Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (5. 3. 2008)

5. 3. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na anonymního P2P klienta, budeme sledovat více ploch zároveň, zhodnotíme, co je v televizi, podíváme se, jak jednoduše na Jabber a jak zabezpečit konverzaci v Kopete. Nebude chybět ani blbinka a žádané shrnutí důležitých informací.

Redakční poznámka: V diskusí pod minulým článkem jste chtěli do sklizní přidat informační tabulky, které by shrnuly nejdůležitější informace o jednotlivých programech. Dnes jsme je na zkoušku zařadili. Pod programem Ajaxbber je anketa, ve které se můžete vyjádřit, jak se vám tabulky líbi. Pokud k nim máte co říci, učiňte tak v diskusi.

Kommute

Kommute je P2P klient anonymní sítě MUTE navržený pro grafické prostředí KDE. Výhodou je možnost stahovat z více zdrojů najednou, vícenásobné vyhledávání a ochrana soukromí. Na rozdíl od klasických P2P klientů v síti MUTE nedochází k přímému spojení se zdrojem, čímž se chráníte proti případným „špiónům“ jako RIAA a podobní. Zdrojový kód a RPM balík najdete na domovských stránkách projektu.

kommute
Domovská stránka kommute.source­forge.net
Aktuální verze 0.12–1 (MUTE 0.5.1)
Licence GNU GPL

Ajaxbber

Ajaxbber je kecálek pro stále oblíbenější protokol Jabber. Napsaný je v jazyce JavaScript. Nepotřebujete tedy nic instalovat, stačí vám pouze dostatečně inteligentní webový prohlížeč. Rozhraní je uživatelsky přívětivé a díky technologii AJAX i svižné. Vzhledem k tomu, že Ajaxbber byl poprvé vypuštěn teprve v pondělí, nečekejte na domovských stránkách plnou wiki rad a komentářů spokojených uživatelů. Zato si můžete vyzkoušet offline demo. Nezáleží tedy na tom, co vyplníte do údajů o připojení.

ajaxbber
Domovská stránka ajaxbber.source­forge.net
Aktuální verze 20080302
Licence GNU GPL

Líbí se vám informační tabulky pod programy?

VNCi Thumbnail Viewer

Zatoužíte-li sledovat, co se děje na plochách několika strojů, pak vám možná přijde vhod VNC Thumbnail Viewer. V jediném okně zobrazí plochu všech počítačů. Velikost náhledu se automaticky přizpůsobuje dle počtu sledovaných ploch. Dvojklikem poté můžete okno zvětšit a automaticky se přihlásit pomocí VNC. Samotný program je napsaný v Javě, spustíte jej tedy téměř všude.

vnc thumbnail viewer
Domovská stránka thetechnology­teacher.wordpres­s.com/vncthum­bnailviewer/
Aktuální verze 1.3
Licence GNU GPL
Podobné projekty VncMonitor

TV Mosaic

TV Mosaic je malá doplňková aplikace ke sledování digitální televize. Vygeneruje přehled 16 kanálů na jednu stránku dle vašeho channels.conf, a to včetně názvů. Klepnutí na příslušný náhled vám otevře daný kanál v mplayeru. TV Mosaic je napsaný v jazyce Pascal (Freepascal), využívá při tom mplayer a ImageMagick. K běhu budete potřebovat GTK+ knihovny a kromě výše zmiňovaných samozřejmě DVB kartu.

tvmosaic

Kopete OTR Plugin

Off the Record Messaging (OTR) je (velice zjednodušeně) protokol, který poskytuje možnost šifrování vaší konverzace v kecálkovi. Při dodržení základní bezpečnosti tak máte jistotu, že kontakt na druhé straně drátu je opravdu původce zprávy a že vaše konverzace nebude přečtena třetí osobou. Někteří kecálci OTR přímo podporují (jako například CenterIM, o kterém jsem nedávno psal), pro jiné existují pluginy (Pidgin, Miranda IM, Trillian, Kopete). Více o OTR a libotr na www.cypherpun­ks.ca/otr/.

root_podpora

Kopete OTR Plugin vám umožní provozovat zabezpečenou konverzaci i z Kopete, pokud klient vašeho protějška také podporuje OTR. Verze 0.8 je pouze port pro KDE-4 a pár změn v GUI s tím souvisejícím.

kopeteotr
Domovská stránka kopete-otr.follefuder­.org/index.html
Aktuální verze 0.8 (0.7 pro KDE 3.5.x)
Licence GNU GPL

Blbinka

Dnes se můžete podívat, o čem přemýšlí hroznýš (python), jak je to s telefonickou podporou a jak se cítí UNIXový guru v pekle.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.