Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (4. 6. 2008)

4. 6. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa převážně otevřeného softwaru. Dnes se podíváme, co je nového ve světě souborových manažerů, poradím vám jeden povedený plugin do webového prohlížeče a představíme si IRC bota. Podíváme se také na nějakou tu zajímavou konzolovou utilitku a na zajímavého správce fotografií.

Tux Commander

V neděli vyšla vývojová verze souborového manažeru Tux Commander. Přináší nově port na FreePascal, nativní podporu pro x86_64 (amd64) architektury a nové pluginy pro archivaci (RAR, TAR/GZIP/BZIP2). Vylepšení se dostalo také správě paměti a threadování. Mezi novinky také patří zařazení do repositáře Fedory (pouze Rawhide). Dočkáme se jej tedy ve Fedoře 10, a když vše dobře půjde, tak dokonce i pro PPC architekturu. Jak se s Tux Commanderem pracuje, si můžete přečíst ve starším článku Kterak Tuxe komandovati aneb Tux Commander.

tuxcmd

tuxcmd.source­forge.net/new­s.php, 0.6.36 (snapshot release), GPL

Itsalltext

Kdo někdy musel psát delší text v prohlížeči, mi asi dá za pravdu, že to zrovna moc pohodlné není. Chybí zvýrazňování syntaxe, číslování řádků, makra a obvyklé povely klávesnici v lepším případě nedělají nic. Sám za sebe ještě dodám, že co není Vim, to prostě není ono. Tento problém velice elegantně řeší plugin itsalltext do webového prohlížeče Mozilla Firefox. Po jednoduché instalaci a restartu prohlížeče se pod každým textovým polem (textarea) objeví malé tlačítko edit. Když na něj kliknete, otevře se vámi zvolený editor s obsahem daného textarea objektu. Navíc po každém uložení se text přenese zpět do textového pole.

Samozřejmostí je nastavení vašeho oblíbeného editoru, pozice „edit“ tlačítka a také vtipná volba „debugging“, která, dle popisu, odstraní z pluginu veškeré bugy.

swik.net/itsa­lltext, 0.8.5, Creative Commons Attribution-ShareAlike

Gozerbot

Gozerbot je IRC bot, ale zároveň i Jabber bot. Umí pracovat s RSS feedy, udržovat seznam úkolů, má vestavěný webserver pro komunikaci a hlavně rozhraní pro pluginy, máte-li specifické požadavky. Umí komunikovat i s jinými boty, přijímat zprávy pro uživatele přes UDP a propojit se s Jabberem. Od verze 0.8.1.0 podporuje i SSL. Pokud si budete chtít Gozerbot vyzkoušet, budete potřebovat Python 2.4 nebo novější, gnupg, budete-li chtít instalovat moduly, py-MySQLdb pro logování do MySQL a xmpppy modul pro propojení s Jabberem.

gozerbot.org/new­site/, 0.8.1.0, BSD

Zoph

Zoph je rekurzivní zkratka Zoph Organizes Photos. Jedná se o správce vašich fotografických galerií přímo z webového prohlížeče. U každé fotky lze uchovávat různé informace, jako EXIF data, autora fotky, umístění, hodnocení a další. Jednotlivé fotky potom sdružovat do jedné i více galerií a kategorií. Hlavní výhodou je možnost hledaní podle parametrů, jako „Všechny fotky od autora Foo nafocené v České republice za poslední rok, které mají hodnocení vyšší než 3“. Potěší také rozsáhlá wiki-style dokumentace. Zatoužíte-li si Zoph vyzkoušet, budete potřebovat PHP, MySQL, Perl a webový server. A nebo praktičtěji živé demo.

zoph

www.zoph.org, 0.7.2 (pre-release), BSD/GPL

pypty

pypty je reimplementace UNIXového příkazu script(1). Ve zkratce – jedná se o logování všeho, co se děje na terminálu, s možností přehrávání (viz man scriptrepla­y(1)). Pypty tohle vše umí a navíc přidává užitečné funkce jako datum v názvu/cestě souboru (logu) a unikátní klíč pro terminál a den. Podrobný popis najdete na domovských stránkách projektu.

UX DAy - tip 2

stromberg.dnsa­lias.org/~dstrom­berg/pypty/, 0.99, GPLv3

Blbinka

Jak by to asi vypadalo, kdyby se aerolinky fungovaly jako operační systémy?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.