Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (8. 4. 2015)

8. 4. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pravidelná sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes vyzkoušíme aplikaci pro zobrazení síťových spojení, vytvoříme si své internetové rádio pro pohodlné moderátory, pomocí GPU DeClickeru odstraníme zvukové nedokonalosti z gramofonových nahrávek a nakonec využijeme utilitu pro zabalení a zašifrování adresáře.

Net Activity Viewer

Nástroj pro zobrazení síťových spojení, který svou programovou výbavou napodobuje netstat. Na rozdíl od svého známějšího soka disponuje klikacím prostředím. Součástí výpisu dat jsou informace o procesu, protokolu, portech nebo příkazech, ostatně jak interpretuje samotný screenshot. Program zobrazuje také rychlost a množství přenesených dat, stejně tak umožňuje kopírovat informace do clipboardu nebo nastavit automatické aktualizování výpisu.

sourceforge.net/projects/netactview/, 0.6.4

Airtime

Pro všechny, kdo snili o vlastní rádiové stanici, je k dispozici projekt jménem Airtime. Nabízí jednoduchou správu a řízení internetového rádia v prostředí webového prohlížeče, od stavby playlistů až po plánování a automatizaci přehrávání hudebních skladeb. Software se přátelí s běžně používanými audio souborovými formáty, poskytuje integraci služeb Icecast, Shoutcast či Soundcloud a samozřejmě nechybí ani desktopová aplikace pro přehrávání.

sourcefabric.org/en/airtime, 2.5.2

GPU DeClicker

V posledních letech se o gramofonových deskách mluví jako o velkém comebacku. Že by tomu vzdával hold úplně každý se ale říct nedá. Ti, kteří jdou raději s dobou a nějaký ten záznam z gramodesky už převedli do digitální podoby, mohou využít opravný nástroj GPU DeClicker, který odstraní mezery a nepříjemné zvuky způsobené škrábanci na gramofonové desce.

sourceforge.net/projects/declicker/

SFXCompress

Utilita pro zabalení a zašifrování adresáře do samorozbalovacího souboru. Součástí je výpočet hashovací funkce MD5 a kontrola, zda je komprimovaný soubor v pořádku. Vývojáři poskytují ke stažení grafickou verzi aplikace, která nepředstavuje nic nového oproti nástroji sfxcompress spustitelném v příkazové řádce.

root_podpora

sourceforge.net/projects/sfxcom­pressgui/

Blbinka

Leo Grand, Američan žijící na ulici, dostal před necelými dvěma lety nabídku. Buď 100 dolarů na ruku, nebo dva měsíce lekcí programování. Co by většina brala všemi deseti, to Grand odmítl a zanedlouho se pustil do vývoje vlastní aplikace (Trees for Cars), která mu později vydělala přes 10 tisíc dolarů. Jak si vede Grand nyní, to je taky nemalé překvapení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku