Hlavní navigace

Názor k článku Souborový systém Btrfs: práce se snapshoty od Křišťan Surname - Funguje to tak. Takhle dělám systémy i já...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 1. 2020 13:34

    Křišťan Surname

    Funguje to tak. Takhle dělám systémy i já - jeden oddíl na disku (btrfs umí i bez partitions přímo na disk, ale zatím to tak používám jen na emmc), v něm je adresář /subvol a v něm jednotlivé subvolumes. Ty potom připojím:

    # /etc/fstab
    (...)
    /dev/mapper/pool / btrfs ...,compress=zstd,sub­vol=/subvol/ro­otfs
    /dev/mapper/pool /var btrfs ...,compress=zstd,sub­vol=/subvol/var
    /dev/mapper/pool /home btrfs ...,compress=zstd,sub­vol=/subvol/ho­me

    a dál se to chová jako tradiční instalace s tím rozdílem, že se sdílí volné místo, takže se už nestávají maléry kdy mi např. padne kompilace LibreOffice, protože došlo 20 GB v rootu nebo dojde místo v /home, přestože na rootu jsou desítky GB volna.

    Když chci změnit systém a zachovat home, je několik způsobů, jak toho docílit. Můžu zálohovat konkrétní subvolume (příkazem btrfs send), ale elegantnější je jednoduše vytvořit další /subvol/rootfs-blabla a na ten se pak odkazovat v /etc/fstab a /proc/cmdline :-) dokonce jde mít konfiguraci statickou a subvolume zvolit symlinkem.

    Vedle /subvol mám ještě adresář /snapshots, do kterého se dělají automaticky snapshoty popisované v článku, a automaticky jsou pomocí btrfs send streamovány do NASu.

    28. 1. 2020, 13:36 editováno autorem komentáře