Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (9. 1. 2019)

9. 1. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Dnes si zopakujeme řešení parciálních diferenciálních rovnic, zavzpomínáme si na staré počítače od Atari, vyzkoušíme program pro práci s 3D modely a podíváme se na software pro medicínské vizualizace.

SU2

Otevřená sbírka softwaru napsaného v C++ a Pythonu pro řešení a analýzu parciálních diferenciálních rovnic a omezujících podmínek. Jeho primární využití je při výpočtu mechaniky kapalin a optimalizaci aerodynamických tvarů, ale díky rozšířením zvládá i spoustu dalších věcí od elektrodynamiky až po chemické reakce.

su2code.github.io, 6.1.0

EmuTOS

Svobodná reimplementace operační systému TOS (The Operating System) určeného pro platformy Atari z 80. a 90. let. Díky němu si můžete v emulátoru spustit klasické staré hry určené pro tyto stroje. Navzdory svému názvu však tento systém neběží pouze v emulátoru, ale je možné s ním oživit i veškerý šestnácti a dvaatřicetibitový hardware od Atari, na kterém běžel TOS.

emutos.sourceforge.net, 0.9.10

SALOME

Software pro práci s matematickými modely. Může být použit jako samostatná aplikace pro práci s 3D modely stejně tak jako platforma pro integraci kódu třetí strany. Umí vytvářet, upravovat, importovat a exportovat (IGES, STEP, BREP, …) CAD modely. Také umí pracovat i se sítěmi pro CAD modely, s fyzikálními vlastnostmi modelů, zvládá i různé výpočty a simulace.

www.salome-platform.org, 9.2.0

3D Slicer

Otevřená softwarová platforma určená pro práci analýzu snímků a práci s vědeckými vizualizacemi. Své použití má v široké škále medicínských aplikací jako jsou vyšetření autismu, roztroušené sklerózy, rakoviny prostaty, schizofrenie, kardiovaskulárních chorob nebo v neurochirurgii. Díky množství zásuvných modulů poskytuje možnost vizualizovat a analyzovat všechny orgány od hlavy až k patě.

root_podpora

www.slicer.org, 4.10

Blbinka

Japonci jsou posedlí robotizací a proto potřebují roboty úplně na všechno.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.