Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (4. 11. 2015)

4. 11. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná středeční sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes se společně podíváme na skromný tabulkový procesor, bezpečně si uložíme hesla v příkazové řádce, ověříme kontrolní součty souborů a rozhlédneme se po hvězdné obloze. Závěrečná blbinka je tip na testovací větev užitečného software.

OpenELEC

OpenELEC je minimalistická distribuce postavená kolem multimediálního centra Kodi (dříve XBMC) ve verzi 15.2, jemuž sekundují ffmpeg 2.6 nebo Mesa 10.6. Majitele 32 bitových x86 asi nepotěší ukončení podpory a doporučený přechod na Raspberry Pi 2. Protože se základ distribuce ladil jen pro Kodi, mělo by vše fungovat rychleji než při používání multimediálního centra v běžně používané distribuci.

OpenELEC, (převážně) GNU GPL, verze 6.0

Pyspread

Jednoduchý, ale přesto pro mnoho uživatelů dostačující, otevřený tabulkový procesor Pyspread byl vydán ve verzi 1.0, která mimo jiné přináší i instalátor pro Windows. Nemilou nutností se může zdát potřeba Pythonu ve verzi menší  než 3. Pokud doinstalujete i balíky xlrd a xlwt, bude v tabulkovém procesoru dostupná podpora XLS/XLSX formátu, jinak je nativním formátem triviální csv. Jednou ze zajímavých vlastností je možnost používání Pythonu pro makra a výpočty v buňkách.

Pyspread, GPLv3, verze 1.0

Steel

Množství kombinací URL, přihlašovacích jmen a hesel klade nároky na trénink paměti. Naštěstí se vyrojila i záplava správců hesel, k nimž si stačí pamatovat jedinou kombinaci jména a heslo. Pokud „kamarádíte“ s terminálem, mohl by vám vyhovovat Steel. Z knihoven závisí pouze na SQLite, Mhash a Libmcrypt; data jsou chráněna šifrou Rijndael. Steel umí hesla nejen uchovávat, ale dovede i vygenerovat bezpečná hesla.

Steel, GPLv3, verze 1.1

JHashCode

Hash kódy ověřoval asi každý, kdo stahoval ISO obrazy CD/DVD distribucí z internetu, aby zbytečně nevypaloval chybně stažený soubor. Program JHashCode je multiplatformní a pro ověření poslouží stejně dobře jako terminálové programy, jen v příjemném GUI. Umí spočítat hashe MD2, MD5, SHA-[1|256|384|512] pro soubor i rekurzivně pro adresář a samozřejmě, že umí ověřit soubory vůči již existujícím.

JHashCode, GPLv3, verze 1.9.6

Stellarium

O programu Stellarium se na Rootu již psalo. Dalo by se říct, že jde o základní program pro každého zájemce o astronomii. Posledních 6 měsíců práce přineslo precesní model IAU2006, další systém souřadnic či zpřesnění výpočtů zakřivení ekliptiky. Doplněn byl katalog DSO a satelitní modul umí vypočítat (i zobrazit) pozice satelitů Iridia. Aktualizací se dočkali i uživatelé naváděných montáží, kteří Stellariem řídí svůj teleskop.

root_podpora

Stellarium, GNU GPLv2, verze 0.14.0

Blbinka

Vývojáři Wine vydávají nové verze v naprosto přesných intervalech, ale pokud chcete být několik kroků před hlavním proudem uživatelů, můžete používat verzi z Wine Staging, která je testovací větví i se zatím nezačleněnými vlastnostmi. Bohužel to může skrývat i rizika nestability.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Běžný desktopový uživatel GNU/Linuxu, jenž si nejlépe rozumí především s RPM distribucemi.