Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (5. 1. 2000)

5. 1. 2000
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

První sonda do světa un*xového softwaru v letopočtu s dvojkou na začátku.
Úterý 4. 1.
Metapixel

je aplikace, kterou asi využijí nejspíše grafici. Program generuje foto-mozaiku, v níž je zdrojový obrázek tvořen maticí zmenšených stejných obrázků. Je to poměrně efektní, ale praktické využití je diskutabilní. V každém případě bych asi preferoval program spíše v podobě pluginu pro GIMPa.
Usnadnit vypalování datových CD se snaží grafické rozhraní KisoCD. Program samozřejmě používá programy cdrecord a mkisofs a jejich možnosti pouze obaluje do přítulného hávu. Obzvláště jednoduchá je prý tvorba multisession a bootovacích disků.
Na lepší časy se začíná blýskat i v oblasti e-komerce. Kromě portů komerčních produktů na Linux vznikají i open source projekty. Mezi ně patří i Tallyman, což je komplexní systém s mnoha zajímavými funkcemi. Doporučuji prohlédnout si demo.

Pondělí 3. 1.
Po programech Gsnhood a Gnomba, které jsme již ve Sklizni zmiňovali se objevil další prohlížeč SMB sdílených prostředků – xSMBrowser. Jeho funkce jsou obdobné jako u obou zmíněných programů. Mezi zajímavější funkce patří možnost práce se soubory na sdíleném disku, aniž by bylo nutné jej připojovat.
Pokud vám vadí množství otevřených xtermů, jejichž počet během práce navíc utěšeně vzrůstá, můžete zkusit PowerShell, terminálový emulátor, který místo samostatných oken používá systém záložek. Program je zatím velice primitivní a není ani moc konfigurovatelný.
Program s kouzelným názvem Chlastmeter, původem ze Slovenska, vypočítá obsah alkoholu v krvi dle množství a typu konzumovaných nápojů a zobrazí i graf podroušenosti v čase. Škoda, že mimo ČR a Slovensko asi jménu programu mnoho lidí neporozumí :)

Neděle 2. 1.
Příznivce šachu jistě potěší grafické rozhraní XBoard, které zastřešuje množství šachových enginů (namátkou třeba GNU Chess nebo Crafty), poradí si s šachovými servery (ICC, FICS), kde můžete hrát ale třeba i jenom sledovat cizí partii a dokonce podporuje i korespondenční hru (CMail).
icclib je knihovna (plus několik aplikací), která umožňuje pracovat s ICC barevnými profily.
psftp je obdoba klasického řádkového ftp klienta, ovšem s tím rozdílem, že psftp je postaveno nad ssh/scp, takže nabízí výrazně vyšší bezpečnost.

Sobota 1. 1.
Objevil se další program pro analýzu logu Sendmailu. Anteater je napsaný kompletně v C++ a je hlavně inteligentně navržen, takže není problém přidávat filtrovací či reportovací moduly.
Pro podnikavce, jejichž peníze protékají burzou cenných papírů, je určen program GnomePM. Ono PM v názvu znamená Portfolio Manager a přesně to také program dělá – umožňuje vám sledovat vývoj vašich akcií, generovat reporty a podobně. Má to ovšem jeden háček. GnomePM získává data z Yahoo! Finance, takže pro českého uživatele asi nebude ve většině případu příliš použitelný.

Pátek 31. 12.
Pokud potřebujete bezpečně, ale přitom snadno sdílet soubory po síti, můžete zkusit SFS, což je globální souborový systém s decentralizovanou správou. SFS je zatím určen pro různé un*xové systémy, konkrétně verze pro Linux ovšem vyžaduje patchování jádra.
Jednou z nejoblíbenějších věcí, která k nám přišla z Asie, je hra Mahjongg (zajímavé je, že hlavně v podobě počítačové; znáte snad někoho, kdo by hrál tuto hru s dřevěnými kostičkami?). Xmahjongg patří k těm lepším implementacím, všem vřele doporučuji. Hra nabízí 11 různých rozložení kostiček, jejichž vzhled je rovněž možné ovlivnit, přiloženo je šest témat. Samozřejmě, že si můžete vytvářet svoje vlastní layouty i kostičky, pokud na to máte čas a náladu.
A pro změnu zase něco pro hráče: NiL isn't Liero je implementace hry Liero, o které jsem já osobně v životě neslyšel. Pokud jste na tom podobně, pak vám možná pomůže, když řeknu, že jde o akční hru ne nepodobnou Worms od Team17, v níž se militantní červíci snažili zlikvidovat navzájem a nezřídka to značně odnesla i okolní krajina. Základní rozdíl je v tom, že NiL funguje v reálném čase, tedy žádné střídání se se soupeřem po kolech. Hra je po grafické stránce poměrně sympatická a je již plně implementována síťová hra s podporou neomezeného(!) počtu hráčů. Naopak zatím chybí zvuky a je potřeba doladit ještě velké množství věcí.

Čtvrtek 30. 12.
O podporu 3D zvuku rozšiřuje možnosti MP3 přehrávače XMMS patch 3DSE. Nejde o skutečný 3D zvuk, ale o 3D Stereo Enhancement, navíc podporované pouze některými zvukovými kartami. Pokud ale máte to štěstí a vlastníte tu pravou zvukovku, neváhejte a užívejte :)
Pod podivným názvem Sodipodi se ukrývá velice zajímavý vektorový editor, kterému dávám do budoucna docela solidní šance – zkrátka je mi sympatický :). Pochvalu si zaslouží zejména kvalitní zobrazování s podporou antialiasingu, ale ani integrované funkce nejsou nezajímavé. Doporučuji prohlédnout si screenshoty, ve kterých jsou pěkně vidět možnosti programu (i s krátkými popisky). Sodipodi používá datový formát SVG na bázi XML.

Středa 29. 12.
Zajímavým „pokusem“ bych nazval projekt MEC4. Jde o GPL software pro streamování MPEG videa po síti. Server je multithreadový, počet klientů není omezen ničím jiným, než hardwarem a navíc systém obsahuje prvky, které umožňují clustering. Má tedy mnohé předpoklady pro všemožné použití. Na druhou stranu implementuje svůj vlastní protokol, což znamená buď používat specializovaný přehrávač a nebo se spokojit s přiloženým klientem, který umí MPEG data předávat přes rouru libovolnému programu. Bylo by jistě zajímavé, kdyby open source projekt zaujal komerční vývojáře přehrávačů natolik, aby podporu pro něj integrovali do svých produktů. Mám ale trošku strach, že k tomu nedojde…

root_podpora

Úterý 28. 12.
Pokud závidíte uživatelům Windows nástroje, jako je například M$ Interdev, už možná nemusíte. Projekt K PHP Develop se snaží o vytvoření nástroje pro týmový vývoj PHP aplikací. Kromě souborů může projekt zahrnovat i databáze, k nimž se přistupuje s pomocí modulů (momentálně existuje podpora MySQL, PostgreSQL a Sybase).
Příznivci vývojových prostředí a'la Borland jistě zajásají, že projekt Freda Kruseho Xwpe opět zvolna ožívá, i když bez podpory původního autora. I přesto se mohou uživatelé Xwpe těšit na nové verze odstraňující chyby a snad i integrující nové možnosti.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku