Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (9. 1. 2008)

9. 1. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na na pohodlný konfigurátor VPN připojení, budeme pracovat s RAR archívy v Konqueroru, zabékáme si u Amaroku, pokusíme se zrychlit start OpenOffice.org a Firefoxu a protože nejen prací je člověk živ, zahrajeme si netradiční Tetris. Nebude chybět blbinka.

kio_rar

Kdo používá prohlížeč Konqueror, ví, že nabízí mnohem více než jenom prohlížení webů. Může fungovat jako file manager, ale také zobrazovat manové stránky či procházet archívy. Pokud vám v něm chybí podpora RAR archívů, pak kio_rar je to, co hledáte. Aby vše fungovalo, jak má, budete potřebovat unrar, unrar-gpl, případně rar, které kio_rar využívá.

kio_rar

wiki_lyrics

Zazpíváte si rádi? Wiki Lyrics je plugin script, který vám umožní sledovat texty přímo v Amaroku. Podporována je pěkná řádka serverů, z kterých můžete texty sosat. Nové lze případně ukládat do www.lyriki.com a www.lyricwiki­.org. Součástí balení je i plnohodnotný command line klient. K správnému fungování budete potřebovat minimálně Amarok 1.4, Ruby 1.8 a QtRuby, připadně Ruby/GTK nebo Ruby/Tk.

amarok

Kvpnc

Připojujete-li se k VPN a chcete pohodlnou konfiguraci v GUI, určitě se podívejte na KVpnc. Podporuje nejčastější klienty jako Cisco (svobodný vpnc i binární vpnclient), IPsec, OpenVPN, Openswan a FreeS/WAN. Můžete si vytvořit neomezené množství profilů, poporuje import již existujících konfiguračnich souborů, Smartcard, logování a další užitečné funkce. Více najdete v kompletním výčtu na domovských stránkách projektu.

kvpnc

OpenOffice.org Quickstarter 2

I přes to, že nabíhání kancelářského balíku OpenOffice.org je (hlavně v posledních verzích) lepší a lepší, zvlášť pro starší stroje to může být pořád nepřijatelné. Pokud máte dostatek paměti, můžete tomu trochu pomoci. OpenOffice.org Quickstarted 2 je malá aplikace do systraye, která drží značnou část OO.org v paměti a tím urychluje jeho start. Klepnutím jej pak můžete zrychleně pustit. Jestli je to výhodnější než nechat OO.org běžet na jedné z mnoha ploch, kterými snad každý linuxový desktop disponuje, nechám na vašem posouzení.

ooqs

Firefox Quickstarter

Obdobně Firefox Quickstarter, resp. Mozilla Quickstarter urychluje nabíhání vašeho prohlížeče. Na domovských stránkách najdete i balíky pro Ubuntu a Mandrivu 2008, pokud je ještě nemáte ve vašich oblíbených repozitářích.

Eviltris

Kdo si hraje, nezlobí cizí, ale zlobí sebe. To by mohlo být moto následujích dvou her. Eviltris je klasický tetris, pouze náhodný výběr další kostky není tak úplně náhodný. Naopak počítač „podvádí“ a posílá vám kostky, které se zas tak moc nehodí. Kompilace je rychlá a jednoduchá, stačí mít nainstalovanou knihovnu SDL. Ovládání je pohužel přes číselné klávesy, což pokazí každou legraci na notebooku, než si člověk uvědomí, že má Num Lock. Zajímavostí je, že kostky můžete posouvat i směrem nahoru. To se u klasického Tetrisu zase tak často nevidí.

Bastet (Bastard Tetris)

Když uz jsem nakousl protivné tetris, nemohu opomenout Bastet. Je velice protivně-sympatický svou velikostí, tím, že se hraje přímo v konzoli a také tím, že vás zaručeně do několika minut otráví tak, že už nebudete chtít hrát a vrátíte se zpět do práce.

root_podpora

Znáte další protivné hry, které však stojí za to? Nezapomeňte se podělit v diskusi pod článkem.

Blbinka

V diskusi českého serveru Lupa.cz si můžete přečíst, proč přechod z Win32 na Linux připomíná drogovou závislost. Nebo srovnání Mac, Linux, DOS a Windows.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.