Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (31. 1. 2001)

31. 1. 2001
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Nyní již snad opět pravidelná sonda do světa (převážně) Open Source softwaru.

Pondělí 29. 1.
X Printing Panel, zkráceně XPP, je další grafické rozhraní k systému CUPS (Common UNIX Printing System). Jeho cílem je usnadnit výběr a konfiguraci tiskárny i obyčejným uživatelům, kteří nevědí nic o příkazové řádce. Mimo jiné umí nastavovat například i zdroj papíru.
Milovníky her by mohl potěšit projekt cingb. Pod tímto poněkud kryptickým názvem se skrývá pokus o vytvoření emulátoru Gameboye pro Linux. Momentálně prý již umožňuje hraní množství her pro Gameboy i Gameboy Color. Otázkou ovšem zůstává, jestli existují také nějaké volně šiřitelné hry :)
Mah Jong je velmi oblíbená hra a není se tomu co divit. Člověk si procvičí mozek a každá partie je jiná, takže hra neomrzí. Mezi otevřeným softwarem existuje hned několik implementací této staré hry. Jednou z nich je i síťová verze oplývající velmi prozaickým názvem Mah-Jong. Je určena pro un*xy a Windows a podporuje hru až čtyřech hráčů, přičemž pouze jeden z nich musí být člověk (čímž jsem chtěl naznačit, že ostatní hráče obstará počítač, nikoliv to, že by tuto hru nesměla hrát například zvířata :). I to je poměrně nový prvek, neboť většina ostatních Mah Jongů je určena většinou pro jediného hráče.
Vynalézavost lidská je zřejmě nekonečná, což dokazuje to i projekt Socks via HTTP. Jde vlastně o SOCKS server, ovšem veškeré spojení je tunelováno skrz HTTP protokol, který, jak známo, obvykle není na firewallech blokován. Výsledný efekt je jasný: i přes velmi restriktivní firewall lze používat některé služby, jako je třeba ICQ, telnet či na domovské stránce služby zmiňovaný Napster. Pochopitelně to má ale jeden malý háček. Musíte mít někde venku, tedy za, respektive před (záleží na tom, odkud se díváte :) firewallem, webový server s podporou servletů a na něm spuštěnou serverovou část programu. A když mluvím o servletech, zároveň jsem tím prozradil poslední podstatnou informaci, kterou je fakt, že aplikace je napsaná v Javě.

Neděle 28. 1.
Pod podivným názvem sphong se ukrývá další variace na téma oblíbené již z dob osmibitů a herních automatů. Jde o klasické pinkání míčkem, jehož cílem zabránit skórování soupeři a naopak pokud možno míček umístit do jeho branky. Novinkou ve sphongu je ovšem herní prostředí. Jednak se hra odehrává ve 3D prostoru a nikoliv na 2D ploše a hlavně je tento prostor vymezen koulí, což hru stěžuje a zároveň činí zajímavější.
FSlint (opravdu se to nevyslovuje f-slint :) je další z řady pomůcek, které pomáhají udržovat pořádek na disku. Slouží totiž k vyhledávání různých nepravostí a nedostatků, jako jsou například duplicitní soubory nebo neplatné symbolické odkazy, a také může pomoci s úsporou místa, neboť dokáže rozpoznat nestripované binárky (stripování značí v tomto případě odstranění ladících informací a nepotřebných symbolů z programu) a odhalit nepotřebné dočasné a záložní soubory.
Zdá se, že nejen ReiserFS, ale také XFS od SGI spěje ke stabilní verzi. Nejnovější verze nese označení 0.9 a podle vývojářů je již v normálním prostředí velmi stabilní. Připomínám, že XFS je 64bitový žurnálovací souborový systém, původem z IRIXu, nyní dostupný pod GPL. Mezi jeho další zajímavé vlastnosti patří zejména zboření limitů na velikost souboru a na počet souborů na disku a v jednom adresáři. No vida, to je nejdřív nic a potom ryc – než se rozkoukáme, bude mít Linux několik žurnálovacích filesystému. Ale co, tak to má být, konkurence rozhodně neškodí.
Grafická utilita DigiPencil simuluje co nejvěrněji chování běžných pastelek na obyčejném papíře. Pravda, je to skutečně primitivní prográmek, ale kdo ví, třeba je to základ budoucího „Painteru“ pro Linux. Pro plný efekt budete potřebovat tlakově sensibilní tablet Wacom (nicméně není to podmínkou).

Sobota 27. 1.
Jak jsem již několikrát konstatoval, analýza logů je důležitou činností při odhalování i řešení problémů. Proto jsem zde psal o několika analyzerech logů webserveru, FTP serveru, SMTP serveru, firewallů a dalších, zejména síťových služeb. Neklame-li mě paměť, nebyl tu však zatím jediný program, který by sloužil ke zpracování logů nejzákladnějších, tedy těch, které generuje systémový logovací démon syslog. A právě na tento úkol se soustředí utilita Log Tool. Kromě toho, že převádí log do čitelnější podoby (na výběr je hned několik formátů, např. ANSI barvičky, CSV pro import do různých dalších programů nebo HTML pro publikování na webu), umí Log Tool také různým způsobem data z logu „předžvýkat“ – například podle regulárních výrazů zahodit nezajímavé řádky, přeformátovat datum či odstranit nepotřebné položky (například jméno serveru).
Pro případ, že jste to ještě nezaznamenali, v BINDu se objevila další závažná bezpečnostní chyba (kolikátá už?). Upgrade na verzi 8.2.3 je důrazně doporučován. Samozřejmě všichni víme, že pouštět jej pod rootem je nesmysl a že je lepší používat chroot, že? :)
Utilitka Bfr má jedinou funkci: čte data ze standardního vstupu, ukládá je do vyrovnávací paměti a nakonec je maximální možnou rychlostí „vysype“ na výstup. Ačkoliv to na první pohled nevypadá jako kdovíjak užitečný nástroj, své využití si jistě najde. Ocení jej například vývojáři, kteří potřebují testovat výkon svých aplikací bez zkreslení zapřičiněném diskovými operacemi, nebo se uplatní v systémech, kde je nutno dodávat data konstantní rychlostí bez přerušení (výstup videa, posílání dat do různých měřičů atd.).

Pátek 26. 1.
Vývojář linuxových aplikací je dnes v nezáviděníhodné situaci. Chce-li, aby se jeho program používal co nejvíce, musí obvykle kromě zdrojových kódů nabídnout také binárky, a to pokud možno hned ve formě balíčků pro různé distribuce. Rozhodnete-li se tvořit vlastní balíčky v RPM, můžete zkusit program pkgbuild, který by vám měl práci poněkud usnadnit. Jde vlastně o GUI rozhraní pro tvorbu SPEC souborů, jimiž se vytvoření balíčku řídí. Sice rozhodně nic neztratíte, porozumíte-li přímo formátu SPEC souborů, ale když nic jiného, můžete pkgbuild použít třeba pro generování kostry pro další doladění a nebo jej využít k ryze výukovým účelům.
Pokud už vás nebaví stále dokola záplatovat FTP démony, jako je wu-ftpd nebo ProFTPD, můžete zkusit některé alternativní řešení, jako je třeba Pure-FTPd. Tento server vychází z Troll-FTPd a disponuje poměrně širokou škálou zajímavých funkcí. Mezi ty nejvíce využívané bude asi patřit podpora PAM autentizace, chrootované domovské adresáře, virtuální domény, zabudované ls nebo možnost omezení přenosového pásma (bandwith throttling). Asi méně využívané, ale zajímavé funkce jsou například podpora IPv6, FXP protokolu (klientem řízený přenos souborů mezi dvěma servery) či anti-warezová ochrana.
Často linuxovou konferencí prochází dotazy na to, jak umožnit obyčejným uživatelům v lokální síti iniciovat a ukončovat vytáčené připojení. Nejjednodušší cesta vede obvykle přes webové rozhraní, neboť není nutné dávat uživatelům přístup na server a vysvětlovat jim, co je to pppd. Podstatnou výhodou také je to, že existují již hotové systémy, které přesně toto umožňují. Jedním z nich je i Web Dialer. Kromě „běžných“ modemů podporuje i ISDN a ADSL a umí zobrazit i základní statistiky o délce připojení a množství přenesených dat.
Nová verze editoru Ted přináší některá velmi zajímavá vylepšení, jako je například plná podpora záhlaví i zápatí (včetně číslování stránek), rychlejší scrollování, zlepšená podpora WMF a v neposlední řadě i možnost kompilace s GTK+ rozhraním (asi nejsem jediný, komu se zdá původní motifovské GUI poněkud těžkopádné).

Čtvrtek 25. 1.
SimpleCDR je konzolový program s ncurses rozhraním, který usnadňuje většinu operací týkající se vypalování CD. Poradí si jak s audio CD, tak s datovými disky, umí režim Disk-At-Once (DAO) a podporuje import MP3 souborů i jejich vytváření. Samotný program vlastně tvoří jenom uživatelské rozhraní, vlastní práci pak odvedou utility Blade encoder, LAME, OGG encoder, cdparanoia, cdda2wav, cdrecord a cdrdao.
Dalším grafickým souborovým manažerem je Xplore. Jeho rozhraní je podobné spíše windowsovskému Exploreru, ale zároveň integruje tzv. shelf, který asi budou znát uživatelé NeXTstepu. Xplore podporuje drag and drop (i mezi více okny aplikace), správu sezení (session management), funkci automatického připojování vyjímatelných médií (automount) a šikovná je i klávesová navigace umožňující například vyhledávání souborů v aktuálním adresáři. Velmi zajímavý je již zmíněný shelf, který plní funkci clipboardu.
OpenOffice ještě není zdaleka v použitelném stavu a tak uživatelům Star Office 5.2 nezbývá zatím nic jiného, než vzít zavděk service packem, který odstraňuje některé chyby a neduhy této verze. Kompletní seznam oprav najdete zde.

root_podpora

Středa 24. 1.
Nástrojů pro dokumentování zdrojových kódu existuje hned několik, i přesto však vznikají další. Projekt Synopsis si klade za cíl vytvořit dokumentační nástroj, který bude hlavně dobře rozšiřitelný, a to jak na straně podporovaných jazyků, tak z hlediska výstupních formátů. Momentálně jej lze použít pro jazyky Python, C++ a CORBA IDL a výstupní formát může být ASCII, diagram pro program Dia nebo HTML (dvě podoby). Zajímavé na tomto programu je mimo jiné i to, že jej lze dobře zakomponovat do Makefile, takže se generují pouze ty části dokumentace, které se změnily.
Netuším, jak moc je u nás rozšířena distribuce OpenLinux od Caldery. Snad ale někoho zaujme informace o utilitce cal_up, která slouží k udržování systému v aktuální podobě. Tento skript umí kontrolovat patřičné adresáře na FTP serveru, hlídat updatované balíčky, automaticky je stahovat a volitelně i rovnou instalovat. Ponecháte-li vše plně v režii programu, můžete si nechat emailem zasílat reporty o jeho činnosti.
Máte-li chuť provozovat svůj vlastní fulltextový vyhledávač, zkuste se podívat na projekt ASPSeek. Je to indexovací a vyhledávací engine s širokou škálou zajímavých vlastností. Podle autorů jej lze použít pro indexování milionů stránek, které může získávat pomocí protokolů HTTP a FTP (oba případně s podporou proxy). Pavouk je vícevláknový, používá asynchronní DNS resolving, lze mu omezit šířku pásma v závislosti na denní době, podporuje Robot exclusion standard (robots.txt) a umí odhadovat znakovou sadu, nedostane-li o ní informace od serveru. Vyhledávací engine zvládá i komplexní dotazy s booleovskými výrazy a zástupnými znaky a s pomocí ispellu lze dokonce hledat stránky obsahující libovolný tvar zadaného slova. Vyhovující dokumenty se řadí podle hodnoty zvané PageRank (což by mělo značit počet odkazů na daný dokument – čím více, tím lépe) a mohou být dokonce odstraněny duplicity. K tomu všemu si připočtěte schopnost snadného přizpůsobení rozhraní pomocí HTML šablon a máte v podstatě ucelený obrázek o tom, co ASPSeek nabízí. Pěkné, ne?

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku