzicky přítomen ve vašem počítači. Navzdory použití SCSI protokolu není vázán pouze na SCSI disky, poradí si bez potíží například i s IDE nebo USB zařízeními. Výhodou podobného řešení je široká škála možných nasazení (HyperSCSI zvládne nejrůznější úkoly od vypalování CD po síti až po realizaci síťového úložiště), dobrá cenová dostupnost (solidní ethernetové karty se dají sehnat za velmi slušné peníze) a také rozumná škálovatelnost (v případě potřeby lze přejít na Gigabit Ethernet).

Na světě je úplně první (nestabilní) verze Galeonu 1.3.0. Tou nejzásadnější novinkou je zřejmě fakt, že celý prohlížeč byl prakticky od základů přepsán, a to rovnou pro GNOME/GTK+ 2. Pokud patříte k dobrodružnějším povahám a překonáte-li některé zásadní překážky (například patchování a kompilaci Mozilly), můžete se vrhnout směle do testování. Pro ty ostatní tu máme alespoň malou ukázku toho, jak bude nový Galeon vypadat, a co od něj vlastně můžete čekat.

Pinbally patřily vždy k jedněm z nejoblíbenějších her – nejsou příliš náročné na myšlení, dají se hrát pořád dokola a dávají dostatek prostoru grafickým i zvukovým efektům a hudbě. Jedním z několika málo linuxových pinballů je Emilia Pinball Project. Nejnovější verze se může pochlubit podporou knihovny Allegro, díky čemuž by si měli zahrát i majitelé méně výkonných počítačů a neakcelerovaných grafických karet (dosavadní verze byly postavené pouze na OpenGL), lepší simulací fyzikálních efektů a hudebním doprovodem. Poněkud limitující je fakt, že Emilia Pinball obsahuje pouze jednu úroveň (nebo jeden hrací stůl, chcete-li), nicméně pracuje se na editoru, který by měl usnadnit vytváření nových levelů, takže se snad v budoucnu dočkáme poněkud širší nabídky.

root_podpora

Zajímavost týdne

Provozujete nemocnici nebo jiné zařízení zdravotní péče? Pak by vás mohl zaujmout projekt CARE 2002. Jde o modulární centralizovaný systém, který integruje všechny (nebo přinejmenším většinu) komponent, které lékaři a další pracovníci zařízení potřebují ke své práci. CARE 2002 funguje jako plnohodnotný intranet s obecnými informacemi, novinkami, přístupem k vnitřní i internetové poště a sdíleným adresářem. Dále obsahuje specializované moduly pro přijímání nových pacientů, plánování pro lékaře a chirurgy, plánování pro sestry, provoz operačních sálů, technickou podporu (hlášení poruch apod.), laboratoře (výsledky testů), radiologii (rentgenové snímky), evidenci skladových zásob, atd. Některé z modulů podporují snímače čárových kódů, což usnadňuje práci s nimi. CARE 2002 je psán tak, aby mohl být snadno lokalizován do nejrůznějších jazyků, a momentálně podporuje angličtinu a němčinu.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku