Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (7. 2. 2018)

7. 2. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na aplikaci pro zapisování poznámek, vyzkoušíme si editor 2D grafů, vyluštíme si pár malovaných křížovek a vykreslíme si grafy matematických funkcí.

Quentier

Aplikace, kterou lze použít jak na lokální zapisování poznámek, tak jako klient pro Evernote. Pokud máte účet na Evernote, pak není problém vaše poznámky synchronizovat nebo v nich přímo v aplikace vyhledávat. Můžete si však založit i lokální účet (lze mezi nimi přepínat). Kromě toho zvládá Quentier práci s více poznámkami naráz a export do PDF. Aplikace je pod licencí GNU GPLv3, její knihovna libquentier ale pod licencí GNU LGPLv3.

github.com/d1vanov/quentier, 0.4.0

qvge

Grafický editor pod MIT licencí napsaný v C++/Qt, jehož hlavním cílem je umožnit jednoduchou a intuitivní úpravu dvourozměrných grafů. Můžete v něm snadno vytvořit a upravovat grafy menších a středních velikostí, dynamicky měnit v nich vztahy nebo je exportovat do formátů PDF a DOT. Program zvládá i automatickou tvorbu rozložení grafu a čtení souborů ve formátech GraphML a GEXF.

sourceforge.net/projects/qvge, 0.3.0

Nonogram-qt

Nonogram (malovaná křížovka) je logický hlavolam, při kterém je okolo mřížky umístěná legenda s čísly a pomocí nich lze získat obrázek. Každé číslo v legendě určuje počet za sebou následujících čtverečků stejné barvy. Tento prográmek napsaný v C++ a Qt vám umožní těmito křížovkami zabít spoustu času.

miria.homelinuxserver.org/nonogram-qt, 1.1.0

Lybniz

Jednoduchý program pro tvorbu grafů napsaný v Pythonu a GTK. Umí vykreslit až tři matematické funkce v jednom grafu. Program je velice minimalistický a má jen málo funkcí. Stačí jen zadat matematickou funkci a nechat vykreslit graf. Tento graf je potom možné uložit jako obrázek ve formátu PNG. Jedná se o jednoduchý skript v Pythonu, takže nevyžaduje žádnou instalaci.

root_podpora

github.com/thomasfuhringer/lybniz, 3.0

Blbinka

Ve středověku se pravost zlaté mince zkoušela tím, že se do ní kouslo. Testovat podobným způsobem pravost baterie do telefonu však není nejlepší nápad.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.