Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (30. 7. 2008)

30. 7. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na jeden odlehčený webový prohlížeč, GUI konfigurátor populárního serveru, ukážeme si poněkud zvláštní postup vkládání obrázků do HTML, představíme si jednoúčelovku do Amaroku a nakonec si vygenerujeme slideshow.

Eureka Web Browser

Eureka Web Browser je jednoduchý webový prohlížeč pro desktopové prostředí KDE4. Je poskládán z KParts, aby splnil čtyři základní požadavky – být rychlý, efektivní, čistě napsaný a rozšiřitelný. Od verze 0.5 je k dispozici i dokumentace, pokud vás zajímá dění pod pokličkou. Na domovských stránkách umístěných na Google Code toho moc nenajdete, doporučuji proto kouknout na KDE-Apps.org, kde najdete alespoň krátký seznam změn.

Eureka Web Browser

code.google.com/p/e­urekabrowser/, 0.5, GPL

SquidModel

V momentě, kdy zkušený čtenář uvidí slovo „squid“ v názvu programu, pravděpodobně ihned odhalí podstatu SquidModel. Ano, jedná se o grafický konfigurátor pro asi nejoblíbenější HTTP cache server Squid. Konfigurační soubor Squidu je sice velice dobře komentovaný, nicméně množství direktiv a možností, co squid nabízí, je opravdu hodně. SquidModel celý konfigurační soubor zobrazí v okně rozděleném na 2 části – stromový model vlevo a editor vlastností na pravé straně. Doufám, že mě v diskusi neukamenujete, když zmíním, že strukturou lehce připomíná editací registrů v MS Windows.

Celkově působí tento GUI konfigurátor velice příjemně. Škoda jen, že je kompatibilní pouze s verzí 2.6. Doufejme, že časem dojde i ke znalosti nových verzí 2.7 a 3.0. Závěrem otázka do diskuse – využíváte GUI konfiguračních nástrojů ke konfigurování služeb nebo jste věrní textovému editoru?

squidmodel

sourceforge.net/pro­jects/squidmo­del/, 20080723, BSD License (original)

HIWI – HTML Images Without Images

HIWI je trošku netradiční nástroj pro webové vývojáře. Přečte data z obrázku a uloží je do JavaScriptového kódu, který můžete vložit přímo do webové stránky. Obrázek poté není natahován, ale je vygenerována tabulka s buňkami různých barev, které tvoří původní obraz. Tento „hack“ vám umožní mít jednu jedinou HTML stránku včetně obrázků. Jak taková stránka vlastně vypadá, můžete vidět na domovských stránkách projektu.

Musím říct, že nápad je to zajímavý, nicméně co se týče stavu kódu v době psaní tohoto článku, zatím dost nepoužitelný. Obrázky nelze natahovat (generovat JavaScriptový kód) z disku, z formátu je podporována pouze podmnožina formátu TGA a vše pěknou chvíli trvá – 5 sekund na načtení obrázku o velikosti 163×218. Posouzení kvality a vůbec potřeby takového nástroje nechám na laskavém čtenáři v diskusi pod článkem.

www.bluedust.don­texist.com/hi­wi/, 1.0, GPL

rokTrak

rokTrack je malý jednoúčelový skript pro hudební přehrávač Amarok. Umožní vám jediným kliknutím editovat jeden nebo více souborů (skladeb) z playlistu v zvukovém editoru Audacity. Nic víc, nic míň.

www.kde-apps.org/conten­t/show.php/rok­Trak?content=86165, 0.1, GPL

root_podpora

SMILE – Slideshow Maker in Linux Envinroment

Pokud toužíte po slideshow videu, které bude obsahovat jak obrázky, tak hudbu, vyzkoušejte SMILE. Jedná se o slideshow maker pro desktopové prostředí KDE4. Sice je k dispozici ve 4 jazycích včetně angličtiny, nicméně veškerá dokumentace stejně jako domovské stránky projektu jsou ve francouzštině. Pokud vás zaujme, doporučuji KDE-Apps.org jako výchozí bod, kde najdete informace o instalaci.

smile

smile.tuxfami­ly.org/, 0.5.1, GPL

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.