Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (7. 10. 2015)

7. 10. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa otevřeného softwaru. Podíváme se na malou a rychlou distribuci GNU/Linuxu z pobaltí, vývojové prostředí pro Ruby, zavzpomínáme na jednu z prvních herních konzolí a nakonec si pokusíme zorganizovat poznámky i seznamy úkolů. V blbince upozorníme na projekt pro studenty.

AUSTRUMI (Austrum Latvijas Linukss)

Malá distribuce, založená na Slackware, s podporou „3D“ na GPU AMD, NVidia a Intel, to je AUSTRUMI. Lotyšská distribuce překvapí nejen svou malou velikostí, vždyť na malé 512 MB flashce zůstane i místo pro dokumenty, ale i velmi nízkými nároky na hardware (k provozu stačí 96 MB RAM). K dispozici je pouze 32bitová verze a příjemným překvapením jsou LibreOffice 5. Správce oken byl vybrán FVWM a do výbavy se vešel i Skype a prohlížeč Pale Moon.

AUSTRUMI, (převážně) GNU/GPL, verze 3.2.6

Arcadia IDE

Lehké IDE; pro jazyky Ruby, Python a Java; Arcadia IDE je napsané v jazyce Ruby, s využitím Tk widgetů. Arcadia je určená především programátorům v Ruby, i instalace je z „repozitáře“ Gems ( gem install arcadia). Očekávanou funkčností je zvýrazňování syntaxe a její doplňování, ladění. Jednou z vlastností je rozšiřitelnost. Autor se stará o běh na více platformách a testuje na různých OS (Linux, FreeBSD, OS X, Windows).

Arcadia IDE, Ruby License, verze 1.1.1

Stella

Legendární herní konzole Atari 2600 je na našich stránkách popsána. Stella je stále vyvíjený, multiplatformní, emulátor herní legendy, pro níž i dnes vzniká software. Nová verze přinesla další závan historie v možnosti přepnutí na ČB zobrazení či emulaci jitteru obvodu TIA. Není bez zajímavosti, že pro Atari 2600 existuje i jednoduchý interpretr BASICu.

Stella, GPLv2, verze 4.6.5

Emulátorem však činnost fanoušků nekončí. Pro realistický zážitek je vyvíjen i adaptér na připojení původních joysticků k USB.

Makagiga

Seznam „To-do“, poznámkový blok a RSS čtečka, to je základní výbava programu Makagiga. Funkčnost je možné rozšiřovat pomocí pluginů. Díky využití platformy Java je program multiplatformní a použitelný na flashce jako portable, i když se pohybujete mezi různými OS. Program je intuitivně použitelný, avšak pro někoho může být slabinou absence české/slovenské lokalizace. Mimochodem, pro název programu je použité pojmenování sladkosti z karamelu, medu, máku a ořechů.

root_podpora

Makagiga, The Apache License 2.0, verze 5.6

Blbinka

Lidská kreativita nezná mezí a fanoušci Raspberry Pi, z řad studentů, se mohli zůčastnit projektu Astro Pi, ve kterém mohli napsat programy související s kosmickým výzkumem, jež poběží na RPi umístěném na satelitu. Mise se blíží ke svému vrcholu, RPi doputuje do vesmíru v prosinci 2015. Bude zajímavé sledovat výstupy projektu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Běžný desktopový uživatel GNU/Linuxu, jenž si nejlépe rozumí především s RPM distribucemi.