Hlavní navigace

Názor k článku Softwarové patenty, dějství druhé od Vítězslav Novák - Ale abychom se vrátili k patentům. Je nesmysl a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 4. 2004 15:35

    Vítězslav Novák (neregistrovaný)

    Ale abychom se vrátili k patentům.

    Je nesmysl a nechápu jak je vůbec možné, patentovat algoritmy, které jsou už dávno známé, nebo něco naprosto obecného.

    Kdosi se tu zmiňoval o patentu na parní stroj. Nuže, Watt ho vynalézal a postupně vylepšoval cca 20 let, než mu začal vynášet. Získal patenty na dvojčinný válec, na šoupátkový rozvod, na odstředivý regulátor a tak dál. Všecko bylo konkrétní a nové. Nezískal patent na libolný rozvod páry nebo jakýkoli regulátor otáček. Jen na ten svůj. A taky nedostal patent na páru, ani na "ohřev vody spalováním některých organických sloučenin za účelem výroby téže". Což mi připomínají některé současné patenty, pokud ovšem to, co se o problematice píše, je pravda.

    Na druhou stranu by se asi nikomu nevyplatilo 20 let blbnout kolem ohniště a pálit si prsty párou, vymýšlet a testovat a zase vymýšlet a zavrhovat a testovat a investovat spoustu času, práce i peněz, kdyby zítra po prodeji prvního kousku přišel někdo jiný a řekl "Hurá, já vyrábím taky parní stroj. A levnějc, vždyť všechno nové na něm je obecné intelektuální vlastnictví..."
    Vznikl by parní stroj? Nebo by se zůstalo u žentouru a pár nevolníků?