Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (31. 10. 2001)

31. 10. 2001
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme systém pro řízení letadel, PHP debugger, beta verzi systému GNU-Darwin a spoustu dalších programů.

Pondělí 29. 10.
Vyšla první betaverze GNU-Darwina. Darwin je otevřené jádro operačního systému MacOS X společnosti Apple, GNU-Darwin je pak distribuce svobodného softwaru pro tuto platformu.
NewVideoRecorder je nástroj pro zachytávání videa s některými unikátními funkcemi. Podstatné je, že veškerá audio i video data jsou bufferována s cílem zamezit zahazování snímků. Pokud by ale systém přesto nestíhal, „chytrý“ algoritmus se pokusí snímky vynechávat takovým způsobem, který zajistí co nejvyšší plynulost video záznamu, a zároveň dynamicky upraví audio stopu tak, aby délkou odpovídala videu. Jako zdroj signálu lze použít libovolné Video4Linux zařízení verze 1 i 2. Výstupem může být QuickTime, AVI, NuppelVideo nebo MPEG-1 soubor.
Pokud patříte mezi příznivce Slackware Linuxu, ale občas přeci jenom zatoužíte po trošku sofistikovanějším správci balíčků, můžete zkusit SlackPack, který přidává kontrolu závislostí. Jeho funkce je poměrně jednoduchá – zjistí, které knihovny programu chybí a doinstaluje patřičné balíčky buď z lokálního adresáře nebo z FTP serveru. Jednoduchá pomůcka, ale občas jistě potěší.

Neděle 28. 10.
Občas při psaní Sklizně narážím na programy, které jsou natolik zajímavé, že cítím potřebu o nich napsat, ačkoliv je drtivá většina lidí nikdy nevyužije. Takovým programem je i Autopilot – systém pro řízení a kontrolu letadel (lépe řečeno létajících strojů) bez lidské posádky. Nejde o jen tak nějaké modýlky, Autopilot je koncipován pro letadla schopná zůstat ve vzduchu minimálně dvě hodiny s více než padesátikilogra­movým nákladem. Zajímavý je i fakt, že nejde jenom o software, ale i o návrh odpovídajícího stroje v ceně pod deset tisíc dolarů s letovými náklady do deseti dolarů na hodinu. Momentálně už existuje prototyp, který pilot softwarově řídí ze země, a to buď díky přímé viditelnosti stroje a nebo pomocí kamery na něm umístěné. Zajímavé, co říkáte?
O démonovi monopd, který umožňuje hrát po síti populární Monopoly, jsem se zde již zmínil. Dnes tu máme těsně související program, a to grafického klienta gtkmonop. Tak si říkám, jestlipak se nehrají Monopoly povinně třeba v Micro$oftu? :))
PocketBabylon je GPL překladový slovník pro PalmOS. Momntálně pro něj existuje pouze anglicko-francouzská databáze, což asi mnoho našinců neocení, ale třeba ve spojení s tímto projektem, kdo ví…

Sobota 27. 10.
Pod názvem GNU Scientific Library se ukrývá knihovna vědeckých funkcí pro různé výpočetní operace. Najdete zde nástroje pro práci s komplexními čísly, vektory a maticemi, histogramy, permutace, interpolace, rychlou Fourierovu transformaci, statistické funkce a mnoho dalšího.
Prozaický název DBG dostal do vínku debugger pro PHP. Nabízí většinu standardních funkcí, ať už jsou to breakpointy, krokování, zobrazování obsahu proměnných či backtracking. Při ladění výkonu potěší jistě i zabudovaný profiler. DBG je rozšíření PHP a funguje všude tam, kde vlastní interpret, a pro jeho využití není třeba nijak zasahovat do samotného skriptu. Na platformě Win32 disponuje debugger COM rozhraním a lze jej tak integrovat do různých produktů třetích stran (nyní např. M$ InterDev, PHP Coder či PHP Edit), v un*xech pak nabízí řádkové rozhraní kompatibilní s GDB, díky kterému by jej mělo být možné používat s DDD nebo Emacsem.

Pátek 26. 10.
SIS6326 FB je FrameBuffer ovladač pro grafické karty s čipem SiS6326 a kompatibilními. Zajímavá je schopnost měnit rozlišení grafické konzole za běhu, méně už potěší nemožnost nastavit obnovovací frekvenci a chybějící podpora APM a hardwarové akcelerace. Autor ale tyto funkce plánuje implementovat.
Pokud hledáte inteligentní dialog pro spouštění aplikací do prostředí Window Makeru a nechcete si nabourat pracně budovaný NEXTstep look and feel, můžete zkusit Launch.app. Program je napsaný s WINGs toolkitem, takže o vzhled nemusíte mít obavy, a po funkční stránce také jistě vyhoví. Nabízí historii příkazů, doplňování tabulátorem, spouštění konzolových aplikací, spouštění povelů pod jiným uživatelem a rozpoznává i URL, která předává ke zpracování Netscapu.
Pokud bude Linux více pronikat na displeje „malých“ zařízení, jako jsou různé webpady či PDA, bude muset nabídnout také kvalitní prohlížeč. O tom, že by to mohla být Mozilla, svědčí projekt NxZilla, což je sada knihoven umožňujících běh tohoto prohlížeče na NanoX serveru (součást projektu MicroWindows). Jestli je tohle ta pravá cesta, to ukáže až čas.

Čtvrtek 25. 10.
Linux Persistent Memory je knihovna implementující správu paměti se zálohováním na disk. Program pracuje s pamětí pomocí rozhraní podobnému tomu, jaké nabízí libc (malloc, free, realloc), ovšem s tím rozdílem, že obsah paměti lze uchovat na disku a aplikace se tak může vrátit po restartu do původního stavu. Nejpodstatnější výhodou je ale vedení transakčního logu, které umožňuje obnovení posledního konzistentního stavu paměťové oblasti. To je k nezaplacení v důležitých aplikacích, pro něž by bylo případné porušení paměti kritické.
PDF snadno a rychle, tak by se dal charakterizovat program Indexed PDF Creator, který slouží ke generování indexovaných PDF dokumentů z textových souborů. Uživatel určí pouze typ písma, jeho velikost, nastavení stránky a zdroj dat a během chvilky získá hotový dokument. IPDF je ideální pro zpracování různých reportů. Šikovná je funkce „text přes obrázek“, která je primárně určena pro vkládání textu do předtištěných formulářů.
Pokud sázíte noty pomocí jazyku ABC, možná uvítáte projekt JedABC. Jak už jeho název prozrazuje, jde o editační mod pro editor Jed, který se postará o zvýrazňování syntaxe, přidá užitečná menu a integruje různé konvertory, přehrávače a prohlížeče formátu ABC.
Vyšla nová verze GCC 3.0.2, která odstraňuje některé chyby.

root_podpora

Středa 24. 10.
Takzvaný djbware, nebo-li software od D. J. Bernsteina, má mnoho zarytých odpůrců, ale jednu věc mu nemůže upřít ani jeho největší nepřítel – všechny jeho programy důsledně a promyšleně dodržují un*xovou filozofii rozdělení na co možná nejmenší jednoúčelové spolupracující utility. Socklog je systémový logovací démon založený právě na programech od DJB – o jeho běh se starají daemontools, vlastní logování zajistí multilog a poslouchání na socketu může obstarávat ucspi. Za jednu z nejužitečnějších funkcí tohoto řešení považuji schopnost multilogu dělit log na části pevně dané velikosti, čímž odpadají hrátky s logrotate a administrátor má lepší kontrolu nad tím, kolik logy budou zabírat.
Nová verze populárního GUI textového editoru Nedit přináší nové definice zvýrazňování syntaxe (CSS, XML a regulární výrazy), řadu vylepšení v definicích stávajících, schopnost nahrazovat text ve více otevřených oknech, rozšíření makro jazyka a v neposlední řadě také nativní podporu kolečka myši.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku