Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (6. 2. 2019)

6. 2. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si vyzkoušíme nelineární video editor, zkopírujeme si text pomocí QR kódu, podíváme se na nástroj pro digitalizovaný obsah a řekneme si o repositáři osobních znalostí.

Olive

Nelineární video editor snažící se být plnou náhradou za profesionální software pro úpravu videa. Pro zrychlení práce se pro jeho ovládání kromě grafického rozhraní dají použít i klávesové zkratky, které si dokonce můžete i nastavit podle sebe. Podporuje spoustu funkcí, které se od video editoru dají očekávat a kontinuálně s vývojem přibývají další.

www.olivevideoeditor.org, 20181223

Clipboard to QR-Code

Jednoduchá aplikace, která vygeneruje QR kód z obsahu schránky. Stačí stisknout klávesou zkratku Shift+Command nebo Control+Q a objeví se okno s kódem. Nepotřebujete jej ani složitě opisovat a ani posílat po síti, stačí naskenovat. Díky tomu pak můžete jednoduše a bezpečně přenést text z počítače do vašeho telefonu nebo tabletu.

github.com/ramonreschke/clipboard-to-qrcode, 0.3.4

Carpenters

Nástroj pro archivaci, který umožňuje kurátorům, technikům digitalizace a konzervátorům hierarchicky zorganizovat digitalizovaný obsah, tak aby byla zachována struktura a kontext původní sbírky. Díky tomuto nástroji stačí připravit dávku dokumentů pro digitalizaci bez potřeby následného vytváření adresářů nebo přesouvání souborů, protože vše bude provedeno automaticky.

github.com/uhlibraries-digital/carpenters, 2.5.0

Polar Bookshelf

Repositář osobních znalostí, který podporuje funkce jako inkrementální čtení, zvýraznění, poznámky, komentáře nebo opakování s prodlevami. Každý dokument, který právě čtete, umí označit záložkou, takže můžete příště pokračovat tam, kde jste skončili. Podporuje čtení PDF dokumentů a taky stažených webových stránek ve formátu HTML.

root_podpora

github.com/burtonator/polar-bookshelf, 1.11.0

Blbinka

Moderní technika je dobrá ke spoustě věcí. Na některé činnosti je ale vyloženě nevhodná.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.