Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (8. 12. 1999)

8. 12. 1999
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Už to zase nějak odbývám, od poslední Sklizně uplynul více než týden. Nu což, aspoň toho softwaru bude dnes více :)
Úterý 7. 12.

Poslední dobou se mi stále častěji stává, že někde na Freshmeatu odkliknu nějaký software a najednou koukám, že jsem se ocitl zase doma, v ČR. Jako dnes, kdy mě zaujal odkaz na soubor programů nazvaný vxtools. S jejich pomocí můžete přistupovat na diskové oddíly se souborovým systémem Veritas Journaled FileSystem, který se používá v Unixware. Přístup je omezen pouze na čtení (což je celkem pochopitelné), ale lepší než „drátem do voka“, jak se říká :)
Jádra z řady 2.3 se zvolna přibližují stavu, kdy se z nich zrodí stabilní verze 2.4.0. A s ní už naplno vtrhne do světa Linuxu i USB. Pak bude docela užitečné mít aplikaci jako je USBView. Ta totiž dokáže zobrazit topologii zapojení jednotlivých zařízení na této sběrnici, což je šikovné při hledání závady a podobně.

Pondělí 6. 12.
LxA je soubor skriptů a pomůcek, které by měly pomoci každému, kdo má potřebu sestavit si vlastní jednodisketovou distribuci. S LxA získáte i příklady v podobě mini-printserveru a mini-firewallu.
Dalším bonbónkem od SGI je linuxová verze prostředí pro vývoj realtimových 3D simulací a vizualizací IRIS Performer. Prý je ideální pro aplikace virtuální reality, interaktivní zábavy nebo třeba pro architektonické návrhy. No prosím, a tohle všechno teď můžete dělat na Linuxu nebo třeba i v heterogenním prostředí.
A ještě jednou vizualizace, tentokrát jde ovšem astronomický program jménem Hitchhiker 2000. Umožňuje sledovat naší sluneční soustavu z libovolného místa, v různém natočení, „umí“ komety a asteroidy, zobrazí oběžné dráhy planet okolo Slunce a mnoho dalšího.

Neděle 5. 12.
Pokud se rozhodnete vytvořit si třeba vlastní záchranou disketu, dříve nebo později narazíte na problém s velikosti (nebo spíše malostí) volného prostoru. Pro takové případy je určen program BusyBox, což je soubor základních un*xových utilit schovaný v jedné binárce. BusyBox zastupuje přibližně 50 programů, namátkou třeba ls, chmod, cp, mount, ale třeba i find nebo gzip. Sympatická je modularita programu – při kompilaci si tak můžete vybrat, které utility bude umět suplovat.
Onecopy je jednoduchá, ale docela chytrá pomůcka. Porovná totiž dva adresáře, nalezne duplicitní soubory, duplikáty odstraní a nahradí je symbolickými odkazy. Celkem šikovné.

Sobota 4. 12.
S cílem vytvořit komplexní řešení pro tvorbu, správu a publikování strukturovaných informací, například ve formátech XML a SGML, přichází projekt Conglomerate. Jde zatím o stádium alfa, ale už teď vypadá zajímavě.
Říká vám něco pojem tangram? Pokud ne, tak vězte, že jde o starou čínskou logickou hru, něco mezi puzzle a Tetrisem, ale o něco starší :). Cílem je složit zvolený obrazec ze sedmi různých dílů skládačky tak, aby byly použity všechny části, přičemž se nesmí nijak překrývat. Je to docela zábavné a hlavně lze vymýšlet stále nové variace. A proč o tom všem mluvím? Samozřejmě proto, že jsem objevil jednu implementaci této hry pro Linux. Jmenuje se gTans a je určena pro X11, rozhraní je napsané s pomocí Gtk. Pokud se občas potřebujete odreagovat, pak neváhejte, více než 100 figur ke složení čeká jenom na vás.

Pátek 3. 12.
Zatímco třeba analýza logů HTTP serveru je naprosto běžná záležitost, generování statistik z logu SMTP serveru dělá málokdo, ačkoliv může jít o velice užitečné údaje. Pro analýzu logů sendmailu je určen program mreport, který dokáže zjistit množství odeslaných emailů a jejich velikost.
Opět jsem narazil na jednoduchou, ale o to geniálnější utilitku. Jmenuje se Dep.pl a její název už napovídá, co je jejím účelem. Ze seznam spustitelných souborů tento skriptík s pomocí ldd vygeneruje soupis všech sdílených knihoven, které jsou těmito programy vyžadovány. Použití je evidentní: například při nastavování ftp pro chrootované prostředí a podobně.
Program, jako je PDFTOHTML jsem kdysi hledal docela dlouho (a nenašel). Postupem času nějak moje touha po něčem podobném ochabla, ale přesto musím říct, že jde o dost užitečný program, i když ve velice raném stádiu. Pokud by vám náhodou nebylo jasné, co PDFTOHTML dělá, tak samozřejmě konvertuje PDF na HTML :)

Čtvrtek 2. 12.
Další, pro většinu lidí zbytečný, ale o to efektnější plugin pro XMMS se jmenuje Waterfall Spectrum Analyser. Zobrazuje 3D data, která vznikají ze závislosti frekvence/čas/in­tenzita. Docela pěkné.
Entity je zajímavý projekt, umožňující tvořit aplikace pro X11 pomocí kombinace XML a skriptovacího jazyka (Perl, Tcl). Autoři tvrdí, že primitivní aplikace, jako třeba hodiny nebo prohlížečku obrázků lze tímto způsobem napsat za pět nebo deset minut.

Středa 1. 12.
Tohle mě zaujalo: x2vnc je speciální verze VNC, která umožňuje pracovat s více počítači stejným způsobem, jako kdyby to byl jeden počítač s podporou dvou monitorů. V praxi to vypadá tak, že když přesunete myš za hranu obrazovky, objeví se kurzor na monitoru připojeném k druhému PC. Jediný problém je, že toto funguje pouze v kombinaci X11+VNC server, přičemž VNC server navíc nemůže běžet na X11 (kvůli tomu, že VNC v tomto případě neovládá kurzor na obrazovce, ale zakládá virtuální server). Takže jde o ideální řešení pro kombinaci X11 a M$ Windows.
Jablíčkáři se dočkali implementace emulátoru (který vlastně není emulátorem, stejně jako jím není Wine, ale nějak jsem nemohl najít jiný srozumitelný termín :), který jim umožní spouštět oblíbené aplikace, určené pro MacOS, přímo na linuxovém stroji. Jmenuje se Mace.

Úterý 30. 11.
Pro změnu zase krátká odbočka do tuzemska. Karel Kulhavý je autorem webovského prohlížeče wb0. Ten je grafický, ovšem není určen pro X11, ale pro SVGAlib. Zatím jde spíše o slibný zárodek budoucího programu, který ovšem už dnes umí různá kódování češtiny, poradí si s obrázky ve formátu gif, jpeg, pcx a png. Držím palce…
Xvoice je interface pro vstup diktovaného textu do mnoha X11 aplikací. Systém sám neřeší rozpoznávání textu, to dělá IBM ViaVoice. Tím pádem musíte umět anglicky, aby vám systém rozuměl (pokud se tedy něco v poslední době nestalo a ViaVoice nebyl rozšířen o češtinu, na což bych si nevsadil).

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku