Hlavní navigace

Názor k článku Souboj titánů - Red Hat vs. SuSE Linux od Miroslav Petříček - Podnikání velkých linuxových firem, výrobců distribucí (Red...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 5. 2003 9:45

    Miroslav Petříček (neregistrovaný)

    Podnikání velkých linuxových firem, výrobců distribucí (Red Hat Linux, SuSE Linux), je založeno na tom, že dodávají Linux s přidanou hodnotou. Není to tak, že by kazili geniálně kvalitní open-source programy, vnášeli do nich chyby a pak je za peníze šířili. Dobrá distribuce je kvalitní (prověřená) sbírka programů, která je vzájemně sladěna a třeba obsahuje opravy chyb nebo dokonce backporty nových funkcí. Jsou odstraněny funkce, které mohou způsobit problémy. Je k ní poskytována dokumentace, podpora nebo rovnou záruky. A to je pro bussiness nasazení velice důležité.

    Stahování "hotových verzí" programů do "linux from scratch distribuce" mi přijde jako trochu schizofrenní a odporující základním principům takové distribuce. Proč potom rovnou nestáhnout odladěné a záplatované balíčky z komerční distribuce?

    Osobně si stojím za tím, co jsem již napsal výše. Scratch distribuce jsou možná dobré pro pokročilé individuální uživatele, kteří vědí co dělají, a kteří jsou schopni docenit výhody, které jim takové distribuce nabízejí. Nedovedu si ovšem představit, že bych s jejich pomocí sledoval a udržoval třebas padesát ostrých serverů svých zákazníků.