Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (30. 4. 2008)

30. 4. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dneska se podíváme, jak jednoduše vytvářet virtual appliances, jak si zlepšit greylisting a jak využít nových vlastností 2.6.24 jádra. Pak pro vás mám knihovnu pro interaktivní mapy na webu a nástroj pro vzdálenou správu většího množství počítačů.

Thin Crust

Thin Crust je sada nástrojů pro vytváření virtual appliances (vyhlašuji soutěž o nejlepší překlad tohoto termínu). To jsou obrazy virtuálního stroje, které obsahují předkonfigurovaný program. Typicky jenom jeden. To vám umožní tenhle program, potažmo službu, kterou program nabízí, velmi lehce migrovat a škálovat dle potřeby. Thin Crust se skládá se čtyř komponent: První je Appliance Operating System, což je minimální na kost ořezaný operační systém, na kterém se staví. Druhou komponentou je Appliace Creation Tool, která vám vytvoří kickstart, který spolu s receptem, jak nastavit aplikaci, použije další komponenta Appliance Configuration Engine. Ta při bootu vezme onen recept a podle něj nakonfiguruje aplikaci. Jak takový recept vypadá? Např. tohle je netriviální příklad receptu nastavujícího Drupal. No a poslední komponenta vám umožní konverzi virtuálních strojů mezi vmwarem, xenem, kvm a ec2.

www.thincrust­.net/index.html, 0.0.1, LGPL

Dgrey

Greylisting představuje docela účinou metlu na spam (zvláště když ho doplníte o SPF). Trochu nepříjemné je, že pokud máte několik mailserverů, typicky mezi sebou informaci o povolených e-mailech spolu nesdílí. Což může někdy zbytečně prodlužovat dobu doručení e-mailu. V takovém případě by se vám mohl hodit dgrey. Jedná se o démona, který komunikuje s ostatními vašemi mailservery a vyměnují si informace získané z greylistingu. V této konfiguraci žádný uzel není hlavní, všechny počítače jsou rovnocené. V případě výpadku se nic neděje, pracuje se pouze s lokálními daty a při nejbližší příležitosti se pokusí znovu sesynchronizovat.

www.nongnu.or­g/dgrey/, 0.1.0, GPL v3

Optimization Kit

Optimization Kit je nástroj (a démon), který vám umožní nastavit scheduler pro každý jednotlivý program zvlášť. Takže pro desktop věci si můžete nastavit např. CFS a pro bežící databázi Deadline scheduler. Navíc vám umožní využít cgroups (kontrolní skupiny), které byly zavedeny v 2.6.24 jádře. To vám umožní rozdělit uživatele do skupin a strojový čas rozdělovat rovnoměrně mezi tyto skupiny (a nikoliv mezi programy nebo uživatele jako doposud).

optimizationkit­.org/, 0.1.2, GPL

OpenLayers

OpenLayers je čistě JavaScriptová knihovna, která vám umožní zobrazovat mapy v prohlížeči bez závislosti na serverovou část. OpenLayers vám poskytne API, které je podobné GoogleMaps, MSN Virtual Earth nebo SeznamMapy API. Rozdíl je v tom, že tohle je kompletně svobodné a open source. Umožní vám zobrazovat zobrazovat různé mapy. Ať už open source jako např. od NASA, tak i proprietární jako jsou od Google. Nebo vaše vlastní mapy, pokud nějaké máte. Umožní vám načítat značky prakticky z libovolného zdroje a zobrazovat je na mapě.

OpenLayers

www.openlayer­s.org/, 2.6, BSD

Multi Remote Tools (MrTools)

MrTools je nástroj, který vám umožňuje velmi základní obsluhu většího množství počítačů. Skládá se ze tří utilit, které mohou fungovat samostatně a jsou na sobě nezávislé. Mrpush a mrsync slouží k uploadnutí, resp. stáhnutí souborů ze cílových počítačů. K tomu p používájí rsync a ssh (a ověřování klíčem) a pro každý cílový počítač spouští zvláštní proces, takže soubory se stahují/nahrávají paralelně. Mrexec zase umí spouštět skripty na cílovém počítači. Přitom nevyžaduje jejich přítomnost na cílovém počítači ani je tam nekopíruje, ale posílá je tam za běhu skze rouru.

Cloud 24 - tip 1

sourceforge.net/pro­jects/mrtools/, 1.3.1, GPL v3

Blbinka

Mějte se rádi a dejte občas pusu své přítelkyni.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.