Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (30. 3. 2000)

30. 3. 2000
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) open source softwaru, tentokrát poněkud nepravidelně ve čtvrtek. Ale v nezměněné kvalitě :)
Středa 29. 3.

Procesor je jak známo klíčovým prvkem v každém počítači a proto je vhodné zejména na serverech sledovat, do jaké míry je vytížen. A jelikož právě na serverech často nejsou Xka, je třeba něco pro konzoli. Jedním takovým monitorem je i slmon (písmenka „sl“ v názvu naznačují, že program používá knihovnu S-Lang). Slmon je zaměřen jenom na monitorování procesoru, takže zde nenajdete informace o paměti, swapu či discích, což je trošku škoda. Program dokáže monitorovat více CPU, jejichž vytížení zobrazuje v grafu a jako malý bonus vám ukáže i uptime, datum a čas.
Horečka okolo sdílení souborů po Internetu mezi stejně zaměřenými uživateli začala před několika měsíci s projektem Napster. Ten se zaměřoval pouze na MP3 hudbu, ale brzy se ukázalo, že lidé by si chtěli ve skupinách vyměňovat i jiné soubory. V krátké době se vyrojilo několik projektů, které to umožňují. Jungle Monkey je Open Source projekt distribuovaného systému pro sdílení souborů, které jsou organizovány do tzv. kanálů. Každý uživatel si může vytvářet vlastní kanály, připojovat se k cizím kanálům, prohledávat je atd. Při stahování jste přesměrován na vám nejbližší počítač s hledaným souborem, takže i rychlost by teoreticky měla být optimální.

Úterý 28. 3.
Nomad není jenom obyvatel pouště, ale také program, který dokáže vytvářet mapy lokálních sítí. Nomad používá protokol SNMP pro zjišťování informací o routerech a o tom, jak jsou skutečně mezi sebou propojeny. Výsledek práce aplikace je pak zobrazen v diagramu, která kromě mapy topologie sítě plní také funkci jednoduchého monitoru – nedosažitelné routery jsou označeny červeně. Do budoucna se počítá s funkcemi, jako je například označování pomalých sítí, monitoring vytížení CPU na routerech, detekce operačního systému, podpora filtrů a mnoho dalších.
Objevila se další pre verze PHP 4.0 s jádrem Zend. Zajímavé na ní je to, že obsahuje v názvu písmenka RC, nebo-li release candidate. Takže pokud jste netrpěliví, můžete si stáhnout tuto verzi, od finální už by se měla odlišovat jenom minimálně.
Řady aplikací pro Emacs, mezi nimiž nechybí webový prohlížeč či FTP klient, rozšířil klient služby AOL Instant Messenger TNT. Zkrátka Emacs není editor, ale platforma :)

Pondělí 27. 3.
Schopnost spouštět Xové aplikace po síti je velice užitečná, ovšem na pomalých linkách je to spíše utrpení. Proto existuje DXCP, neboli Differential X Protocol Compressor, který komprimuje datový tok nezřídka až na jednu čtvrtinu původního objemu. Výsledkem je, že lze aplikace spouštět vzdáleně i na linkách s kapacitou okolo 28,8 Kbps. DXCP můžete vyzkoušet třeba díky projektu JDxpc, což je Open Source implementace tohoto protokolu v Javě. Další verze by měly přinést ještě jedno podstatné zlepšení: zabezpečení komunikace pomocí SSL. To je samozřejmě žádoucí zejména pokud data běhají přes veřejné sítě.
Microcom není jenom značka modemů, ale také terminálový emulátor, podobný klasickému Minicomu. Navíc proti němu obsahuje podporu skriptování a hlavně je výrazně menší – pouhých 17 KB.
Webmin je celkem populární webové linuxové konfigurační rozhraní, které se mimo jiné vyznačuje modulární architekturou, umožňující jeho možnosti rozšířovat. Nyní existuje modul, s jehož pomocí lze konfigurovat také linuxový firewall na bázi ipchains.

Neděle 26. 3.
Patchování kernelu snadno a rychle, to je lkpatch. Tento program si vybere nejbližší mirror, stáhne všechny patche potřebné k upgradu na nejnovější verzi a postupně je aplikuje na vaše zdrojové kódy. Pokud tedy chcete mít vždy to nejnovější, ale nemáte čas či chuť vývoj sledovat, můžete třeba jednou za měsíc či dva spustit lkpatch a je to. Aby bylo stahování co nejrychlejší, program se snaží najít nejrychlejší mirror a upřednostňuje bzipované patche před gzipovanými.
Ks je univerzální síťový klient. To znamená, že s jeho pomocí lze komunikovat kterýmkoliv textově orientovaným protokolem (HTTP, FTP, POP3, SMTP a další), pokud jej samozřejmě znáte. Programy tohoto typu poslouží dobře při zkoumání a učení se, případně jako diagnostický nástroj. A to vše máte v případě Ks zaobalené slušivým grafickým rozhraním.

Sobota 25. 3.
Výhody interpretovaných jazyků a syntaxi takřka stoprocentně kompatibilní s klasickým céčkem kombinuje projekt EiC. Toto spojení umožňuje například rychlý návrh aplikací, které ve finále budou implementovány v C, nebo usnadňuje výuku. Oproti céčku totiž přináší některé vymoženosti, jako je například range checking. EiC využívá bajtový kód, podobně jako většina moderních interpretovaných jazyků. A připočte-li se k tomu velice slušná dokumentace, je EiC jeden z nejzajímavějších produktů, které jsem v poslední době potkal.
Šipky, to je dobrá zábava pro jednotlivce i skupiny. Poslední dobou se sice více rozmáhají šipky elektronické, ale klasika je klasika. Ovšem na druhou stranu, málo koho baví počítat skóre na papíře. A proto je tu program LaDa, neboli Lazy people's Dart. Jde o poměrně jednoduché, ale postačující počítadlo až pro osm hráčů. LaDa umí počítat čtyři různé typy hry – klasické a double-in-double-out 301 i 501.
Pinger je malá, ale šikovná pomůcka. Jde vlastně o velice primitivní port scanner, pokud lze tento termín použít, který dokáže na základě kombinace hodnot host-port zjišťovat, zda daný počítač v síti běží. Výsledky se zobrazují v jednoduchém grafickém rozhraní, takže můžete mít seznam stále při ruce.

Pátek 24. 3.
3DPlanetary je další model naší sluneční soustavy, tentokrát v plně texturovaném OpenGL provedení (což znamená, že majitelé neakcelerovaných grafických karet si mohou o zobrazení v reálném čase nechat jenom zdát). Solární systém obsahuje 22 těles – kromě planet a Slunce zde najdete i několik satelitů (těch přirozených, samozřejmě).
Myšlenka trojrozměrného prostoru na ploché obrazovce zřejmě nedá spoustě lidí spát. Další pokus o vytvoření 3D pracovního rozhraní, kde si okna libovolně natočíte či posunete ve všech třech osách (neboli jinak řečeno, máte šest stupňů volnosti), se jmenuje 3Dwm a vypadá zatím nejslibněji ze všech podobných projektů, které jsem viděl. Ovšem můj názor na věc je, že kromě znatelného zpomalení počítače zatím tato myšlenka obecně uživateli nic nepřináší.
A ještě jednou 3D prostor, ať už zůstaneme pro dnešek u tématu. Příznivce Tomb Raidera určitě potěší OpenGL a Open Source (neboli double Open :) prohlížeč levelů této akčně-logicko-erotické (to poslední přízvisko je tam samozřejmě kvůli postavě [doslova] hlavní hrdinky :) hry. Bohužel, vlastní hry se příznivci jiných OS než těch od M$ zatím ještě nedočkají. Možná o pět šest pokračování dále :)

Čtvrtek 23. 3.
Příznivci tzv. MultiUser Dungenů (MUD), jejichž hardwarové vybavení nedosahuje kvalit potřebných k běhu Xek (a nebo ti, kdo je prostě nepotřebují a nechtějí) se mohou bez problemů odávat své oblíbené zábavě i z un*xové konzole. Umožní jim to textový klient Mudix.
Rmap je systém pro generování map Země podle údajů z databáze CIA. Program generuje bitmapový obrázek podle základních hodnot: zeměpisné délky a šířky a požadovaného zvětšení. Uživatel má dále pod kontrolou, které prvky a v jaké barvě se mají na mapě zobrazovat. Takto lze například ovlivnit, jak velké (respektive významné) řeky, jezera, ostrovy, poloostrovy atd. se mají ještě ve výsledku objevit. Výstup z programu vypadá docela zajímavě.
O tom, že Linux je nejoblíbenější vývojovou platformou pro Sony Playstation jsme zde již psali. Pokud byste se náhodou rozhodli pro tuto herní konzoli něco naprogramovat, budete potřebovat balík PSXDEV. Ten obsahuje cross-compiler, konverzní utilitky pro různé formáty a hlavně modul umožňující k počítači připojit konzoli nebo speciální hardware, který v balíčku zahrnut není :). PSXDEV rovněž neobsahuje některé materiály a soubory, které musíte získat u Sony.

root_podpora

Středa 22. 3.
Pokud patříte k těm lidem, kteří si potřebují sem tam poznamenat nějaký ten telefon nebo úkol, abyste na něco nezapomněli, mohl by vám pomoci jednoduchý Gnome applet MemoPanel. Ten umožňuje vkládat krátké zprávy přímo do panelu Gnome. Každá zprávička může být víceřádková a lze měnit barvu i font. Kromě toho program umí spouštět externí programy.
K psaní krátkých poznámek slouží i další program – Note. Jeho úkolem je posloužit podobně, jako třeba knotes, ovšem bez nutnosti použití Xek. Pracuje na konzoli, a to jak v interaktivním, tak v dávkovém režimu. Backendem pro ukládání dat může být buď binární soubor a nebo MySQL databáze. Zejména druhá možnost v kombinaci s faktem, že program je napsán v Perlu, takže může být provozován i ve Windows, z Note činí šikovného pomocníka do heterogenního prostředí.
Nástroj Commanche potkalo to, co občas stojí za vznikem opravdu úžasných věcí. Přerostl totiž svůj původní učel a z GUI pro nastavování HTTP serveru Apache se přerodil v univerzální konfigurační utilitu s modulární architekturou. Jak se tenhle příběh bude vyvíjet dál, to těžko soudit. Základ je dobrý a jestli vznikne dostatek modulů, bude Commanche dle mého názoru určitě konkurovat projektům, jako je Linuxconf, Coas nebo Webmin. Schopnost konfigurovat Apache a Sambu je ovšem zatím pro podobné cíle (kladou-li si je vývojáři) málo.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku