Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (4. 2. 2009)

4. 2. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na nástroj pro práci se systémem GIT, budeme zachytávat pohyb webovou kamerou, představíme si implementaci DHCP protokolu v Pythonu, ukážeme si, jak na správu souboru v prostředí webového prohlížeče, a nakonec zajímavé jednoúčelové micro linuxové distro. Nebude chybět ani tolik oblíbená blbinka.

Tig

GITu a práci s ním jsme již na Rootu několikrát psali. Pro zefektivnění práce přidávám ještě malé doplnění, a to v podobě nástroje tig. Jedná se o tui frontend pro GIT. Napsaný je v ncurses a tato knihovna (a git-core samozřejmě) je jedinou nutnou podmínkou k spuštění. Ovládání je velice jednoduché a nápadně podobné Muttu či Vimu. Šipkami procházíte commity a pomocí page up/page down jejich obsah. To samozřejmě není vše – lze sledovat diffy, vyhledávat text a také cherry-pick (jaký je asi český ekvivalent?). Kompletní výčet funkcí a implicitních klávesových zkratek najdete v manuálu. Příjemnou vlastností je možnost uložení konfigurace do ~/.tigrc. Více informací včetně instalačních instrukcí a dalších screenshotů najdete na domovské stránce projektu. A co vy? Používáte frontendy při práci s GITem, či jiným verzovacím systémem?

tig

jonas.nitro.dk/tig/, 0.12.1, GPLv2

QMotion

QMotion je nástroj pro detekci pohybu přes webovou kameru. První vydání se objevilo 27. ledna, bohužel od té doby pořád nejsou k dispozici žádné další informace. QMotion vám může přijít vhod, pokud se chystáte implementovat podobnou funkcionalitu a hledáte inspiraci, jak na to.

qmotion

slist.lilotux­.net/linux/qmo­tion/index_en­.html, 0.1, GPLv3

Anemon DHCP Client

Anemon DHCP Client je jednoduchý DHCP klient s možností generovat najednou velké množství požadavků. Jedná se o nástroj vhodný zvláště k testování DHCP serveru a jeho chování při větší zátěži. Anemon DHCP Client je napsaný v jazyce Python a k běhu potřebuje knihovnu pydhcplib. Na domovských strákách projektu najdete i další nástroje, velice podobného zaměření, také v Pythonu. Například DHCP server používající SQL databázi jako úložiště, Anemon Web Center (webové administrativní rozhraní) a Anemon DHCP relay.

anemon.org/wiki/, 0.1, GPLv3

Mollify

Mollify je webový souborový manažer, založený na AJAX technologii spolu s Google Web Toolkit. Umí základní práci se soubory – tedy smazat, stáhnout, přejmenovat a samozřejmě zobrazit metadata. Bohužel živé demo k dispozici není, i tak si ale můžete Mollify vyzkoušet. Stačí si nainstalovat PHP, rozbalit archív do /var/www/html a lehce upravit jeden z příkladů konfigurace. Pokud čekáte hotový nástroj nabitý funkcionalitou, musím vás zklamat. V současném stavu se jedná spíše o základ, který vám může přijít vhod, chystáte-li se na podobný projekt. Nicméně projekt je stále ještě relativně mladý, uvidíme, jak se nám vybarví.

mollify

www.jaervelae­.com/mollify/, 0.6.3, Eclipse Public License

Tor-ramdisk

Tor-ramdisk je micro Linux distribuce sloužící jedinému cíli – hostovat Tor server, a to pouze z RAM paměti. O tom, co je to Tor a jak zajišťuje anonymitu, si můžete přečíst na výše odkazovaném webu. Velice zjednodušeně – jedná se o sít virtuálních šifrovaných náhodně spojovaných tunelů, kterými vaše data putují, než se vydají k požadovanému cíli. Jak jsem již zmínil, Tor-ramdisk běží pouze z RAM, bez datových úložišť a má potlačené logování. Tím pádem i sám operátor má přístup pouze k minimu informací nutných k běhu. Navíc odpojení od elektrické sítě má za následek ztrátu všech dat, kromě Tor konfiguračního souboru a soukromého RSA klíče. O tom, jak je celé prostředí zabezpečené, se dočtete na domovských stránkách projektu.
Více si přečtete v článku Onion routing v p2p sieťach – TOR.

root_podpora

tor-ramdisk

opensource.dyc­.edu/tor-ramdisk, 20090131, GPLv3

Blbinka

Dnes na téma jak (ne)má vypadat reklama na jeden closed source software. Znáte Microsoft Songsmith? Naučte se zpívat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.