Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (6. 5. 2009)

6. 5. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dnes to bude z větší části sklizeň pro programátory: podíváme se na nový jazyk Sleep, na sazbu zdrojového kódu a na porovnání Java kódu. Pro obyčejné smrtelníky tu pak máme nástroj na rozdělování disků a skenování dokumentů do PDFka.

Highlight

Highlight umí převést zdrojové kódy do HTML, XHTML, RTF, TeX, LaTeX, SVG a XML. Přitom může zvýraznit syntaxi a poskytuje 40 různých barevných témat. K dispozici jsou i další volby formátování – namátkou např. zalamování řádků, číslovaní řádků. Highligt umí rozpoznat 134 různých programovacích jazyků. Program je ve dvou verzích: jako klasika do příkazové řádky a také jako aplikace s GUI, kde máte náhled toho, jak bude výsledek vypadat.

Highlight

www.andre-simon.de/index­.html, 2.9, GPL.

Gscan2pdf

Gscan2pdf je velmi jednoduchý nástroj na ukládání skenovaných dokumentů do PDFka. Skenování je prováděno přes SANE (program scanimage) a následně je výsledek uložen do PDFka pomocí PDF::API2. Stránka je ještě podrobena OCR a výsledný text je do dokumentu vložen jako anotace, tak aby mohly fulltextové vyhledávače (jako je např. Beagle) indexovat výsledný dokument. Samotná konverze probíhá velmi jednoduše. Jenom si zvolíte skenner, který budete používat. Kolik stránek budete skenovat a je hotovo. Program se vcelku umí poprat s tím, když mu dáváte stránky lineárně nebo když nejdříve skenujete sudé a pak liché strany. S editovacími funkcemi to nijak nepřehání. Rotace stránek a přeházení stránek musí stačit každému. Vrcholem je maximálně možnost aplikovat na skeny unpaper.

gscan2pdf.sou­rceforge.net/, 0.9.28, GPL

Sleep

Sleep je skriptovací programovací jazyk napsaný v Javě. Je velmi podobný Perlu. Má skaláry, pole, hashe. Syntaxe je také stejná – v podstatě až na pár jinak pojmenovaných funkcí je to Perl. Na rozdíl od Perlu se ovšem příkazy vykonávají okamžitě, takže máte k dispozici interaktivní konzoli podobně, jako je to v Pythonu.

sleep.dashnine­.org/, 2.1, LGPL

KDE Partition Manager

KDE Partition Manager umí jednoduše vytvářet, přesouvat, upravovat a rušit diskové oddíly. Zmenšovat a zvětšovat souborové systémy na těchto oddílech. V podstatě tedy to co už znáte z Parted. Program vypadá podobně jako Qtparted, ale je mnohem příjemnější a je v něm hned vidět seznam naplánovaných akcí. Program vyžaduje minimálně KDE 4.1.

KDE Partitition Manager

sourceforge.net/pro­jects/partiti­onman/, 1.0.0-Beta-2, GPL

UX DAy - tip 2

DiffJ

DiffJ je program, který se chová podobně jako klasický diff, ale je speciálně zaměřen na porovnávání Java kódu. Umí se vyrovnat s různými odsazeními – tj. pokud je kód stejný, ale je jenom různě odsazen, tak to nehlásí jako rozdíl. Pokud jsou funkce přesunuty v souboru na jiné místo, ale jinak nezměněny, tak to také nehlásí jako rozdíl. Umí poznat, jestli se jedná o novou funkci nebo jenom přejmenování již existující, nebo zda se jedná o změnu parametrů funkce apod. Však se podívejte na příklad.

www.incava.or­g/projects/ja­va/diffj/, 1.1.4, LGPL

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.