Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (30. 3. 2016)

30. 3. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes budeme vyhledávat ve zdrojovém kódu, využijeme textový editor a terminál v jednom, nakonfigurujeme Wine aplikace a nakonec provedeme zátěžový test serverů.

The Silver Searcher

Nástroj k prohledávání zdrojového kódu, který převezme práci za integrované vývojové prostředí. Jedná se o klon, tedy spíše alternativu za projekt Ack, který v několika ohledech za touto novinkou zaostává. Využívá Pthreads pro paralelní vyhledávání, proto lze očekávat rychlejší zpracování na vícejádrových procesorech. The Silver Searcher lze integrovat s Vim, Emac nebo TextMate. Instalace je možná na OS X a Linuxu.

github.com/ggreer/the_silver_searcher

IT-Edit

Řešení, které kombinuje textový editor a terminál. Zjednodušuje kompilaci a spouštění programů. Textový editor nabízí zvýraznění syntaxe, číslování řádků a základní nástroje pro manipulaci se zdrojovými kódy. K dispozici je možnost práce s více soubory zároveň, jak bývá standardem u valné většiny editorů. To samé platí o terminálu. Je možné otevřít více oken současně a psát do nich příkazy nezávisle na sobě. Při prvním spuštění jsou automaticky detekovány externí aplikace typu pycrust, ddd, kompare, gcolor2, firefox a řada dalších.

www.open-source-projects.net/IT-Edit/IT-Edit_presentation.html, 2.0

Vineyard

Kolekce nástrojů a knihoven, které slouží ke konfiguraci Wine aplikací, ať už před instalací nebo po ní. Zjednodušuje proces přizpůsobování a optimalizování Wine softwaru na některých linuxových distribucích. S Vineyardem lze například přidávat start-up prefixy, konfigurovat režim kompatibility nebo třeba aplikovat Windows témata. Editor prefixů zprostředkovává volby spojené s architekturou (32bit, 64bit) a verzí Wine. Vineyard je spustitelný z multifunkčního launcheru Unity Dash.

vineyardproject.org/, 1.4.1

Tsung

Nástroj, který dokáže provést zátěžový test HTTP, WebDAV, SOAP, PostgreSQL, MySQL, LDAP , XMPP/Jabber, BOSH, MQTT a AMQP serverů. Účelem je simulovat uživatele a testovat škálovatelnost a výkon IP aplikací typu server/klient. Podporuje použití různých IP adres na jediném zařízení. Na vzdálených serverech je schopen realizovat monitoring CPU, paměti nebo síťového trafficu, k čemuž jsou využiti SNMP, Munin nebo Erlang agenti. Nedílnou součástí je možnost generování reportů ve formátu HTML.

root_podpora

tsung.erlang-projects.org/, 1.6.0

Blbinka

Když už padlo několik slov o víně, ani v blbince nebude zapomenuto. V Americe představili prototyp chytré láhve vína, která funguje přes WiFi a umožňuje online výběr a objednávání více než 50 druhů vín v doplňovatelných nádobách. Do prodeje na americkém trhu zřejmě vtrhne ke konci roku. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku