Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (4. 3. 2009)

4. 3. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se společně podíváme na strukturu složitých databází a ukážeme si, jak ladit síťové služby. Ve druhé polovině si představíme užitečný dockovatelný applet, malou elektronickou vývěsku. Nakonec nebude chybět ani oblíbená blbinka.

SchemaSpy

Stává se vám občas, že dostanete na starost projekt se složitou a hlavně špatně dokumentovanou databázovou strukturou? Pokud ano, víte asi, jak dlouho trvá se zorientovat. Nedávno se mi pod ruce dostal právě takový projekt. Naštěstí jsem ve světě svobodného softwaru našel zajímavého pomocníka – SchemaSpy. Jedná se o nástroj, který umí databázové schéma zobrazit jako ERD diagram. A to není vše – jednoduchý přehled constraintů, tabulek či XML export dělá z SchemaSpy velice užitečný nástroj. O tom jak vše vypadá v praxi, se můžete přesvědčit na ukázkovém příkladu.

schemaspy

Samotný nástroj je napsaný v Javě, budete potřebovat minimálně verzi 5. Jediný příkaz vygeneruje celý strom HTML souborů. Jen dodám, že mezi podporovanými databázemi nechybí samozřejmě ani PostgreSQL či MySQL. Kompletní seznam společně s přehledným manuálem naleznete na domovské stránce projektu. Na závěr otázka do diskuse – jaké nástroje používáte k modelování složitých databázových struktur vy? Jsou nástroje ze světa otevřeného softwaru dostatečné, či sáhnete po komerčních produktech?

schemaspy.sou­rceforge.net, 4.1.1, LGPL

SchemaSpyGUI

Jak už název prozradil, SchemaSpyGUI je frontend pro SchemaSpy. Umožní „naklikat“ volby místo jejich výpisu jako poziční parametry. V GUI najdete všechno, co umí SchemaSpy. Opět budete potřebovat JRE, a to minimálně ve verzi 5.

schemaspygui

schemaspygui.sou­rceforge.net/, 0.99, LGPL

TCPJunk

TCPJunk je nástroj vhodný k ladění či testování síťových služeb. V přehledném GUI lze nadefinovat co se má odeslat a rovnou vidíte i odpověď. Výhodou TCPJunk je, že se umí chovat jako klient, ale i jako server. Podporuje SSL, volitelný timeout a také skriptování respektive definici sezení (chování) do XML souboru. Napsaný je v jazyce C. Aby vše fungovalo, jak má, budete potřebovat GTK+ 2 Toolkit a OpenSSL.

tcpjunk

code.google.com/p/tcpjun­k/, 2.647, GPLv2

Wmlenovo

Wmlenovo je jednoduchý dockovatelný applet pro majitele notebooků značky IBM/Lenovo. Zobrazuje informace o baterii, teplotu procesoru, GPU a základní desky a rychlost otáček ventilátoru. Založen je na appletu wmbatteries a využívá informací poskytovaných ACPI, konkrétně modulu thinkpad_acpi.

Pokud byste se rozhodli wmlenovo vylepšit, mám pro vás pár míst s zajímavými informacemi – například www.thinkwiki.org s informacemi o tepelných senzorech a větrácích. Velice pěkné howto také najdete v souboru ibm-acpi.txt v GIT stromě thinkpad_acpi, například jak zapnout funkce zatím označené jako „experimental“.

dockapps.org/fi­le.php/id/347, 0.1.2, GPLv2

Femto

Femto je malá nástěnka. Jak to u nástěnky bývá, lze „připíchnout“ či odstranit menší položku s textem. Určená je k běhu jako CGI, nepotřebuje žádné knihovny, žádnou databázi ani složitou instalaci. Jediné, co musíte udělat, je nakopírovat 4 kB soubor do adresáře webového serveru s CGI skripty. Nakonec jen poznámka, že Femto je napsané v Ruby a HTML. S bílými znaky se ve zdrojovém kódu šetřilo, budete-li chtít kouknout na kód, bude se vám hodit editor se zalamováním.

root_podpora

femto

www.skamphausen­.de/cgi-bin/ska/Femto, 1.3, GPL

Blbinka

Víte, co přesně znamenají výjimky v Javě?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.