Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (31. 7. 2002)

31. 7. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme volně šiřitelný PHP akcelerátor, novou verzi Bugzilly, filmovou variantu GIMPu, něco pro majitele grafických karet Kyro 1 a 2 a mnoho dalšího.

Pondělí 29. 7.
Minule jsem to pěkně schytal :) za to, že jsem nezmínil nějaký zvláštní až podivný projekt, tak to teď musím napravit :) J-Bird je jeden z těch programů pro široké masy, které prostě musíte mít a bez kterých nemůžete žít: slouží totiž k vedení záznamů o pozorování ptactva :) Ale teď vážně: pro ty, kdo se podobnou problematikou zabývají, může být J-Bird šikovnou pomůckou. Je primárně určen pro zaznamenávání informací získaných na jednotlivých výletech za opeřenci. U každého výletu můžete zaznamenat základní informace, jako je datum a lokalita, a navíc přidat klíčová slova a v neposlední řadě samozřejmě vlastní poznámky. Program podporuje import databází ptactva z různých zdrojů a může jej používat více pozorovatelů.
Pokud dumáte nad tím, jak posílit výkon vaší webové aplikace napsané v PHP, pak by vás možná mohl zajímat projekt PHP Accelerator. Jeho princip není nijak převratný a podobných projektů existuje povícero, ale autor tvrdí, že jeho implementace dává nejlepší výsledky při srovnání s volně šiřitelnou konkurencí a jako jediný se údajně může poměřovat i s komerčními produkty. Nakolik je to pravda, to už nechám na zhodnocení laskavého čtenáře. Pokud jde o princip, PHP Accelerator funguje tak, že udržuje v paměti zkompilovanou verzi skriptů, díky čemuž lze ušetřit při opakovaných volání značné množství času. Průměrně lze tímto způsobem dosáhnout údajně pěti až desetinásobného zrychlení skriptů. Podotýkám, že nejde o kešování výstupů nebo podobné techniky, takže nasazení podobných akcelerátorů nijak neomezuje použití dynamických prvků.
Bezmála po roce tvrdé práce je na světě Bugzilla 2.16. Mezi největší změny od předchozí stabilní verze 2.14 patří zejména plná podpora šablon ve všech viditelných částech pro snadné přizpůsobení vzhledu (navíc nyní všechny stránky vyhovují standardu HTML 4.01 Transitional), lepší podpora příloh k bugům a samozřejmě zde najdete i hromadu opravených chyb a chybiček.

Neděle 28. 7.
Pokud používáte proxy server WWWOFFLE, pak vás jistě potěší, že nová verze opravuje nepříjemnou chybu, kvůli které bylo nutné vypínat kompresi stahovaných dokumentů, což může být na dial-up připojení docela škoda.
Java Serialization for XML umožňuje pomocí standardního Serialization API ukládat objekty v Javě do XML souborů (a pak je samozřejmě načítat zpět). Výhodou tohoto řešení je zejména fakt, že s XML lze snadno manipulovat (například pomocí XSLT), takže není problém migrovat tímto způsobem objekty i mezi různými verzemi aplikace s mírně odlišným API a podobně.
Chcete-li mít vždy aktuální verzi Mozilly, pak jistě uvítáte skript getmoz. Ten zajistí vše od zazálohování nainstalované verze přes stažení nejčerstvějšího buildu až po jeho instalaci. Pokud disponujete pevným připojením k Internetu, stačí jenom přidat getmoz do cronu a můžete updatování Mozilly pustit z hlavy :)

Sobota 27. 7.
Vytvořit webovou aplikaci s různými „bells and whistles“, jako jsou menu, vyskakovací texty a podobně, není žádná legrace – nejjistější je nedělat to vůbec a nebo se držet jediného standardu de jure, ale když už nemáte tuto možnost, pomůže vám možná soubor javascriptových funkcí jsWidgets. Ten umožňuje vytvářet menu, rozbalovací stromy, vyskakovací texty a rolující texty nezávisle na prohlížeči. Momentálně podporuje IE4+, Netscape 4.xx (omezeně), Netscape 6+, Mozillu 1+, Galeon 1+, Konqueror 2+ a Operu 2+.
GIMP je skvělý program, o tom není pochyb, ale také nelze popřít, že některé vlastnosti (spíše z profi oblasti) mu chybí. Je to například stokrát omílaná absence dalších barevných prostorů, chybějící color management a nebo také podpora práce v 16 bitech na kanál, což se uplatní například při úpravě fotografií skenovaných přímo z diapozitivu nebo negativu. A právě poslední jmenovaný nedostatek napravuje modifikovaná verze GIMPu, která ovšem vznikla pro specifický účel: pro filmovou postprodukci. Film Gimp, jak se projekt odvozený původně od „obyčejného“ GIMPu 1.0.4 jmenuje, není přitom nějaké „ořezávátko“. Výsledky práce v něm jste mohli vidět například ve filmech Scooby-Doo, Harry Potter, Myšák Stuart Little, Dr. Dolittle 2, Grinch, Kočky a Psi nebo Planeta opic.

Pátek 26. 7.
Zajímá vás, jaké RPM balíčky máte v systému nainstalované a jak jsou spolu provázané závislostmi? Pak neváhejte a vyzkoušejte program prozaického názvu rpmgraph, jehož jedinou činností je generování grafu RPM závislostí ve formátu PostScript. Pokud se ovšem podíváte na demonstrační graf, zjistíte, že zorientovat se v něm není zrovna snadné :)
[a tady někde jsem při kompletování Sklizně začal updatovat OpenSSL na šesti serverech, z nichž na polovině je Slackware, se kterým jsem nikdy dříve nepracoval – pak se mi divte, že jsem to nestihl dodělat :) ]

Čtvrtek 25. 7.
Hledáte-li opravdu rychlý a jednoduchý prohlížeč obrázku pod X11, mohu doporučit pho. Vyznavači krásných skinovatelných GUI rozhraní v něm asi zalíbení nenajdou, ale pro ně ostatně ani není určen. Hlavním účelem Pho je snadné ovládání pomocí několik málo kláves, schopnost rotovat obrázky, mazat je a případně přidávat do interního seznamu. Po ukončení prohlížení Pho vypíše, které obrázky je třeba rotovat, kterým směrem a o kolik, a také seznam označených obrázků. To jej činí ideálním například pro pročištění fotografií stažených z digitálního fotoaparátu – vymažete špatné, zjistíte, co je třeba rotovat, což pak provedete například dávkově ImageMagickem, a ty nejlepší (zadané do interního seznamu) pak nakopírujete do síně slávy :)
Kyro Linux Tools je utilita, která slouží k nastavování některých parametrů grafických karet Kyro 1 a 2 pod Linuxem. Díky možnosti uložení různých profilů lze snadno přepínat mezi konfiguracemi podle toho, jaký program zrovna míníte provozovat, a tak dosáhnout nejlepších výsledků.
Vyšla nová verze Acrobat Readeru, která odstraňuje bezpečnostní problém při práci s dočasnými soubory.

root_podpora

Středa 24. 7.
Jelikož se autoři emailových klientů nezřídka rádi vyhýbají implementaci funkce prohledávání obsahu zpráv, nezbývá, než používat externí utility. Pokud pracujete s rozsáhlými schránkami, které jsou ve formátu maildir, můžete zkusit indexovací a vyhledávací program mairix. Mezi jeho nesporné výhody patří rychlost indexování (mairix indexuje inkrementálně pouze nové zprávy) i vyhledávání, ale také zajímavá reprezentace výsledků. Program totiž vytvoří nový maildir, do nějž nalinkuje vyhovující zprávy, takže s nimi můžete snadno pracovat přímo v prostředí emailového klienta, na nějž jste zvyklí.
Po delším čase tu opět zmíním i nějakou tu dokumentaci. Pod názvem The ELF Virus Writing HOWTO se ukrývá dokument věnující se problematice šíření virů (nejen) pod Linuxem a jejich parazitování v ELF binárkách. Je třeba říci, že navzdory názvu nemá jít o příručku pro tvůrce virů (ačkoliv zde najdeme příklady kódu, není v dokumentu popsaný žádný konkrétní virus), ale spíše o detailní zdokumentování problematiky vytváření, šíření i detekování virů. Dokument je šířen pod licencí FDL.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku