Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (5. 2. 2003)

5. 2. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme Linux pro MP3 přehrávač, chytrý plugin do GIMPu pro doostřování fotografií, zajímavý systém pro validaci XML a mnoho dalšího.

Obsah

Velkým problémem při digitálním zpracování fotografií je takřka nevyhnutelná ztráta ostrosti při některých manipulacích, zejména při změně velikosti (o tom, že ostrou fotku z některých skenerů nevyrazíte, ani kdybyste se na ucho stavěli, ani nemluvě). Kvalitní grafické editory samozřejmě obsahují funkce pro doostřování, ty jsou ale dílem nepoužitelné (klasické doostření) a dílem vyžadují pro nejlepší výsledky přeci jenom ještě nějakou tu ruční práci (unsharp mask). Proto existuje celá řada dalších produktů, buď ve formě modulů pro editory nebo jako samostatné programy, které se specializují pouze na tento jediný úkol a snaží se dosáhnout maximální kvality při minimu manuálních úprav, k čemuž jim dopomáhají různé sofistikované algoritmy. Mezi otevřeným softwarem se pohříchu podobných programů příliš nenachází, ale i když je jaro ještě daleko, nějaká ta vlaštovka tu už poletuje, a plugin Refocus pro GIMP je jednou z nich. Doostřování je v tomto případě založeno na technice takzvaného Wienerova filtrování, jejíž základy byly položeny – světe div se – už před více než padesáti lety. Dle autora pluginu lze obecně očekávat lepší výsledky, než u obvyklého filtru unsharp mask. Plusem Refocusu je možnost okamžité kontroly výsledků doostření v náhledovém okně, naopak trošku komplikace může být pro uživatele ne zcela nových distribucí potřeba GTK+ 2.x.

Používáte-li pro faxování ISDN kartu, pak možná shledáte užitečným program SffTools. Jde o sadu dvou utilit umožňující konvertovat a prohlížet faxy ve formátu Structured Fax File. Konverzní program je ideální pro použití v různých automatizovaných systémech (skripty a podobně) a dokáže převést fax do formátů BMP, PBM, JPEG a TIFF (jedno- i vícestránkový). GUI prohlížeč je zase praktický třeba když jste jediným uživatelem počítače s faxmodemem a prostě si jednou za čas chcete snadno prohlédnout došlé faxy.

Opakovat znovu, že vývojáři otevřeného softwaru až překvapivě lehce adoptovali platformu .NET, by bylo nošením dříví do lesa. Stěžejním projektem je samozřejmě Mono, open source implementace celé platformy .NET od Ximianu, která obsahuje klíčové komponenty: runtime prostředí pro CLI, knihovnu základních tříd a C# kompilátor. Nad ním potom staví své projekty většina ostatních vývojářů. Těsnou návaznost na Mono má i Mod Mono – modul pro Apache, který umožňuje provozovat ASP.NET stránky.

V současné době hoří boj o to, jak budeme v budoucnu kontrolovat platnost (validitu) XML dokumentů, a dokonce není ani zdaleka jisté, že z této války vzejde jediný vítěz. Nejrozšířenější je DTD (leč jeho možnosti už nepostačují, takže se zvolna chystá na odpočinek), W3C prosazuje přebujelé a složité XML Schema, vývojáři volají po něčem jednodušším, přičemž jejich favoritem je nezřídka Relax NG, a to zdaleka nejsme na konci seznamu existujících validačních jazyků, které bojují o své místo na slunci. Velmi zajímavým příspěvkem do této diskuze je projekt Examplotron. Jeho základní myšlenka je: proč vymýšlet speciální syntaxi popisovacího jazyku, když stejně dobře může posloužit vzorový dokument? Tento v podstatě prostý nápad je opravdu velmi pozoruhodný. Namísto validačního popisu prostě vytvoříte jakýsi „full-featured“ dokument, který bude obsahovat vše, co je v daném dokumentu povoleno. Pro člověka je to dle mého názoru nejjednodušší způsob a parser by s tím v principu neměl také mít velké potíže, neboť z jeho hlediska jde o úkol stejně složitý (ne-li dokonce jednodušší), jako při použití XML Schema či jiného popisného jazyku. Examplotron samozřejmě obsahuje některá snadno zvládnutelná rozšíření, která umožňují například určit datový typ hodnoty atributu (k tomu stačí ve vzorovém dokumentu uvést hodnotu v patřičném tvaru – třeba ready=„true“ říká, že atribut ready je typu boolean), ale všechno mi připadá velmi intuitivní.

Poměrně výjimečně odbočujeme do světa softwaru, který na Linuxu nebo jiných un*xech vůbec nespustíte, ale jistě nezaškodí občas nahlédnout i pod pokličku jiných platforem. Dnes se dopustím výletu do světa MacOS X. Právě pro tento systém je určen instantní kecálek Fire.app, který zvládne bez větších problémů komunikovat s uživateli nejrůznějších služeb: mezi podporované patří ICQ, Jabber, Yahoo IM, AIM, IRC a MSN. Za zmínku stojí, že s s nimi pracuje nativně (tedy nikoliv například přes server Jabberu), takže by měl podporovat všechny jejich funkce (respektive nejsou zde technologická omezení, jiná věc je implementace).

Jpilot-backup plugin je výtečný modul pro J-Pilot, zřejmě nejoblíbenější GUI program pro synchronizaci PalmOS PDA v un*xech. Umožňuje totiž nastavit celou řadu praktických možností týkajících se zálohování Palmu. Můžete si například zvolit, kdy se bude záloha Palmu provádět (při každé synchronizaci, denně, týdně, měsíčně), kolik starších kopií se má uchovávat, nebo které databáze při synchronizace přeskakovat. Výhodné také je, že se při zálohování stahují pouze změněné databáze, zatímco ty ostatní se doplní pomocí hardlinků ze starší zálohy. Tím se ušetří čas při synchronizaci a místo na disku, a přesto je každá uchovaná záloha opravdu kompletní a lze z ní Palm kompletně obnovit.

root_podpora

Blbinka týdne

uClinux je už poměrně starý projekt, jehož cílem je portovat Linux na zařízení bez MMU (Memory Management Unit). Nejnovější příspěvek do rodiny podporovaného hardwaru je ale nadmíru zajímavý. Díky projektu nazvaném prozaicky Linux on iPod, který z uClinuxu vychází, si můžete nyní nainstalovat Linux i na iPod, což je (tradá) MP3 přehrávač! Kupodivu to opravdu není vtip – případní nadšenci získají skutečný Linux, který umí zobrazovat na displeji iPodu pomocí framebufferu, podporuje audio systém a ovládání pomocí tlačítek, a zná i souborový systém FAT (případně UMSDOS), což dohromady postačuje k přehrávání MP3 a Oggů díky celočíselným dekodérům MAD a Tremor. Samozřejmě ještě hodně práce zbývá – je třeba napsat power management, podporu dálkového ovládání, ovladač Firewire rozhraní atd., ale zajímavé to je rozhodně už nyní.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku