Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (30. 11. 2016)

30. 11. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na jeden velice alternativní webový prohlížeč, oprášíme nějaké ty staré hry, prověříme si formáty souborů i kvalitu videa.

Links

Webový prohlížeč s textovým i grafickým rozhraním. Je zaměřen na uživatele, kteří chtějí zachovat typické prvky grafického uživatelského rozhraní (pop-up okna, menu atd.) v textovém prostředí. Původní verze Linksu byla vyvinuta Mikulášem Patočkou v České republice. Jeho skupina Twibright Labs později vyvinula verzi 2, která zobrazuje grafiku a podporuje JavaScript. Je velmi rychlý, ale některé stránky nezobrazuje tak, jak se zobrazují v grafických prohlížečích. Funguje i na systémech bez X serveru.

links.twibright.com, 2.14

Doomsday Engine

Grafický herní engine ve stylu starých her jako je Doom, Hexen a Heretic. Byl vytvořen za účelem tvorby her, které vypadají jako tyto staré klasiky, ale běží na tomto moderním herním enginu. Klíčovými vlastnostmi jsou podpora hardwarově akcelerované 3D grafiky (Direct3D a OpenGL), zvukové efekty (DirectSound3D), podpora až 16 hráčů pro hraní po síti, stínové efekty, dynamické osvětlení, 3D modely, podpora textur s vysokým rozlišení a spousta dalších moderních vychytávek.

www.dengine.net, 1.15.8

DROID

Digital Record and Object Identification je otevřený nástroj vyvíjený Britským národní archivem sloužící k dávkové identifikaci formátů souborů. Program zvládá identifikovat soubory ve složkách a podsložkách a vypsat report o tom, co je který soubor zač. Přičemž nepracuje pouze s příponami souboru, ale přímo s hlavičkami, takže pokud je soubor omylem uložen s jinou příponou, dokáže to odhalit.

github.com/digital-preservation/droid, 6.2.1

QCTools

Quality Control Tools for Video Preservation je prográmek pro analýzu kvality videa. Je zaměřený spíše na profesionály, ale může pomoci při práci s videem komukoli. Stačí jen vybrat potřebnou pasáž a software zkontroluje parametry videa snímek po snímku a vypíše protokol. Vyhraďte si na to však volné odpoledne, protože kontrola 150sekundového videa zabere 120 sekund.

root_podpora

github.com/bavc/qctools, 0.7.3

Blbinka

Po událostech z minulého týdne asi nemůžu jinak a musím sem umístit galerii 10 nejlepších vtípků na téma výpadek Googlu. Google přece nepadá každý den.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.