Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (6. 2. 2008)

6. 2. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na omezený SSH shell, ovladač pro některé tiskárny, novou verzi Rsyslog, užitečný wrapper k Dzen, nové grafické rozhraní k MPlayeru, program na kontrolu Python souborů, klikátko pro hromadnou úpravu fotografií a nebude chybět blbinka.

Lshell

Když uživatel potřebuje ssh přístup a nechcete mu dávat úplně volný prostor, tak se uživateli obvykle nastaví chroot prostředí. Nebo mu můžete vytvořit speciální .bashrc. Ale ani jeden přístup není zrovna pohodlný a nastavení pro více než jednoho uživatele se nedá nazvat přehledné. A když se vám taková situace nelíbí, tak si sednete a začnete kódovat. A vznikne Limited Shell – lshell. Jedná se o pythonovský skript, který podsunete uživateli do authorized_keys a v přehledném konfiguráku potom řeknete, které příkazy jsou povolené nebo naopak zakázané.

foo2hiperc

foo2hiperc (2008/01/30) je tiskový ovladač pro tiskárny, které komunikují pomocí HIPERIC protokolu. Jmenovitě se se jedná o OKI C3200n, C3300n, C3400n, C5100n, C5500n.

Rsyslog

Nová vývojová verze Rsyslogu (3.11.0) dostala poměrně zajímavé vlastnosti. Pokud jsou záznamy posílány na jiný stroj a síť je momentálně nedostupná, tak se záznamy zapíší na disk a jsou odeslány, jakmile je spojení obnoveno. Je přitom možno nastavit maximální rychlost odesílaných dat. Pokud by situace s místem byla kritická, je možné nastavit priority pro různé události a ty méně důležité jsou v takovém případě zahozeny, aby bylo možno uchovat ty důležitější zprávy.

pyDzen

pyDzen (0.1) je wrapper kolem programu Dzen. pyDzen vám umožní jednoduše vytvořit status bar se stavovými informacemi o počítači. Zhruba obdoba wm* appletů, pouze to nezabírá tolik místa.

pydzen

pyDzen (horní okraj obrázku)

SMplayer

SMplayer (0.6.0rc1) je nadstavba nad MPlayerem. Umí tedy vše, co umí mplayer, a navíc přidává velmi příjemné GUI. Mnohem lepší než má gmplayer. Navíc si umí pamatovat nastavení pro každý film zvlášť. A pokud vám nebudou stačit předpřipravené ikony a tlačítka (což pochybuji), umí předávat vámi zadané parametry přímo mplayeru. SMplayer funguje i ve Windows.

smplayer

SMplayer

pyLint

pyLint (0.14.0) patří do skupiny *lint programů, které kontrolují formální obsah souboru. PyLint, jak název napovídá, kontroluje pythonovské skripty. Zda používáte doc stringy, zda nemáte příliš krátké proměnné, zda nemáte duplicitní řádky (a tedy nepoužíváte procedury)… zkrátka jestli nepíšete jako prase. Jste upozoněni na případné nedostatky a váš kód je ohodnocen na stupnici do deseti. Za spodní hranici jsem považoval nulu, ale některým lidem se ji podařilo prolomit (tímto zdravím Dana).

Phatch

Letos na Vánoce jsem koupil rodičům nový počítač a šoupnul jsem jim tam Fedoru. A maminka se tam jala třídit fotky, které kdysi strýc oskenoval ze starých diáků. Tuna souborů s příponou .bmp, které bylo potřeba převést, přejmenovat a jinak upravit. Věc pro příkazovou řádku a ImageMagick na pár minut. Ale vysvětlujte to rodičům… Shodou okolností jsem o den později narazil na program Phatch (0.1.bzr279), který umí pomocí klikacího nástroje nadefinovat dávku na úpravu fotografií a potom ji aplikovat na soubor fotek. Některé filtry jsou skoro zbytečné (oblé rohy) a některé základní zase chybí (barevné vyvážení), ale dodělat to není takový problém.

root_podpora

Phatch

Phatch

Blbinka

Položme si otázku: Může open-source komunita ovlivnit klasická média? Může se podařit protlačit do některého z dílu Simpsons postavičku Linuse? Podmínky jsou následující: Postavička musí být oblečená do trička s Tuxem a musí ji mluvit sám Linus. Kolik jste ochotni dát za tuhle legraci? Odměna jde ke scénaristovi, který napíše daný díl. Tedy až přestanou stávkovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.