Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (5. 10. 2016)

5. 10. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si vyzkoušíme virtualizaci, podíváme se na rychlé vyhledávání, odvysíláme pár videí a seznámíme se s databázemi.

Proxmox Virtual Environmemt

Jedná se o linuxovou distribuci založenou na Debianu upravenou tak, aby mohla běžet jako prostředí pro běh virtuálních strojů a aplikací. Je k dispozici ke stažení jako instalovatelný obraz disku. Celé systém je jednoduchý na instalaci i na konfiguraci.

www.proxmox.com, 4.3

ripgrep

Superrychlý multiplatformní vyhledávácí nástroj, který kombinuje použitelnost Silver Searcheru s rychlostí GNU grep. Obsluhuje se z příkazové řádky a pozor na to, že nepodporuje žádné jiné kódování textu kromě UTF-8.

github.com/BurntSushi/ripgrep, 0.1.21

OBS Studio

Software pro nahrávání a živé vysílání videa.  Program podporuje více zdrojů včetně mediálních souborů, her, webových stránek, oken aplikací, webkamer, dění na ploše, mikrofon a další. Tyto zdroje lze mezi sebou kombinovat a výsledný produkt pak uložit do souboru nebo streamovat na internetu.

obsproject.com, 0.16.2

MariaDB

Otevřená alternativa k MySQL, která byla vytvořena ze strachu o ztrátu svobody po koupi tohoto softwaru společností Oracle. Využívá ji například Google, Mozilla nebo Wikipedia.

root_podpora

mariadb.org, 10.1.18

Blbinka

Emotikony už existují ve více rasových mutacích. Patnáctiletá muslimka teď navrhla komisi pro Unicode smajlíky s hidžábem, aby reprezentovaly 550 milionů muslimských žen.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.