Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (5. 12. 2001)

5. 12. 2001
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme GUI aplikace běžící v okně prohlížeče, VNC pro slabé linky, alfa verzi Samby 3.0 a samozřejmě mnoho dalších zajímavých programů.

Pondělí 3. 12.
Flash hýbe světem (nebo lépe řečeno webem), to je nepopiratelný fakt. Druhým faktem je, že nástroje pro vytváření flashových animací existují převážně pouze pro Windows, případně MacOS. Třetím faktem je pak dostupnost specifikace SWF souborů. Tyto skutečnosti společně dříve nebo později musely vyústit ve vznik programů umožňujících alespoň částečně s animacemi pracovat. Na nějaký GUI editor si asi ještě počkáme, ale něco málo existuje už dnes. SWFTools je soubor utilit sloužících k manipulaci se SWF soubory (spojování animací do jedné, extrahování objektů, získávání textů) a také jejich generování (konverze z PDF, slideshow z JPEG obrázků). Pro programátory je přiložena knihovna pro načítání i ukládání SWF souborů.
(Nejen) pro milovníky fraktálů je určen projekt Flea, což je zkratka názvu Fractal Life Engine Gallery. Díky němu se totiž přesvědčíte, že fraktály nemusí být jenom „placaté“. Ba právě naopak – teprve ve 3D provedení to začíná být zajímavé. Flea je totiž program napsaný v jazyce Ruby, který přidává fraktálům třetí rozměr a pak je renderuje pomocí raytraceru PovRay. Schválně se podívejte na obrázky z domovské stránky programu, některé z nich jsou opravdu pěkné.
Vyšla alfa verze Samby 3.0. Novinek opravdu není málo, za zmínku stojí například podpora Active Directory (ověřování uživatelů přes LDAP/kerberos), vnitřní práce v unicode, zlepšení tisku z Win2k nebo třeba povel „net“ podobný tomu, který najdete ve Windows.

Neděle 2. 12.
Qmail-scanner, známý též jako scan4virus, je přídavná komponenta pro qmail umožňující kontrolovat procházející emailové zprávy na přítomnost virů s pomocí externího antivirového programu (více méně bez omezení na konkrétní produkt). Kromě toho ji lze použít i pro zachycení podezřelých zprav na základě zkoumání obsahu (hlavičky, přílohy a podobně) a také k archivování veškeré pošty (jenom pozor, abyste se tím nedostali do rozporu se zákonem :)
DevHelp je program pro prohlížení a prohledávání dokumentace určený zejména pro vývojáře. Nabízí plnou podporu indexování knih v XML, HTML prohlížeč, prohledávání podle názvů symbolů (funkce, proměnné, makra, …), automatické doplňování zadávaných řetězců, podporu prohlížení dokumentace přes HTTP, možnost prohledávání z příkazové řádky pro snadnou integraci s různými editory či možnost tisku.
Zrovna o tomto víkendu šla linuxovou konferencí debata o tom, že obvyklé „stahovače“ pošty, jako je třeba fetchmail, nepodporují filtrování podle hlaviček ještě před stažením celé zprávy a jejich autoři o této funkci většinou ani neuvažují či jí dokonce zcela odmítají. Autor Animailu zřejmě podobným přesvědčením netrpí – tento program stáhuje poštu z POP3 či IMAP účtu, podporuje APOP, SSL, možnost filtrování zpráv pomocí regulárních výrazů aplikovaných na hlavičky, možnost definovat pravidla pořadí stahování (např. nejmenší zprávy jako první) a samozřejmě nechybí ani možnost zvolit si způsob lokálního doručování od různých formátů schránky přes vlastní SMTP server až po předání zpráv pomocí rour jinému programu.

Sobota 1. 12.
Chcete být vždy jeden z prvních, kdo vyzkouší nejnovější linuxové jádro (a třeba si při tom zničí data na disku :)? Je kompilování a testování posledních verzí jedinou radostí vašeho života? Pak potřebujete program kernel-alert. Ten bude novinky hlídat za vás a jakmile se nová verze jádra urodí, hned vám o tom dá vědět emailem (pro nedočkavce volitelně i s přiloženým patchem). A kdybyste na to opravdu hodně spěchali, můžete využít jeho schopnosti spustit v tu chvíli i vybraný skript a nechat se třeba v noci vzbudit přehráním oblíbené „empétrojky“. No uznejte, co kdyby to náhodou někdo vyzkoušel už před vámi? :)
Bash prý od betaverze verze 2.04 podporuje programovatelné automatické doplňování známé například ze zsh. Projekt bash programmable completion vznikl s cílem vytvořit doplňovací pravidla pro většinu obvyklých příkazů a povelů. Pokud vůbec nemáte tušení, o čem to tu mluvím, pochopíte to jistě velmi rychle z několika praktických příkladů: s programovatelným doplňováním můžete například zajistit, že za povelem Ted se budou tabulátorem doplňovat jenom soubory s koncovkou rtf. Ale lze jít i dál, mě osobně se třeba zamlouvá představa, že se za povel make budou tabulátorem doplňovat pouze cíle definované v souboru Makefile v aktuálním adresáři nebo za povel man jednotlivé manuálové stránky v dané sekci. No a projekt bash programmable completion je tu právě proto, aby nemusel každý doma stále znovu objevovat Ameriku :)
U našich sousedů v Polsku se Linuxu daří. Vzniká tam nejen polská distribuce nazvaná PLD (Polished Linux), ale také menší, ovšem neméně důležité projekty, jako je třeba XdeFactor – fakturační systém pro malé kanceláře. Třeba se toho chytí někdo u nás a dočkáme se i české verze :)

Pátek 30. 11.
Pokud byste si rádi začali hrát s použitím vektorového formátu SVG na webu, zkuste se podívat na plugin-prohlížeč SVG Viewer od Adobe, který je určen pro všechny prohlížeče z rodiny Mozilla.
GPG Keys je poměrně sympaticky vypadající grafické rozhraní pro GPG sloužící k pohodlné správě klíčů. Najdete zde zatím hlavně základní funkce, jako je podpora importu i exportu klíčů ze souboru a práce s keyservery (stahování i nahrávání klíčů, prohledávání). Program je bohužel napsaný s využitím knihovny Qt 3.0, což je natolik nová verze, že ji s největší pravděpodobností zatím ve své distribuci nenajdete a málokomu se asi bude chtít kvůli relativně jednoduché utilitě stahovat velký balík knihoven.
Projekt Next Generation Posix Threads se přehoupl do dalšího stadia svého vývoje. Verze 1.1.0 je prvním počinem nové vývojové řady, na jejímž konci bude NPGT 2.0. Navzdory označení „unstable“ je prý tato verze přinejmenším stejně stabilní, jako ty starší. Mezi nejpodstatnější vylepšení patří zlepšená kompatibilita s normou POSIX (nyní prý přibližně 95%) a zlepšil se výkon i kompatibilita knihoven (nyní je prý možné provozovat aplikace vyvinuté s glibc/Linux­Threads bez rekompilace).

Čtvrtek 29. 11.
Netscript je program umožňující snadnou práci se síťovými sokety z různých skriptů, založený na systému požadavek-odpověď. Jinak řečeno, uživatel definuje pravidla, která říkají „na slovo to a to odpověz tím a tím“. Takto lze například simulovat celé relace různých textově orientovaných protokolů (např. POP3, HTTP a další). Netscript se hodí jak pro různá testování, tak pro automatizování síťové komunikace ve skriptech.
Představte si modelovou situaci – provozujete internetový obchod a každý den si chcete nechat zaslat přehled objednávek a nebo třeba souhrnnou statistiku. Není až tak složité, stačí napsat skriptík s několika SQL dotazy, výsledek poskládat do nějaké inteligentní podoby a je hotovo. A nebo použijete program FileExtender, který vám to programování úplně ušetří. Umí totiž zpracovat SQL dotazy zapsané v textovém souboru (může to být například i HTML, XML a podobně) a na jejich místo dosadit získané výsledky. Jednoduché, elegantní, co říct více.

root_podpora

Středa 28. 11.
VNC je poměrně populární systém pro vzdálenou zprávu systému, založený na přenášení změn v zobrazení (ke klientovi) a událostí vstupních zařízeních (k serveru). Zejména díky přenosu obrazu není ale příliš šetrný k přenosovým linkám a přes obyčejný modem nebo nedejbože GSM už to není úplně optimální. To se snaží vyřešit projekt TightVNC, a to zejména integrací nových, účinnějších kompresních algoritmů (Tight a JPEG) s volitelnou mírou komprese či například zobrazováním kurzoru na klientské straně. Unixová verze klienta navíc disponuje vestavěnou podporou tunelování skrz SSH. Podstatné je, že je zachována i kompatibilita s originální verzí VNC, takže v případě, že se potřebujete připojit na server, který využívá klasickou kompresi, nic vám v tom nebrání.
Pod názvem PD Diagram se začíná rýsovat program pro kreslení diagramů na platformě PalmOS. Zatím je ještě hodně jednoduchý a trochu „bugovatý“, ale příslib do budoucna tu je :)
NetWindows je velmi zajímavý toolkit umožňující vývoj GUI aplikací běžících v obyčejném prohlížeči s podporou DHTML a DOM. Jde vlastně o soubor objektů, z nichž lze budovat aplikace, které se chovají v co možná největší míře stejně, jako obyčejné nativní programy s „okenním“ rozhraním běžící na vašem počítači. Pokud máte Mozillu nebo IE 5.5, můžete si netWindows vyzkoušet přímo v reálu na domovské stránce projektu. Pracujete-li s jiným prohlížečem, můžete si alespoň prohlédnou obrázky, které vám napoví hodně o překvapivých možnostech DHTML. Přiznám se, že jsem sám čekal něco skromnějšího, než aplikace typu plánovací kalendář či emailový klient :)

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku